StoryEditorOCM
4 kantunaPLANOVI ZA 2021.

Pročelnik Dujela: "Uredit ćemo plažu na Kolovarama, a Radićevu i Jelačićevu pretvorit ćemo u jednosmjerne ulice s dodatnim parkingom"

Piše Matea Gugić Magaš
22. studenog 2020. - 21:51

Unatoč turbulentnoj tekućoj godini, Komunalni odjel Grada Zadra ne misli podviti rep, već ima konkretan plan za 2021. i četvrtu godinu mandata pročelnika Robertina Dujele.

Novaca će zasigurno biti manje nego prijašnjih godina zbog situacije s pandemijom korona virusa zbog koje je većina sredstava preusmjerena u druge odjele, ali i zbog priljeva sredstava u Odjel koji su, zbog istog razloga, manji. No, realnih projekta ne nedostaje.

U protekle tri godine, uz redovitu dohranu plaža, na zadovoljstvo sugrađana, konkretnije su uređene gradske plaže Punta Bajlo, Marex te šetnica uz obalu na Puntamici, a sljedeće godine fokusirat će se na uređenje II. faze projekta plaže na Kolovarama.

- Riječ je o prostoru između bivših zgrada Poliklinike i Zara Beach Bara. Gradski odjel za EU fondove pripremio je sve potrebne projekte suglasnosti i ostale bitne akte te nas upoznao sa svojim opsegom zahvata – istaknuo je pročelnik Dujela te dodao:

- Nakon što ugovoreni izvođač sanira samo obalni pojas, naša će zadaća biti uređenje okoliša travnatog dijela i šetnice u cijeloj dužini plaže. Ostaje nam dogovoriti dinamiku radova jer nam je cilj sve završiti do početka sljedeće turističke sezone. Planirani su tuševi i svlačionice za zone sunčališta i kupališta te šetnica s dodatnim sadržajem i opremom – pojasnio je Dujela.

Osim plaža, uređivat će se i ulice.

- Nastavit ćemo započetom dinamikom uređenja Ulice Stjepana Radića. Svake godine nastojimo urediti jednu dionicu odnosno postaviti isključivo ekološki prihvatljivu javnu rasvjetu i novi pločnik. Red je konačno došao i na dionicu od Strosmajerove ulice (Mala pošta) do Gradske knjižnice. Vjerujem da ćemo okončanjem postupka izbora ugovorenog izvođača za održavanje nerazvrstanih cesta do konca godine planirati i konkretnije zahvate obnove postojećih prometnica – komentirao je pročelnik dodavši kako su Trpimirova obala, točnije potez od Doma za starije osobe sve do Marexa, nakon izmjene dotrajale vodovodne instalacije, i Put Murvice, prioriteti za obnovu kolničkog zastora.

No, ni to nije sve.

UO za komunalne djelatnosti lani je uložio 1,3 milijuna kuna za održavanje vertikalne signalizacije te 2,7 milijuna kuna za održavanje horizontalne signalizacije, dok je za postavljanje svih 12 prometnih kamera, ove i iduće godine, planirano potrošiti ukupno milijun kuna.

- Nove će kamere za nadzor brzine na prometnicama biti postavljene na deset lokacija te se nadamo kako će kroz 2021. u potpunosti realizirati ovaj projekt koji smo prvi započeli u Hrvatskoj i koji bi trebao dovesti do smanjenja obijesnih vožnji – istaknuo je Dujela. A što se tiče problema parkinga, odnosno nedostatkom istog, posebice na Poluotoku, nastavit će s osiguranjem dodatnih parkirnih mjesta isključivo za stanare stare jezgre.

- Vjerujemo da će stanovnici Poluotoka pozdraviti naš napor, baš kao što su vrlo brzo prihvatiti i novi režim dostave gotovo svim razinama. Potrebe naših sugrađana za uređenim parkirnim mjestima u blizini povijesne jezgre su sve veće te na tragu toga nastojimo analizirati mogućnost organiziranja prometa iz dvosmjernog u jednosmjerni s dodatnim parkirnim mjestima duž cijele ulice Stjepana Radića i Josipa Bana Jelačića – istaknuo je Dujela dodavši kako se jednosmjerni promet na isti način može organizirati i u geometrijski pravilnom rasporedu prometnica.

image
Cropix

- Na primjer, unutar Mjesnog odbora Jazine II, u Ričinama (Put Vukića, Put Kotlara), unutar stambenog dijela Bilog briga, ali i u drugim dijelovima grada. Sve su to segmenti u razmatranju Odsjeka za ceste i promet te dosta veliki izazovi: kako unutar postojeći gabarita organizirati promet na optimalan način? Naglašavam kako je primarna zadaća Komunalnog odjela ipak održavanje već izgrađene komunalne infrastrukture. Za 2021. realno je očekivati izradu elaborata te početak realizacije istog – naglasio je Dujela.

Što se tiče zaštite i očuvanja okoliša, UO komunalnih djelatnosti, kao i do sada, usko će surađivati sa Čistoćom i Nasadima, gdje će prvima osigurati sredstva za još jedan podzemni kontejner, a potonjima osigurati financijsku podršku za uređenje postojećeg i podizanje novih zelenih površina drvoreda.

- Postavili smo za iduću godinu i nove ciljeve: uređenje zapuštenih okućnica uz urušene objekte. Izazov pred našim Odsjekom za zaštitu okoliša je donijeti prijedlog odluke kojom bi regulirali da urušeni objekti do uklanjanja ili rekonstrukcije budu izolirani od pogleda, ograđeni statičnom skelom za zaštitnim platnom na kojima bi bilo moguće istaknuti vizualizacije i slično. Ako postoji prostor unutar zakonske regulative iskoristit ćemo ga za implementaciju naših zamisli. Planiramo investirati i u mobilne kamere za nadzor lokacija na kojima dio nesavjesnih sugrađana neprimjereno odbacuje otpad u okoliš – zaključio je Dujela.

Imamo dovoljno radne snage, ali tražit ćemo dodatni kadar

- Ljudske resurse za odgovoriti svim izazovima ćemo kompletirati natječajem za diplomiranim inženjerom građevine koji je u tijeku. Dio kolega koji se odlučile promijeniti radnu okruženje, kao i onaj dio koji je već otišao u mirovinu, zamijenio će novi, potentan kadar. Novom sistematizacijom radnih mjesta preraspodijelit ćemo radne zadatke, dok ćemo ovlasti upravljanja u komunalnom redarstvu, s obzirom na opravdana izbivanja voditelja Ede Fantele, preraspodijeliti među ostalim kolegama. Nastavno o razvoj situacije s COVID ugrozom, kadar redarstva je u ovom trenutku dostatan za obavljanje povjerenih nam zadaća – komentirao je pročelnik za UO za Komunalne djelatnosti grada Zadra, Robertino Dujela

18. travanj 2024 03:49