StoryEditorOCM
4 kantunaNAPOKON!

Postignut dogovor oko novog proračuna! Grad Zadar uskoro izlazi iz blokade, evo što je sve dogovoreno... Najveći gubitnici Akcija mladih!

Piše Iva Ivanac
29. ožujka 2023. - 15:13

Javnim sastankom gradonačelnika Branka Dukića s predstavnicima gotovo svih političkih opcija završeni su pregovori oko novog prijedloga proračuna koji bi se u travnju trebao naći pred vijećnicima Grada Zadra. Na sastanku su sudjelovale sve političke opcije osim Akcije mladih, a u posljednjim pregovorima su u proračun uglavljene i želje nezavisne liste Enija Meštrovića.

Iako se Grad Zadar još uvijek nalazi u financijskoj blokadi i uskoro se očekuje produljenje nužnog financiranja za još tri mjeseca, izglasavanjem novog prijedloga proračuna ta će odluka biti obustavljena.

- Neću uopće trošiti vrijeme na ono što je bilo, kako je bilo i zašto. Tu se nikada nećemo složiti, ali je važno da se slažemo oko onog zbog čega smo se i okupili, a to je izrada proračuna. Važno je i da što prije pronađemo izlaz iz ove situacije jer žurno moramo nastaviti s provedbom projekata i programa pripremljenih za financiranje u proračunu za 2023. godinu. Ali i novih projekata koji sada nisu u formi amandmana nego njegov sastavni dio, kazao je gradonačelnik Dukić dodajući kako unatoč svim političkim različitostima ovo nisu bili pregovori već politički dogovor.

- Bilo je lako složiti se s prijedlozima, ali puno teže naći proračunski okvir, zato je i trajalo više tjedana. Dobar primjer za to je Enijev prijedlog za kupnju dva stana u Zagrebu za smještaj roditelja djece oboljelih od malignih bolesti. Podsjećam, svi prethodni prijedlozi SDP-a i Domovinskog pokreta su uvršteni i u ovaj novi prijedlog proračuna. Akcija mladih se odlučila za drukčiji pristup, ne razumijem, ali moram prihvatiti. Mogu tek ponoviti kako se razgovarati mora unatoč svim političkim različitostima. Osobne netrpeljivosti i animoziteti ne smiju biti prepreka donošenju proračuna, kazao je Dukić dodajući kako je i on osobno povukao potreban potez kako te netrpeljivosti ne bi stale na put donošenju odluka te je strpljivo s uvažavanjem svih sugovornika koordinirao ovim razgovorima do konačnog prijedloga proračuna.

Međutim, netrpeljivost između političkih opcija mogla se osjetiti na završnom sastanku. Enio Meštrović se zahvalio gradonačelniku što nije sudjelovao u pregovorima već što su pregovore vodili pročelnici Ante Ćurković i Ivan Mijolović te zamjenik gradonačelnika Ante Babić.

- S njima je bilo puno lakše razgovarati jer ste vi bili rekli za naše amandmane da su neprovedivi, a na kraju su oni ipak mogući. Odmah trebamo početi razgovarati o proračunu za iduću godinu. Nadam se da ste sada naučili lekciju, išli ste puno toga okrenuti protiv nas iz razloga što prošle godine niste razgovarali na pravi način, a ni ove godine. Ovo je jedan ispravak netočnog navoda kulture i ponašanja za budućnost u ovome gradu ako mislimo u iduće dvije godine napraviti nešto za budućnost grada i građana, istaknuo je Meštrović.

Daniel Radeta kazao je kako je za SDP proračun već izglasan u prosincu te kako je novi prijedlog proračun stavljanje postojećeg proračuna i usvojenih amandmana u zakonske okvire.

- Ostajemo pir tome da moramo izglasati proračun jer Zadar mora nastaviti s razvojem. SDP-u je jako bitan građanski odgoj i projekt na Višnjiku koji se tiče izgradnje bazena. Tema oko proračuna je politički potrošena tema, ovo je samo bila demonstracija sile Gradskog vijeća i onoga što mi prema izvršnoj vlasti možemo napraviti i mislim da smo u tome uspjeli. Kada bi se u sljedećim mjesecima izvršilo samo 50 posto onoga što je amandmanima navedeno, to bi bio zajednički politički uspjeh svih političkih opcija u Vijeću jer bi se po prvi puta čuo glas svih političkih opcija. To je nova razina demokracije i novi uspjeh u gradu, istaknuo je Radeta dodajući kako bi se aplikacija za transparentni proračun još mogla više razraditi kako bi podaci bili pregledniji građanima.

