StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVA

Pravosudni obrat: Jakov Surać neće u zatvor zbog napada na Hrvoja Bajla! Pravomoćnu presudu je ‘oborio‘ jer je dokazao da Bajla nije teško ozlijedio!

Piše Ivica Nevešćanin
6. srpnja 2020. - 21:23

Jakov Surać, bivši nogometaš NK Zadar, neće ići na izdržavanje  kazne od deset mjeseci zatvora zbog fizičkog napada na vlasnika portala ZadarNews Hrvoja Bajla. Umjesto iza rešetaka, Surać će uskoro ići na novo suđenje jer je uspio dokazati da je pravomoćna presuda protiv njega donesena na temelju krivih dokaza koji su ga optuživali za nanošenje teške ozljede koja se zapravo nikad nije dogodila!

Ovaj nevjerojatni obrat u postupku koji je izazvao pažnju domaće javnosti dogodio se na sjednici izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Zadru održanoj 25. lipnja ove godine. Predsjednica sudskog vijeća Ivana Parać Krišto i članovi, Teodora Projić-Škovrlj i Danijela Zubčić, odlučivali su o zahtjevu Jakova Suraća za obnovom kaznenog postupka zbog novih dokaza i činjenica koji su, sami za sebe, „prikladni da prouzroče oslobođenje osuđene osobe ili osudu po blažem zakonu”.

Surać je fizički napao Bajla 24. lipnja 2018. na Obali kneza Branimira u Zadru. Kao povod za taj nasrtaj Bajlo je naveo svoj novinarski rad, odnosno pisanje i istraživanje kojim je "dotakao samu vrhušku zadarske politike". Surać mu je tada, govorio je Bajlo, rekao: "Samo ti piši o Kalmeti i Livakoviću i svima nama pa ćeš viditi. Je..te tvoji četnički Index i Nacional. Ovo ti je samo upozorenje", pri čemu ga je navodno udarao šakama i nogama dok je ovaj bio na tlu.

image
Hrvoje Bajlo
Dragan Matic/HANZA MEDIA

Presudom Općinskog suda u Zadru od 22. ožujka 2019. Surać je proglašen krivim za nanošenje teške tjelesne ozlijede i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci uvjetno na tri godine. Međutim, nakon što je 22. siječnja ove godine Županijski sud u Bjelovaru preinačio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Zadru i uvjetnu zatvorsku kaznu preinačio na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od 10 mjeseci, Surać je preko svog odvjetnika mr. sc. Ive Brkića podnio zahtjev za obnovom postupka temeljem novih dokaza i činjenica koje ukazuju da on nije počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. 

Kao ključni novi dokaz odvjetnik Brkić istaknuo je činjenicu da prilikom donošenja odluke prvog i drugog stupnja sudski vještak Davor Mayer, ali ni sam sud, nisu zatražili niti izvršili uvid u RTG snimku desnog lakta oštećenika Hrvoja Bajla koja bi nedvojbeno dokazala da je Surać Bajlu nanio teške tjelesne ozljede. Naime, Surać smatra da je osuđen za kazneno djelo nanošenje teške tjelesne ozljede koje objektivno nije počinjeno, niti je takva ozljeda nastala, a za što postoje materijali dokazi.

Odvjetnik Brkić tvrdi da RTG snimku ozlijeđenog Bajlovog lakta, kao jedini vjerodostojan dokaz na sudu, „nije od Opće bolnice Zadar zatražio ni prvostupanjski niti drugostupanjski sud, a tijek i trajanje liječenja oštećenika pobuđuju sumnju u ispravnost postavljene dijagnoze, jer je oštećenik skinuo longetu 12 dana od dana događaja, pa stoga smatra kako je kvalifikacija tjelesne ozljede postavljena samo na temelju uvida u medicinsku dokumentaciju, iako je RTG snimka jedini relevantni pokazatelj ozljede”. 

Na temelju takve medicinske dokumentacije, bez uvid u RTG snimak, vještak Mayer je dao mišljenje kako se radi o teškoj tjelesnoj ozljedi, iako se na rendgenskoj snimci vidi kako nije nastala nikakva povreda, a kamoli teška tjelesna ozljeda. Osim toga, smatra Suraćev odvjetnik, vještak je trebao pribaviti i mišljenje specijalista radiologije. 

Surać je stoga, prije podnošenja zahtijeva za obnovom postupka, zatražio kombinirano sudsko-medicinsko i radiološko vještačenje Bajlovih ozljeda od sudskih vještaka, prof. dr. sc. Josipa Škavića, specijalista sudske medicine, i prof. dr. sc. Kristine Potočki, specijalistice radiologije. Iz njihovih nalaza i mišljenja na temelju pregleda RTG snimke proizlazi da je Surać osuđen za djelo koje nije počinio.

Novi dokazi proizašli vještačenjem rendgenskog snimka Bajlovog lakta „isključuju bilo kakvu koštanu ozljedu u predjelu lakta desne ruke pa prema tome i dijagnozu ozljede u vidu prijeloma desne laktatne kosti u laktatnom zglobu”, odnosno ukazuju na to da ozljeda za koju je Jakov Surać osuđen nije niti nastala.

Uvidom u predmetni spis izvanraspravno vijeće Općinskog suda je nedvojbeno utvrdilo kako sudski vještak Davor Mayer prilikom vještačenja nije koristio RTG snimak Bajlovog lakta, što je prihvaćeno kao novi dokaz i nova činjenica na koju se poziva Surać u svom zahtjevu za obnovom postupka. Štoviše, sudski vještaci, angažirani od strane Suraća, utvrdili su da se na RTG snimku nema tragova teške ozljede zgloba, odnosno prijeloma laktatne kosti, zbog koje je Surać optužen.

„Kako se u konkretnom slučaju dakle radi o krucijalnom dokazu o kojem ovisi pravna kvalifikacija predmetnog kaznenog djela, kao i visina kazne koja se okrivljeniku eventualno može izreći, a u konačnici i ovlaštenje za daljnje vođenje postupka, mišljenje je ovog vijeća da upravo stoga valja prihvatiti zahtjev za obnovom postupka zbog novih činjenica i dokaza koji su sami za sebe prikladni da prouzroče oslobađanje osuđene osobe ili osudu po blažem zakonu, odnosno da je u obnovljenom postupku potrebno naložiti kombinirano sudsko-medicinsko i radiološko vještačenje zadobivenih ozljeda oštećenika Hrvoja Bajla po sudskim vještacima kako bi se jasno i nedvojbeno utvrdila težina zadobivenih ozljeda”.

Odlukom izvanraspravnog vijeća Općinskog suda o obnovi postupka odgođeno je i izvršenje pravomoćne presude o izdržavanju kazne za Suraća sve do završetak obnovljenog postupka. Suraću će se ponovno suditi, ali sigurno ne za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, što znači da najvjerojatnije neće dobiti bezuvjetnu zatvorsku kaznu na koju je dosad bio osuđen.

17. travanj 2024 15:07