StoryEditorOCM
4 kantunaGLUHI TELEFONI

Provjerili smo stanje prvih ‘svemirskih govornica‘ u Hrvatskoj postavljenih u Zadru - prljave, zapuštene, polomljenih slušalica, a nema niti kondoma

Piše Mišel Kalajžić
9. ožujka 2023. - 22:24

U suradnji s Hrvatskim telekomom Grad Zadar je prvi u Hrvatskoj 2017. godine pokrenuo pilot projekt zamjene starih i dotrajalih javnih telefonskih govornica takozvanim "pametnim govornicama" ili kako su nazvane - svemirskim govornicama! Najavljeno je tada da će građanima, osim telefonskih poziva, pružiti i neke dodatne digitalne usluge – od kupnje prijevoznih karata, do besplatnog interneta uz niz ICT usluga nove generacije koje će biti moguće plaćati kreditnim i debitnim karticama zahvaljujući rješenju Hrvatske poštanske banke.

image

Pametne govornice u zapuštenom stanju

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Ovim projektom Zadar se u skladu s trendom razvoja pametnih gradova svrstao među svjetske gradove poput New Yorka i Londona koji su također transformirali javne telefonske govornice čime su poprimile novu svrhu u skladu s novim potrebama građana i turista, najavljeno je tada.

Uglavnom, postavljeno je ukupno deset govornica na najprometnijim lokacijama u Zadru, za koje je najavljeno da će omogućavati besplatan pristup wi-fi mreži, a na njima će građani i turisti moći kupiti parking karte te karte za međugradski prijevoz. 

Također, najavljena je dostupnost paketa BitCoin, Simpa i BonBon Start, telefonskih kartica te bonova za mobitele svih operatora uz dodatnu mogućnost da se izravno na HT mobilni broj uplaćuje određeni iznos, a ponuda bi uključivala raspon ostalih telekom i drugih proizvoda. 

image

Pametne govornice u trenutku otvaranja

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Pametne govornice razvijene su kao pilot-projekt HT-a u suradnji s poduzećem Vendotel kao partnerom. Ta je tvrtka izabrana u 15 najboljih startup kompanija u cijeloj Europi, među konkurencijom od njih 500.  U implementaciji cjelovitog rješenja pametnih govornica sudjelovali su i drugi partneri. Tvrtka Infoart grupa omogućila je kupovinu parking karata putem integracijske platforme Igeus, dok je startup Vollo integrirao sustav za pregled, rezervaciju i kupnju karata za međugradski prijevoz.

- Postavljene pametne govornice omogućavaju niz javno dostupnih usluga koje su potrebne za suvremeni život građana i posjetitelja Zadra, a koje su u skladu s odrednicama razvojne strategije Grada Zadra u smjeru Smart City koncepta. Ovim projektom revitaliziraju se postojeće lokacije izgradnjom dijela infrastrukture pametnog grada i osigurava potencijal za razvoj dodatnih digitalnih usluga kao dijela pametnog grada, poput ‘smart sensinga‘ koji omogućava informativno mjerenje parametara iz okoline. Također, ovim pilot projektom povećava se broj lokacija i vrijeme dostupnosti za korištenje javnih i ostalih usluga“, kazao je te 2017. godine na predstavljanju rada pametnih govornica, tadašnji gradončelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta.

image

Pametne govornice u zapuštenom stanju

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Današnji izgled, a i funkcija govornica, blago rečeno daleko su od planiranih. Obišli smo nekoliko govornica u ućžem centru grada i one su u prilično zapuštenom stanju. Govornica ispred Glavne pošte na Relji uopće nije u funkciji. Na debelom sloju prašine netko je prstom ispisao "očisti me" uz iscrtani prikaz penisa. Touch screen monitor ne radi, govornica i slušalica išarane su i pohabane. Najbolje bi bilo ukloniti je jer izgleda zbilja vrlo ružno. I to ispred glavne zgrade partnera u projektu - Hrvatske pošte.

Govornici kod bivšeg Socijalnog radi monitor, a čini se da joj je u funkciji i mogućnost uspostavljanja razgovora mada to nismo provjerili. Ipak, onoga što je u noćnim satima u središtu grada najvažnije - kondoma - nema na zalihi, a polomljena je i telefonska slušalica. Mada je govornica kod Socijalnog u najboljem stanju od svih koje smo obišli i ona odaje dojam zapuštenosti i pohabanosti i veliko je pitanje koliko se uopće koristi.

Govornica ispod volta kod Vrata od grada uopće nije u funkciji uspostavljanja poziva, kako to biše na ekranu. Nema niti zaliha telefoinskih kartica. i na toj je govornici polomljena telefonska slušalica. Potpuno je išarana raznim uvredljivim natpisima. Ukoliko je govornica prvo što turist vidi na ulazu u grad, najbolje bi je bilo skloniti. Uostalom ionako nije u funkciji. Pri tom natpis "pod video nadzorom" zbilja djeluje najsmješnije.

image

Pametne govornice u zapuštenom stanju

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Prva u nizu otvorenih telefonskih govornica - ona kod Citadele - također nije u dobrom stanju. Najišaranija je od svih. Mada je naizgled u funkciji uspostavljanja poziva (prema informaciji na displeju) pitanje je bi li se to itko usudio napraviti (opet) polomljenom slušalicom.

Nažalost, projekt "svemirskih govornica" po uzoru na London ili New York u Zadru je doživio fijasko, barem sudeći po izgledu, stanju i fukcionalnosti govornica. Trebalo bi ih temeljito očistiti, obnoviti i popraviti, te ih vratiti u funkciju ili ih ukloniti jer u ovakvom stanju predstavljaju pravo ruglo. A koliko su tek koštale...

28. lipanj 2024 21:59