Predsjednik kluba HDZ u Gradskom vijeću, Burno Milin, istaknuo je kako je u budućnosti potreban razgovor između svih političkih opcija kako bi se donijeli kvalitetni akti.

- Kao klub smo u ovim pregovorima nastojali biti konstruktivni. Ako se ovaj proračun izglasa, pobjednici će biti građani jer će u njemu biti projekti koje su iskazale sve političke opcije. Mislim tu i na Akciju mladih koja nije trenutno s nama i žao mi je zbog toga. Vjerujem da će oni sa svojim amandmanima koji budu zakonski opravdani, ući u proračun i da ćemo svi skupa taj proračun napokon izglasati, zaključio je Milin dodajući kako bi to bio politički napredak u gradu.

Nezavisni vijećnik Damir Burčul istaknuo je kako će on podržati novi prijedlog proračuna, ali i dodao kako on ne vidi napretka u suradnji različitih političkih opcija.

- Zanima me je li gradonačelnik uopće sudjelovao u ovom prijedlogu proračuna s obzirom da su pregovore vodili pročelnici i zamjenik gradonačelnika? I dalje se osjeti animozitet. Do ovoga nije trebalo ni doći, obe strane su trebale biti korektnije u odnosima, kazao je Burčul dodajući kako je prošlo četiri mjeseca te kako bi se u tom razdoblju dogovorili Rusi i Ukrajinci, dok je gradonačelnik dodao kako se svaki animozitet treba spriječiti.

Akcija mladih stjerana u kut!

Završeni pregovori vezani uz novi prijedlog proračuna jednu su politički opciju stjerali u kut. Riječ je o Akciji mladih koja je, zbog postavljanja Željka Žilavca za ravnatelja JU Zadarski sport, odlučila obustaviti nove pregovore. U medijima su najavili kako će svoje želje u vezi proračuna iznijeti putem amandmana. Te amandmane Gradsko vijeće može izglasati ili ne izglasati, a gradonačelnik Dukić je upozorio da, ako amandmani Akcije mladih budu izglasavani na idućoj sjednici Gradskog vijeća, ne može stopostotno garantirati provedbu izglasanog proračuna, što je zapravo bila i poruka ostalim vijećnicima da ne glasaju za amandmane Akcije mladih.

- Može se dogoditi da Akcija mladih bude imala prihvatljivih prijedloga, ali može biti i nezakonitih amandmana pa smo opet na početku. To ne možemo znati pa s oprezom gledam u budućnost. O tome možemo više razgovarati kad pristignu njihovi amandmani, zaključio je Dukić.

Što je sve dogovoreno...

Podsjetimo kako su SDP i Domovinski pokret svoje želje uglavili još u prvi prijedlog proračuna. Nakon što je gradonačelnik zbog izglasanih nezakonitih amandmana obustavio taj proračun te započeo s drugim pregovorima kako bi se donio novi proračun, razgovorima se priključila nezavisna lista Enija Meštrovića koja je u novi prijedlog proračuna uglavila 12 prijedloga.

Najviše se spominjao prijedlog o najmu triju stanova, dva u Zagrebu i jedan u Splitu, za obitelji čija se djeca zbog težih oboljenja moraju liječiti izvan Zadra. Uz najam stanova, donesena je i odluka da će se mjesečno s 600 eura sufinancirati sve obitelji čija se djeca liječe od težih oboljenja izvan Zadra, a koja ne dobiju unajmljeni stan u Zagrebu ili Splitu.

Nezavisni vijećnici su nakon sastanka medijima prezentirali projekte koje su uvrstili u novi prijedlog proračuna. Neki od njih su: 300 tisuća eura za izgradnju novog azila,150 tisuća eura za sufinanciranje troškova izvanškolskih aktivnosti djece čiji roditelji ostvaruju pravo na doplatak za djecu, 92 tisuće eura za povećanje satnice za pomoćnike u nastavi na 40 kuna, 65 tisuća eura za sanaciju i uređenje Kapetanskog parka, 93 tisuće eura za financiranje otočnih mjesnih odbora, 40 tisuća eura za izradu projektne dokumentacije za garažu na Bilom brigu, 12.300 eura za uspostavljanje "gradske inspekcije" koja bi zaprimala pritužbe vezane uz uzurpaciju zelenih površina... 

02. svibanj 2024 18:02