StoryEditorOCM
4 kantunaŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Pojavila se prvi put i digla ruku za Šikića: je li Rajka Rađenović "uhvaćena na krivoj nozi" i postoji li koalicija između HDZ-a i SDSS-a?

Piše Predrag Opačić
25. listopada 2021. - 22:04

Trojica vijećnika Skupštine Zadarske županije iz koalicije SDU-HNS-HSLS odlučili su napustiti suradnju s HDZ-om iako je jedan od njih, Antonio Vučetić, već bio izabran za predsjednika. Neispunjavanje dogovora oko članstava u upravnim vijećima i kontroli 17 posto proračuna, bili su suštinski razlozi zbog kojih je sporazum propao, pa je HDZ morao pronaći novu većinu kako bi za novog predsjednika Skupštine izabrao Zorana Šikića.

Potrebne glasove dobili su od Rajke Rađenović (SDSS), nezavisnog stankovačkog načelnika Željka Perice i Nenada Klarića. Perica je svoju podignutu ruku objasnio poštivanjem forme smatrajući da je uobičajeno izabrati predsjednika iz grupacije koja ima većinu, a Klarić nije ni našao za shodno objasniti svoje motive. Klarić je bio vijećnik Domovinskog pokreta koji je nedavno otišao u HSPAS, stranku koja na lokalnim izborima nije prošla prag, a iz stečaja su je izvukli neki zadarski pravaši, pa joj je sada na čelu nacionalno potpuno anonimni Slobodan Dević.

Ali, najveća se prašina podigla oko glasa Rajke Rađenović.

HDZ-ov koalicijski partner iz HSP-a Mate Lukić je HDZ-u poslao prvu poruku:

-Ukoliko SDSS ulazi u vladajuću koaliciju u Skupštini, odluka je predsjedništva HSP-a, da HSP izlazi iz koalicije, jer ni u kom slučaju nismo spremni biti u koaliciji, niti bilo kakvom partnerstvu sa strankom koju je osnovao ratni zločinac, što SDSS zasigurno jest, poručio je vodeći zadarski HSP-ovac Mate Lukić.

Već na sjednici Skupštine, Marko Pupić Bakrač je rekao što misli o Rađenovićkinom potezu:

- Mi danas imamo slučaj da Milorad Pupovac i Rajka Rađenović "drže ljestve" Božidaru Kalmeti i Božidaru Longinu. Eto kakva je politika SDSS-a: kad im netko nešto kaže, oni uzvraćaju da im se tako govori zato što su Srbi. Ma ne, mi vas napadamo jer vodite ogavnu politiku, štetnu za Hrvatsku i štetnu za srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, izjavio je Pupić Bakrač.

Javio se potom i Jure Zubčić, bivši gradski vijećnik i kandidat za predsjednika županijskog SDP-a.

- HDZ je obavio šoping po drugim strankama i nezavisnim listama i nastavlja dalje s lošim i netransparentnim upravljanjem. Tako već godinama HDZ kupuje naklonost SDSS-a nauštrb srpske nacionalne manjine jer voda tek sad dolazi u Islam Grčki, cesta za Bruvno i Mazin je u stanju raspadanja. Neki zaseoci s većinskim srpskim stanovništvom još uvijek nemaju struju. Ali, to nije tema SDSS-a, smatra Zubčić oštro se protiveći „etnobiznisu”.

Međutim, predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta tvrdi da nikakve druge koalicije osim one koja je izašla na izbore niti ima niti će je biti:

- HDZ je u čvrstoj koaliciji sa SU, HSP i Reforimistima i druge koalicije nema! Ovo je samo pokušaj SDP-a i lokalne oporbe da podmetnu kukavičje jaje. Sigurni smo da se u Županiji radi dobar posao i da će i drugi vijećnici to prepoznati i podržati razvoj i stabilnost Zadarske županije, a vjerujem da će među njima biti i trojica koji su napustili većinu. Osim onih sitnih kalkulanata koji koriste niske strasti da bi došli do jeftinih političkih poena! Većina će biti nekad manja, nekad veća, ali će biti sigurna. Mi nemamo predrasude prema bilo kome, želimo biti uključivi, a ne isključivi jer samo to jamči razvoj županije, kaže Kalmeta šaljući tako poruku i HSP-u i opoziciji.

Do Rajke Rađenović, nekadašnje zadarske dožupanice, nismo uspjeli doći jer je u inozemstvu, ali jedan njen kolega iz lokalnog SDSS-a kaže da nikakvih razgovora, dogovora ni pregovora s HDZ-om o koaliciji nije bilo niti je o tome razgovarano u vrhu županijskog SDSS-a.

-Koliko znam gospođa Rađenović nije ni znala što će se na Skupštini dogoditi, samo su je pitali hoće li glasati ili će Skupština biti raspuštena. Ni o kakvoj koaliciji ne znam ništa, kaže naš sugovornik dodajući da su SDSS-ovi vijećnici i u nekim prethodnim sazivima sudjelovali u radu predstavničkih tijela podržavajući ono što su smatrali dobrim, a u protivnom bi ostali suzdržani.

Ali, tada jedan glas, valjda, nije bio ovako važan, zato je dignuta prašina. Nema nikakve koalicije SDSS-a s HDZ-om u Skupštini Zadarske županije, zaključuje naš sugovornik.

18. travanj 2024 15:05