StoryEditorOCM
4 kantunaBOLNICA SE PRAVDA

Prvi kvartal je završio a Ministarstvo zdravstva, unatoč obećanjima, još nije raspisalo natječaj za linearne akceleratore. Ali bunker je spreman...

Piše Iva Ivanac
5. travnja 2023. - 20:33

Unatoč obećanjima iz Ministarstva zdravstva da će do kraja ožujka raspisati natječaj za nabavku 23 linearna akcelerator među kojima se nalazi i jedan uređaj koji bi trebao stići u Opću bolnicu Zadar, natječaj još uvijek nije raspisan.

Naime, u planu nabave Ministarstva zdravstva navodi se kako je raspisivanje natječaja za nabavku radioterapijske opreme vrijednog 85 milijuna eura planirano u prvom kvartalu 2023. godine, ali je se plan nabave, očito, ne mora poštovati. Tako da je pitanje kada će Ministarstvo zdravstva objaviti natječaj koji onkološki bolesnici Zadarske županije, a i šire, dugo očekuju.

I dok se čeka raspisivanje natječaja za linearni akcelerator, na posljednjoj Županijskoj skupštini vodila se rasprava vezana uz objavu zadarske bolnice za jednostavnu nabavu usluga izrade tehnoloških podloga i izvedbenog projekta prilagodbe prostora za linearni akcelerator i CT simulator.

Zadarska bolnica je nakon prigovora županijske vijećnice Vedrane Mišković (SDP) koja je upitala kako to da "nakon četiri godine od početka izvođenja radova, sedam mjeseci otkako je novi izvođač započeo izvođenje radova i samo 40 dana prije aktualnog roka završetka radova "izronio" izvedbeni projekt prilagodbe prostora za linearni akcelerator", objavila priopćenje vezano uz radove na izgradnji Dnevnih bolnica.

- Bunker za smještaj linearnog akceleratora je građevinski završen, te dosadašnjim provedenim ispitivanjima zadovoljava sve uvjete. Trenutno je u fazi projektiranje dviju prostorija (prostor linearnog akceleratora i CT simulatora) prema tehničkoj specifikaciji uređaja, istaknuli su iz OB Zadar dodajući kako je tehničku specifikaciju izradilo stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva.

- Projektom unutarnjeg uređenja nabavit će se vrata bunkera prema Elaboratu instituta Ruđer Bošković. Unutarnje uređenje dvaju prostorija nije se moglo provesti sve dok Povjerenstvo za analizu stanja radioterapijske opreme u bolničkim zdravstvenim ustanovama u RH nije izradilo svoj elaborat temeljem kojeg je Stručno povjerenstvo za izradu tehničkih specifikacija izradilo specifikacije kojima se definira jakost i ostale karakteristike uređaja (unutarnje uređenje određuje snaga instaliranog uređaja, vrsta i jakost zračenja, da li će se montirati na strop ili pod, mikrolokacije instalacija, snaga sustava za hlađenje, potrebna snaga električne energije, potreba za tehničkim sobama i sl.), navode iz zadarske bolnice uz dodatak kako će OB Zadar nakon okončanja postupka za unutarnje uređenje bunker biti u potpunosti spreman za prihvat uređaja.

Napomenuli su i kako je bunker Opće bolnice Zadar u najvišem stupnju izvedivosti od svih drugih 21 bunkera u koje trebaju stići novi linearni akceleratori (Zagreb, Osijek, KBCSM, Split, Rijeka).

- U svim ostalim centrima, bez obzira što već imaju akcelerator predstoji isti proces nabave izvedbenog projekta uređenja sukladno performansa uređaja.

04. svibanj 2024 08:11