StoryEditorOCM
4 kantunaKOLEGIJ GRADONAČELNIKA BRANKA DUKIĆA

Proračun narastao na 517 milijuna kuna, rastu i plaće djelatnicima gradske uprave

Piše AVŠ
5. prosinca 2018. - 15:36
kolegij-gradonacelnika-8d59e38ab72be867472fe4f35795c9a9_view_article_new

Proračun Grada Zadra u idućoj godini iznosit će 517 milijuna kuna, od čega će prihodi poslovanja biti 476 milijuna kuna, a prihodi od prodaje imovine 23 milijuna. Istovremeno, na rashode će otići 510 milijuna. Prema projekcijama za 2020. godinu, proračun će dodatno porasti na 527 milijuna, a rashodi na 512 milijuna dok će godinu kasnije, 2021., Grad poslovati sa 452 milijun kuna prihoda i 441 milijun rashoda. Ovi podaci izneseni su u srijedu ujutro, na javnom kolegiju zadarskog gradonačelnika Branka Dukića, gdje je prva točka dnevnog reda bio upravo proračun.

- Zbog cijelog niza kapitalih projekata koje imamo u gradu, od Mocira, škole na Bokanjcu, zone Crno, obnove Providurove plače i Bedema i Centra za mlade udvostručili smo ulaganje u imovinu u odnosu na lani. Proračun nam najviše podižu sredstva iz europskih fondova kojima se sufinanciraju naši kapitalni projekti- kazao je prvi čovjek gradskih financija, pročelnik Ivan Mijolović.

Od prvog dana nove 2019. godine pa zaključno sa 31. ožujka, zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra plaćat će deset posto manje zakupnine nego do sada. Kako je najavio pročelnik zadužen za gospodaranje gradskom imovinom, Tomislav Korona, ta se odluka odnosi na sve zakupce koji uredno plaćaju svoje obaveze, izuzev banaka i onih koji se bave igrama na sreću.

- Na Poluotoku je sve više izloga prekrivenih bijelim papirom. Ovom mjerom zato pomažemo zakupcima da lakše prezime ova tri mjeseca, do kraja ožujka, kada već počinje predsezona- kazao je gradonačelnik Dukić. Još jedna mjera za pomoć, potpora malom gsopodarstvu na području grada, uspješno je realizirana i u ovom ciklusu. Ukupno pola milijuna kuna dodijeljeno je za poticanje 15 proizvodnih gospodarstvenika i 18 tradicijskih obrta koji su se prijavili na nedavni natječaj.

U predviđenom roku od 12 mjeseci završen je i veliki posao izrade Masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija. Riječ je o temeljnom strateškom dokumentu planiranja prometa vrijednom nešto manje od dva milijuna kuna koji će biti osnova za financiranje svih drugih projekata iz fondova Europske unije.

- Uskoro dolazi novog ugovorno razdoblje i novi programi, i zato je bitno da imamo spremno što više projekata kako bi ih mogli kandidirati za financiranje- kazao je pročelnik za EU fondove, Šime Erlić.
Još jedan zadarski projekt koji će biti prijavljen za financiranje je sanacija crkvice Sv. Stošije na Puntamici. Potrebna dokumentacija već je odrađena, ukupna vrijednost je 400 tisuća kuna, od čega bi pola, nadaju se u Gradu, mogli dobiti od Ministarstva kulture.


Rastu plaće zaposlenika
Plaće zaposlenika gradske uprave bit će povećane za 10 posto, što zapravo nije povećanje nego vraćanje iznosa koji im je zbog štednje bio oduzet prije osam godina. Plaće će se uskladiti i zaposlenicima gradskih ustanova u odnosu na kolektivni ugovor.
Turistički busevi: 50 kuna za deset minuta stajanja
Nova lokacija za turističke autobuse bit će na Liburnskoj obali, na mjestu starog autobusnog kolodvora. Kako je najavio pročelnik komunalnog odjela Robertino Dujela, autobusi će se moći zaustavljati maksimalno 10 minuta, to će ih stajati 50 kuna, a dok turisti budu razgledavali grad, parking će im pružiti Liburnija na području Autobusnog kolodvora.
 
10. svibanj 2024 02:02