StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON ŠTO MU JE UTVRDILA POREZNI DUG GOVORIO DA JE BOLESNA I NESTRUČNA OSOBA

Reno Sinovčić pravomoćno osuđen za klevetanje Stoje Mučaji! Novinarka Vlakić: Vjerovala sam Sinovčiću jer se kleo na svoju djecu!

17. listopada 2018. - 23:16
sinovčić

Bivša pročelnica Porezne uprave Zadar Stoja Mučaji pravomoćno je dobila tužbu protiv Rena Sinovčića, vlasnika nekadašnje televizije VOX, te tjednika Vox i Zadarski regional zbog kleveta i uvreda koje je na njezin račun iznio u emisiji vlastite televizije i HRT-ovom Dnevniku.

Županijski sud u Zadru odbio je Sinovčićevu žalbu i potvrdio presudu sutkinje Općinskog suda u Zadru Ane Zrilić koja ga je u prosincu prošle godine osudila na sedam tisuća kuna novčane kazne zbog kaznenih djela klevete i uvrede prema Mučaji.

Bivša pročelnica Sinovčića je tužila 2014. godine zbog izjave u emisiji televizije Vox "1 na 1" u kojoj je naveo kako provodi teror na zaposlenicima, te je dvanaest godina na bolovanju, kao i da je ona "bolesna i nestručna osoba" što je kasnije rekao na Dnevniku HRT-a.
Vijeće Županijskog suda u Zadru u sastavu predsjednika Vijeća, suca Hrvoja Viskovića, te člnova vijeća, sutkinje Enke Moković i Sandre Radanović utvrdilo je da je niži sud pravilno presudio kada je Sinovčića proglasio krivim za klevetanje Mučaji.

U svojoj žalbi koja je odbijena kao neosnovana Sinovčić je naveo da njegovi navodi nisu bili izrečeni u cilju omalovažavanja, te da nisu objektivno podobni da štete časti i ugledu. Pojasnio je da su njegove izjave predstavljale samo "procjenu postupaka privatne tužiteljice bez ikakve namjere vrijeđanja, a posebno s obzirom na motiv, odnosno postupanje same tužiteljice koja ih je prouzrokovala".

Žalio se i zbog odluke o visini novčane kazne smatrajući da "intenzitet ne opravdava njezinu visinu", no sud je tu u obzir uzeo otegotnu okolnost, odnosno činjenicu da je Sinovčić već dva puta osuđen zbog istovrsnih kaznenih djela.

Mučaji se našla na udaru Sinovčićevih medija upravo 2014. godine nakon što je prethodno u javnosti pokušala prokazati nepravilnosti vezane za poslovanje njegovih tvrtki. U intervjuu za HTV rekla je kako je krajem 2013. tijekom predstečajne nagodbe VOX televizije, utvrdila da neki podaci u odnosu na objavljeno u predstečajnoj nagodbi nisu podudarni. Primijetila je da su podaci o tražbinama Rene Sinovčića prema društvu VOX nestali u predstečajnoj nagodbi, te da se u postupku pojavila treća osoba.

Mučaji je, naime, prethodno utvrdila da njegova firma Zadar security duguje 4,2 milijuna kuna poreza te je Sinovčiću izdano rješenje o ovrsi pljenidbom poslovnog udjela u Voxu, nakon čega je on udjele u Voxu prepisao na kćer, dok je tvrtku Vox centar, vrijednu 22,4 milijuna kuna, prebacio na suradnika Dalibora Zebića, direktora NK Zadra. Nakon što je Sinovčić izbjegao ovrhu Porezne, otvorena je predstečajna nagodba Voxa.
Sinovčić je na sudu tvrdio da je Mučaji izigrala dogovor kojeg su postigli nakon poreznog rješenja o dugu od četiri milijuna kuna, kojeg su na račun vlasništva u tvrtki Security JTD, prije pretvaranja u d.o.o. bili dužni solidarno platiti on, Dragan Kaštela i Marin Anzulović.

Rekao je kako je na sastanku s Mučaji tražio da sam preuzme dug uz polog zemljišta vrijednog devet milijuna eura, na kojem postoji zabilježba na iznos od 400 tisuća eura, ali da je Mučaji odustala i prevarila ga. Mučaji je pak na sudu iznijela kako je JTD pretvoreno u d.o.o. prije njezinog dolaska na mjesto pročelnice, a porezni dug je ostao na JTD-u. Navela je kako nekretninu nisu mogli prihvatiti jer je na njoj bila zabilježba zabrane otuđenja, te da ga, ako je htio skinuti teret s onih koji su s njim solidarno odgovarali, nitko nije spriječavao da sam plati dug.

Novinarka Vlakić: Vjerovala sam Sinovčiću jer se kleo na svoju djecu
Stoja Mučaji je već dobila nekoliko tužbi protiv novinara bivšeg Voxa, Marine Vlakić i Valentine Fuzul, koje su svjesno iznosile konstruirane neistine o njoj i njenoj obitelji bez ikakve osnove. Bivše djelatnice VOX-a pristale su javno se ispričati Mučaji i platiti sve troškove sudskog postupka i Mučajinog odvjetnika. Odgovarajući pred sudom na upit tužitelja po čijem je nalogu pisala članke, Marina Vlakić je rekla da joj je sve vezano za Stoju Mučaji rekao Reno Sinovčić, da joj za niti jednu tvrdnju nije predočio dokumente, iako je tvrdio da ih ima kod kuće. "Reno Sinovčić se svojom djecom zakleo da je to sve istina i ja sam to objavila jer sam mislila da se čovjek ne bi kleo na svoju djecu", kazala je Vlakić pred sutkinjom Ivom Lovrin.
Zbog nagodbe Sinovčića s USKOK-om neki u Zadru ne spavaju mirno
Stoja Mučaji se našla na optužnici USKOK-a u aferi "Ribar" gdje je Reno Sinovčić prvooptuženi zbog izvlačenja novca iz NK Zadra preko tvrtki u sustavu VOX-a u visini od 120 milijuna kuna. Sudski postupak na Županijskom sudu u Zagrebu još nije počeo, a dva dosad sazvana ročišta su odgođena na Sinovčićev zahtjev: jednom jer mu je odvjetnik Andrej Korljan otkazao punomć, a drugi put jer je Sinovčić USKOK-u ponudio mogućnost nagodbe. Nagodba je u takvim slučajevima moguća samo ako Sinovčić za djela koja mu se pripisuju osumnjiči nekoga iznad sebe, s većom odgovornošću nego što je on imao. Tko bi to mogao biti u sustavu VOX-a i NK Zadar, Sinovčić najbolje zna, kao što se zna da neki ljudi iz zadarske politike zbog toga mirno ne spavaju.
19. travanj 2024 01:56