StoryEditorOCM
4 kantunaGODIŠNJICA KORONE/4

Ravnatelj bolnice dr. Čulina: Zarazilo se 198 djelatnika, u prošloj godini dobili smo 12,5 a ove već 6,1 milijuna kuna donacija

Piše Iva Ivanac
22. ožujka 2021. - 22:21

Ako se nečiji rad u posljednjih godinu dana pandemije drastično promijenio, onda je to zasigurno rad zdravstvenih djelatnika. Iako se prvi slučaj zaraze koronavirusom u županiji pojavio 18. ožujka prošle godine, pripreme za pandemiju u Općoj bolnici Zadar započele su puno ranije.

Već u siječnju su krenuli s izradom raznih protokola te naputaka za trijažu kako bi znali postupati s bolesnicima za koje sumnjaju da imaju koronavirus, te nabavkom zaštitne opreme za zbrinjavanje oboljelih. Ravnatelj bolnice, dr. Željko Čulina, osnovao je i krizni stožer OB Zadar za postupanje zdravstvenih djelatnika u slučaju sumnje na COVID-19. Započeli su i s izradom provođenja operativnih postupaka osoba koje imaju koronavirus, organizacijom rada u skladu s epidemiološkim kretanjem oboljelih te edukacijom djelatnika o postupanju s bolesnicima što je svim djelatnicima dalo jasne smjernice u postupanju sa zaraženim osobama.

No unatoč svim poduzetim mjerama, virus se probio u bolnicu te dodatno otežao rad zdravstvenim radnicima i liječenju pacijenata.

- Od početka pandemije ukupno je oboljelo 198 djelatnika. Od toga je 171 zdravstveni djelatnika a 27 nezdravstvenih, što je udio od 14 posto svih zaposlenih, a ima nas 1419. Od 198 oboljelih, njih 50, točnije 25 posto, infekciju je steklo na radnom mjestu, dok je njih 148, odnosno 75 posto, infekciju steklo izvan radnog mjesta, govori nam ravnatelj bolnice dr. Čulina dodajući kako se dosada cijepilo ukupno 654 zaposlenika, što je gotovo 50 posto svih djelatnika bolnice.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Iako je početkom godine broj zaraženih pao, krajem veljače i početkom ožujka ponovno je u rastu. U OB Zadar je zbog toga trenutno aktivno šest COVID odjela za stacionarno liječenje.

- Kako bi zbrinuli sve one koji se liječe od infekcije uzrokovane SARS-CoV-2 virusom u okviru Odjela za infektologiju ustrojene su organizacijske jedinice: Odjel COVID-1, Odjel COVID-2 i Odjel COVID-3, kao i zasebna jedinica u okviru Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu COVID-JIL koja služi zbrinjavanju najtežih bolesnika, ističe dr. Čulina dodajući kako je Odjel za pedijatriju od samog početka pandemije organizirao prijem djece sa sumnjom na oboljenje COVID-19 te kako je Služba za ginekologiju također osigurala zasebnu ambulantu za prijem trudnica sa sumnjom na koronu.

- Uz te odjele u OB Zadar je postavljen vojni šator Alaska i dva kontejnera za opservaciju. Na raspolaganju imamo 103 bolesničke postelje za stacionarno liječenje koje su raspoređene po odjelima prema razini kliničke slike, te prema djelatnosti (polivalentni odjeli, odjel za intenzivnu medicinu, te odjel za ginekološku i pedijatrijsku djelatnost), kaže Čulina dodajući kako na COVID odjelima trenutno radi 95 djelatnika te kako broj zaposlenih na tim odjelima varira ovisno o broju bolesnika.

Jedan od najvećih problema s kojima se u pandemiji koronavirusa susrela OB Zadar, kao i ostale zdravstvene ustanove u državi je nedostatak radnika, a zbog nedostatka stručnog kadra "rušeni" su i natječaji za zaspošljavanje jer se na njih nitko ne bi javio.

- Sve su se zdravstvene ustanove u RH u pandemiji susrele s nedostatkom kadra, a upravo zbog toga koristimo sve zakonske mogućnosti zapošljavanja. Do potrebe za zapošljavanjem dolazi prvenstveno zbog odlaska radnika u starosnu mirovinu, osiguranja zamjena djelatnika uslijed bolovanja, a u jeku pandemije i zbog potreba za kadrom na novonastalim COVID odjelima, ističe dr. Čulina dodajući kako je OB Zadar i u jeku koronakrize konstantno raspisivala natječaje za popunjavanje radnih mjesta te kako u slučaju žurnosti bolnica koristi mogućnost zapošljavanja radnika na razdoblje od 60 dana.

image
Jure Miskovic/Cropix

Ono što je pomoglo na samom početku pandemije da bolnica malo 'lakše diše' bile su donacije građana i tvrtki. Samo u ožujku prošle godine na račun OB Zadar uplaćeno je ili u materijalnim sredstvima dano gotovo šest milijuna kuna.

U cijeloj prošloj godini OB Zadar je zaprimila 6,3 milijuna kuna financijskih donacija i 6,2 milijuna kuna donacija u materijalnim sredstvima, što znači da je zadarska bolnica u prošloj godini od donacija dobila ukupno 12,5 milijuna kuna.

- OB Zadar je ove godine do 18. ožujka zaprimila ukupno 6,1 milijuna kuna donacija za suzbijanje širenja bolesti COVID-19, od čega 3,6 milijuna kuna financijskih, točnije namjenskih donacija, a 2,4 milijuna kuna donacija u materijalnim sredstvima, navodi dr. Čulina i dodaje kako je donacijama građana OB Zadar nabavila nužnu i neophodnu medicinsku opremu za dijagnostiku i liječenje pacijenata, kao što su uređaji za visoki protok kisika, medicinski namještaj (postelje kolica isl.), pulsni oksimetri, monitori vitalnih funkcija, respiratori i mobilni RTG uređaji, te zaštitna opremu.

U Općoj bolnici Zadar je u godinu dana zaprimljeno 759 pacijenata oboljelih od COVID-19 od čega je 96 bolesnika liječeno u Odjelu za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu. Obrađeno je 19.726 uzoraka brisa na SARS-CoV-2 virus od 12.202 različite osobe.

31. svibanj 2024 12:51