StoryEditorOCM
4 kantunaJEZIK ZA ZUBE

Ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek: Dr. Žuvela je iznio politički pamflet. Ne osjećam se prozvanom od strane ministra Beroša za nedostatak opreme!

Piše Ivica Nevešćanin
5. travnja 2020. - 14:50

- Oprostite, ali ne smijem davati nikakve izjave. Mogao bih dobiti otkaz – kazao nam je dr. Ivo Žuvela, zadarski ginekolog s ordinacijom u Benkovcu, jedan od najpopularnijih i najboljih liječnika u Hrvatskoj po ocjeni pacijenata, kojeg smo nazvali u nedjelju nakon što je objavljena informacija da mu je ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije mr.sc. Renata Bek uručila upozorenje pred otkaz. Preciznije, „Upozorenje o obvezama iz radnog odnosa i mogućnosti otkaza radi kršenja Pravilnika o radu i Ugovora o radu”.

Razlog? „Imenovani je radnik suprotno aktima ustanove ali i pozitivnim propisima RH javnim djelovanjem, istupom u medijima (...) iznio za javnost uznemirujuće iskaze. Isti neosnovano navodi da je situacija alarmantna, što nije istinito...” navodi među ostalim psihijatrica Bek u svom obrazloženju.

A što je to „uznemirujuće i neistinito” iznio dr. Žuvela, najprije na fejsbuk stranici zadarskog HSLS-a, čiji je predsjednik, a potom u izjavi za lokalnu televiziju, i kao predsjednik HSLS-ovog Odbora za zdravstvo.

- Tek prije dva dana smo moja medicinska sestra i ja dobili po dvije zaštitne maske i to šivane, platnene, koje ni po čemu za nas nisu adekvatne. Smatram da bi se Stožer malo bolje trebao pobrinuti za svoje zdravstvene djelatnike. Čak i nije toliko bitno da se netko od nas zarazi koronavirusom, bitno je to što smo u kontaktu s velikim brojem pacijenata. Kada se zarazi zdravstveni djelatnik nije to samo jedan čovjek manje u zdravstvenom sustavu, već je u opasnosti veliki broj pacijenata s kojima smo u kontaktu, kazao je dr. Žuvela, apelirajući na nacionalni i županijski Stožer za civilnu zaštitu da se malo više pobrinu za zaštitna sredstva ne samo za zdravstvene djelatnike, nego i za blagajnice, policajce i sve profesije čiji pripadnici kontaktiraju s velikim brojem ljudi.

Pritom je dodao kako se pacijenti uglavnom pridržavaju propisanih mjera i uputa, ali je posebno skrenuo pažnju na, kako piše novinar, alarmantno stanje sa zaštitom zdravstvenih djelatnika.

Žuveline riječi su 29. ožujka završile na portalu Zadarski.hr, a revna Renata Bek mu je odmah sutradan, 30. ožujka, ispisala upozorenje pred otkaz! Navodno ga je dobio u petak, 3. travnja, istog dana kada je u Zadru bio ministar zdravstva Vili Beroš.

Novinar Slobodne Dalmacije ministru je prenio ogorčenje liječnika primarne zaštite u Zadarskoj županiji i odnosnom prema njima u ovoj kriznoj situaciji. Žale se kako se nalaze na prvoj liniji obrane od zaraze, a ostavljeni su bez adekvatne zaštitne opreme koja im kronično nedostaje. Iako su u više navrata tražili pomoć od Županijskog stožera civilne zaštite, ni odgovor nisu dobili, a kamoli pomoć u opremi. Tek u petak, na dan ministrovog dolaska u Zadar, Dom zdravlja je započeo podjelu neke opreme.

- Tu se može i mora popraviti stanje, međutim ako želite ja vam mogu pokazati dopis od prije mjesec i više dana koji su u nekoliko navrata upućeni svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, bolnicama i domovima zdravlja, čiji ravnatelji su na vrijeme obavješteni da moraju osigurati za svoje potrebe adekvatnu količinu zaštitne opreme. Više od toga Ministarstvo zdravstva nije moglo napraviti. Moja odgovornost je apsolutno tu, ali prije svega odgovornost je na ravnateljima bolnica i domova zdravlja jer su na vrijeme dobili upute da se moraju pripremiti za ovu ugrozu, koja nam je došla iznenada, jer nitko nije bio spreman – odgovorio je ministar Beroš.

Njegove riječi mnogi su shvatili kao izravni prigovor na rad ravnateljice Doma zdravlja, Renate Bek, koja se, ispada, nije dovoljno potrudila da na vrijeme osigura potrebnu opremu za liječnike u sustavu primarne zdravstvene zaštite, iako je na to bila upozorena.

- Dr. Žuvela je dobio upozorenje pred otkaz jer se mora odgovorno ponašati i govoriti, a rekao je da je stanje alarmantno – govori nam Renata Bek.

Ali on riječ „alarmantno” nigdje nije rekao, to su riječi novinara.

- Ja sam tako pročitala. Ako to on nije rekao, dobro, neka se očituje na upozorenje.

Koje je to neistine iznio dr. Žuvela u cilju uznemiravanja javnosti?

- To je bila nepotrebna reakcija, čisti politički pamflet.

Zar ministar Beroš nije jasno rekao da su za nedostatak zaštitnih sredstava odgovorni ravnatelji domova zdravlja, odnosno vi. Je li i to bio politički pamflet?

- Ne, to nije politički pamflet. Oprema se nabavljala i nabavlja se. Postoje problemi oko njene dobave i tako je u cijelom svijetu.

Jeste li prije mjesec i pol dana, nakon dopisa ministra, osigurali opremu za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti?

- Svaki dan se nabavlja oprema.

Zašto je onda nedostaje?

- Svi su dobili opremu u skladu s mogućnostima i prioritetima.

Jeste li se zapravo politički htjeli osvetiti dr. Žuveli, kao predsjedniku zadarskog HSLS-a?

- To nema veze. Nije vrijeme da se dijelimo tko je u kojoj stranci, ovo je vrijeme kada politiku trebamo ostaviti po strani.

Zašto ste onda tako reagirali? Sve što je rekao je točno. Ispada da samo doktori iz HDZ-a mogu govoriti bez sankcija, a svima drugima je zabranjeno iznositi svoje mišljenje.

- Zaposlenici u javnim ustanovama imaju kodeks po kojem se trebaju ponašati. Niti jedan zaposlenik ne može samostalno istupati.

Jeste li vi odgovorni za nedostatak opreme? Osjećate li se prozvano od strane ministra Beroša?

- Ne osjećam se prozvanom. Ja sam napravila sve što je u mojoj moći – kazala nam je ravnateljica Doma Zdravlja Zadarske županije Renata Bek.

Inače, ovo nije prvi slučaj „discipliniranja” neposlušnih liječnika u Zadru. Nekidan je kirurg u OB Zadar dr. Oliver Jurić „dobio po prstima” jer je preko društvenih mreža uputio apel građanima da pomognu bolnici i medicinskim djelatnicima u nabavi zaštitne opreme koja im kronično nedostaje. Ravnatelj bolnice dr. Željko Čulina opovrgnuo je da je Jurić dobio opomenu pred otkaz, ali je rekao kako je pozvan na odgovornost zbog neovlaštenog istupa u javnost. U ovoj krizi to mogu isključivo on i glasnogovornik bolnice, dr. Edi Karuc.

19. travanj 2024 04:00