StoryEditorOCM
4 kantunaTKO JE JAČI - TLAČI

Rubeša: Gradonačelnik se ponaša kao malo dijete. Izigrao je naše ‘socijalne‘ amandmane, a mi ćemo ga sada natjerati da ih sve ostvari!

Piše Iva Ivanac
9. svibnja 2022. - 15:53

- Gradonačelnik se ponaša kao malo dijete! Ovo je jedini demokratski alat kojim se možemo poslužiti da se amandmani prihvaćeni na sjednici Gradskog vijeća zaista počnu i provoditi, kazao je Ante Rubeša (Akcija mladih) koji je u ponedjeljak pozvao medije na temu izmjena i dopuna gradskog programa o socijalnoj skrbi. Naime, Rubeša je nezadovoljan što nijedan "socijalni" amandmana usvojen od Gradskog vijeća nije doživio provedbu jer ih je gradonačelnik Dukić naprosto ukinuo pozivajući se na Zakon o proračunu koji gradonačelniku omogućava samostalnu preraspodjelu sredstava u visini od pet posto proračuna. Kako bi tome doskočili, članovi Akcije mladih odlučili su pokrenuti izmjenu trenutne gradske Odluke o socijalnoj skrbi kako bi u nju uvrstili svoje amandmane. Ako njihov prijedlog prihvati Gradsko vijeće, već usvojeni, ali neutralizirani amandmani, postali bi obvezni za iduće godine, sve dok se opet Odluka o socijalnoj skrbi ne promijeni.

- Za sve amandmane iz socijalne domene koje su predlagali nezavisni vijećnici, SDP i mi, dali smo prijedlog da se uvrste u Odluku o socijalnoj skrbi, istaknuo je Rubeša dodajući kako je na redu javno savjetovanje o njihovoj novoj odluci, nakon čega će se napraviti posebno izvješće koje će poslužiti kao prijedlog odluci kada se pojavi na Gradskom vijeću.

Vijećnici Akcije mladih traže da se u postojeću Odluku uvrsti visina pomoći za podmirenje troškova stanovanja, besplatna mjesečna karta za sve korisnike zajamčene minimalne naknade, pravo na božićnicu za umirovljenike, određivanje točne visine uskrsnice i božićnice ovisno o veličini plaće, jednokratnu novčanu pomoć djeci koja dolaze iz obitelji koje su u riziku od siromaštva u iznosu od 500 kuna, sufinanciranje izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti djece koja su korisnici zajamčene minimalne naknade ili dječjeg doplatka, nastavak financiranja školovanja djeci smještenoj u Domu za odgoj djece i mladeži Zadar, sufinanciranje djelatnosti dadilja te 500 kuna mjesečne pomoći osobama s invaliditetom koje koriste pravo na osobnu invalidninu preko Centra za socijalnu skrb.

- Od prvog dana pružamo otvorenu ruku gradonačelniku jer smo svjesni situacije u Gradskom vijeću, HDZ nema vlast već sada u Vijeću vlada narodna vlast kojoj je stalo do građana i grada, a ne do prostornih planova i izgradivosti, kazao je Rubeša dodajući kako je vrijednost svih prihvaćenih amandmana oko 20 milijuna kuna.

- Prije par dana gradonačelnik Branko Dukić izjavio je da ćemo, ako ne prodamo HAK, imat proračunsku rupu u iznosu od osam milijuna kuna. Dukić je iskoristio mogućnost da mijenja proračun u iznosu od pet posto kako bi se borio protiv političkih neistomišljenika umjesto da je čuvao tih pet posto upravo za situacije kakva je HAK. Dovodi nas se u poziciju ucjene ako ne prodamo gradsku imovinu, istaknuo je gradski vijećnik Roko Tadin.

Vijećnik Rubeša je kazao i kako bi ovakva situacija u zadarskom Gradskom vijeću mogla dovesti do prijevremenih izbora, ali i kako se oni zasigurno neće dogoditi prije prosinca.

- Odnos gradskih vijećnika i gradonačelnika je neodrživ. Nije na nama da podnosimo ostavke, već da do kraja mandata izmijenimo ono što se u zadnjih 30 godina nije dobro radilo. Pokušat ćemo do prosinca pokazati što bismo mi radili kada bismo imali čast upravljati gradom, istaknuo je Rubeša na medijskoj konferenciji koja se održala u uredu predsjednika Gradskog vijeća Grada Zadra, Marka Vučetića.

Rubeša je na početku konferencije kazao kako je tražio da se presica održi u Maloj ili Velikoj vijećnici unutar Gradske uprave, ali i kako njegove želje nisu ispunjene jer je i dalje na snazi odluka gradonačelnika iz 2014. godine koja to, kako Rubeša navodi, vijećnicima onemogućuje.

 

 

19. travanj 2024 11:14