StoryEditorOCM
4 kantunaSOCIJALNO OSJETLJIV

Pročelniku Odjela za socijalnu skrb zaprijetio jer mu se nije javljao na pozive: ‘Oladit‘ ću Maria, a onda ću se baciti s kampanela sv. Stošije...!

Piše Božana Sviličić
14. svibnja 2021. - 22:02

Osam mjeseci od kada je pročelniku Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo u Gradu Zadru Mariju Pešutu zaprijetio da će ga 'oladiti', a onda se baciti sa kampanela Sv. Stošije, jer mu se nije javljao na pozive, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) podignulo je optužnicu protiv 49-godišnjeg Zadranina.

Kako bi se interesirao za stanje na rang listi za dobivanje socijalnih stanova, 49-godišnji strojarski tehničar i otac petoro djece, Pešutu je, prema optužnici, zaprijetio 22. listopada 2020., u 8,45 sati, kada je s mobitela registriranog na firmu nazvao Odjel za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra.

Nakon što se predstavio, od tajnice grada Marije Knez zatražio je razgovor s pročelnikom Odjela Pešutom, no kada mu je ona rekla da je na sastanku, 'puknuo' je, te joj rekao kako će ubiti njega, pa nakon toga i sebe. Poručio joj je da će "oladiti Maria', te da se ne boji smrti, jer je prošao ratove i zatvore. Rekao joj je da će se nakon što 'oladi Maria' baciti sa kampanela Sv.Stošije nakon čega je prekinuo razgovor.

Nakon što je cijeli slučaj prijavljen policiji Zadranin je u svojoj obrani odbio odgovarati na pitanja, iako je uglavnom priznao sve što se dogodilo navodeći kako je bio izrevoltiran time što mu se Pešut danima nije javljao na pozive.

Pojasnio je kako je taj dan zvao kako bi se interesirao za stanje na rang listi za dobivanje socijalnih stanova, te da su izrečene riječi "njegova retorika", ali da nije ozbiljno mislio kada ih je izrekao jer da ne bi nikad naudio nekom drugome. Na kraju obrane izrazio je žaljenje zbog događaja.

image
Jure Miskovic/Cropix

Osim što je za njega zbog kaznenog djela prijetnje službenoj osobi predložena uvjetna zatvorska kazna od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, zatraženo je i produljenje mjera opreza koje mu brane kontaktiranje s pročelnikom jer je vještačenjem utvrđeno da je posebno osjetljiv na - socijalnu nepravdu.

Iz rezultata provedenog psihijatrijskog vještačenja okrivljenika proizlazi, naime, da je ovisnik o opijatima i alkoholu, te da još uvijek nije u potpunoj apstinenciji zbog čega pokazuje osobine pasivno agresivne ličnosti. Zbog toga je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio bitno smanjeno ubrojiv.

- Sve to sve uz socijalnu situaciju u kojoj se isti nalazi, te stav da je prema njemu napravljena socijalna nepravda predstavlja one bitne okolnosti koje ukazuju na opasnost da bi u sličnoj situaciji iz revolta mogao ponoviti kazneno djelo, odnosno ostvariti sadržaj svojih prijetnji, zbog čega se navedene mjere ukazuje nužno produljiti - predlaže se u optužnici ODO-a za Zadranina koji nije ranije osuđivan.

Iskazi Marija Pešuta, te Marije Knez, tajnice u Gradu Zadru potvrdili su kako je 22. listopada 2020. oko 8,45 sati, Zadranin kada je nazvao službeni telefon prijetio na način kako mu se to stavlja na teret. U svom iskazu pročelnik Mario Pešut je rekao kako tog dana nije bio dostupan jer je bio na – sastanku.

25. travanj 2024 19:40