StoryEditorOCM
4 kantunaU ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Potpisan ugovor s bankama: županija subvencionira kamate na kredite iznajmljivačima u turizmu, evo za što se sve može dobiti povoljan kredit

Piše Lada Burčul
29. studenog 2023. - 20:50
Petar Gaćina, Katarina Grabovac, župan Božidar Longin, Katarina Žic Baričević i Srećko Jozić  Jure Miskovic/Cropix

U Zadarskoj županiji su srijedu, 29. studenog, potpisani ugovori kojima se privatnim iznajmljivačima u turizmu omogućavaju povoljniji krediti za njihovo poslovanje. Ugovore je za Zadarsku županiju potpisao župan Božidar Longin, te za banke predstavnici četiri bankarske kuće – OTP banka, Erste, Podravska banka i HPB.

- Turizam nam je iznimno bitan, on je naša najjača gospodarska grana. Na području naše županije nema osobito velik broj hotela, pogotovo onih sa 4 ili 5 zvjezdica, pa tim više potičemo privatne iznajmljivače na poboljšanje ponude, a sve kako bismo produžili turističku sezonu – rekao je župan Božidar Longin, te za slijedeći tjedan najavio početak radova na gradnji hotela u Gaženici.

image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix

- Za iznajmljivače u turizmu nudimo Program kreditiranja kojim se odobravaju sredstva za uređenje, modernizaciju ili nabavu opreme u svrhu poboljšanja ili proširenja ponude i usluga. Sredstva se mogu koristiti i za izgradnju bazena, dječjih igrališta, uređenje vrtova… Vrijednost kredita je od 10.000 do 30.000 eura, a Županija subvencionira kamatnu stopu u visini od dva posto godišnje. Taj smo novac osigurali u proračunu, sukladno Programu koji je napravljen u županijskom Odjelu za gospodarstvo i turizam – kazao je župan Longin.

On je naglasio da cilj nije masovni turizam, već podizanje kvalitete, te brendiranje eno-gastro destinacije.

- Zahvaljujemo se poslovnim bankama koje surađuju sa Zadarskom županijom kako bismo mogli ponuditi ovako dobar program iznajmljivačima u turizmu – rekao je župan Božidar Longin.

image
Jure Miskovic/Cropix
image

Župan Božidar Longin

Jure Miskovic/Cropix

Zainteresirani iznajmljivači informacije o Programu kreditiranja mogu dobiti na mrežnim stranicama Zadarske županije, a na brojnim punktovima bit će raspoređeni i letci koji imaju QR kôd, te će se očitavanjem kôda lako doći do svih potrebnih informacija.

Na potpisivanju ugovora istaknuto je kako je Zadarska županija prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih segmenata u razvoju županije. Privatni smještaj najbrojniji je u ukupnoj strukturi naših smještajnih kapaciteta i upravo je iz tog razloga važno ulagati u kvalitetu i kontinuirano razvijati ponudu. Kroz privatni i obiteljski smještaj naši gosti imaju priliku doživjeti izravni kontakt s lokalnim stanovništvom i upoznati autohtonost i tradiciju mjesta u kojem borave, a upravo je to danas traženo i cijenjeno iskustvo koje traži sve veći broj svjetskih ljubitelja putovanja.

image

Na fotografiji: Božidar Longin i Srećko Jozić

Jure Miskovic/Cropix
image

Na fotografiji: Božidar Longin i Petar Gaćina

Jure Miskovic/Cropix
image

Na fotografiji: Božidar Longin i Katarina Grabovac

Jure Miskovic/Cropix
image

Na fotografiji: Božidar Longin i Ana Žic Baričević

Jure Miskovic/Cropix

Radi povećanja kvalitete turističke ponude obiteljskog smještaja, jačanja vidljivosti tog segmenta, poticanja specijalizacije prema različitim ciljnim skupinama, stvaranja značajne strateške prednosti te stvaranja preduvjeta za produljenje sezone, Zadarska županija je pokrenula Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije.

Krediti se odobravaju iznajmljivačima koji žele napraviti ulaganja u uređenje interijera, okoliša i sadržaja kao što su uređenje i opremanje smještajnih kapaciteta (sobe, apartmani, kuće za odmor), pa sve do ulaganja u sadržaje poput sunčališta, ponude bicikla, pedalina i sandolina, ili kušaonicu domaćih proizvoda.

Ugovore su u Županiji u srijedu potpisali Srećko Jozić (za Podravsku banku), Petar Gaćina (OTP banka), Katarina Grabovac (HPB), te Ana Žic Baričević (Erste banka). Potpisivanju ugovora bili su nazočni i pročelnik Odjela za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš, njegov zamjenik Ante Vukašina, te voditeljica Odsjeka za turizam Marta Hordov.

image

Na fotografiji: Ana Žic Baričević

Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
02. svibanj 2024 02:11