StoryEditorOCM
4 kantunaSKRB ZA MALE

Pojašnjavamo cijelu situaciju s pedijatrima u Zadru, evo i gdje će se upisati 1.160 djece nakon odlaska dr. Mikecin! Hoće li se otvoriti vikend ambulanta?

Piše Lada Burčul
25. kolovoza 2023. - 19:34

Pedijatrijska skrb u Zadarskoj županiji, poglavito ona u primarnoj zaštiti, postala je tema broj jedan zbog odlaska iz Doma zdravlja još jedne pedijatrice, dr. Nevene Švorinić. Prethodno je Dom zdravlja napustila i dr. Tereza Tičić koja će raditi kao privatnik s ugovornom obvezom s HZZO-om, a iz sustava odlazi i dr. Martina Mikecin koja će od 1. listopada raditi isključivo privatno. Samo kod nje bilo je upisano 1.161 djece pa se postavlja pitanje gdje će se upisati nakon njezinog odlaska, s obzirom da su i svi ostali pedijatri dosegnuli limite.

Kakve su prognoze, koliko je pedijatara u primarnoj zaštiti uopće ostalo? Raspisuje li zadarski Dom zdravlja natječaje za specijalizaciju pedijatara? Što će se postići najavljenim prosvjedom roditelja? Hoće li pedijatri iz primarne zdravstvene zaštite biti kažnjeni ako ne budu dežurali vikendima u bolnici, kako je predviđeno odlukom iz Županije?

- Dežurstva u bolnici počinju 2. rujna. Ako se netko ne pojavi na poslu, a nema opravdan razlog, jasno je da ide prijava HZZO-u, oni donose odluku o kazni. No, nadamo se da do toga neće doći i da će djeca na taj način dobiti bolju i bržu medicinsku skrb – kaže dr. Marko Kolega, pročelnik Odjela za zdravstvo u Zadarskoj županiji.

Da razjasnimo situaciju s pedijatrima u primarnoj zaštiti. Koliko ih ima i u kojem su statusu?

- U Zadarskoj županiji imamo devet pedijatara u mreži javne zdravstvene službe. Od svih u mreži kao djelatnici Doma zdravlja rade 3 pedijatrijska tima. Od tih troje, dr. Tičić je dala otkaz 26. srpnja, a dr. Švorinić ovih dana. Kao zaposlenik Doma zdravlja ostao je samo dr. Damir Letinić i to u tzv. timu bez nositelja.

Svi drugi su privatnici?

- Nisu, oni su tzv. ugovorni privatnici, odnosno liječnici u mreži javne zdravstvene službe koji imaju ugovor s HZZO-om i ne mogu naplaćivati usluge pacijentima. To su dr. Milena Bačić, dr. Silvana Bakmaz, dr. Željko Čakarun, dr. Ivica Glavan, te u Biogradu dr. Fatma Kverić i u Benkovcu dr. Dubravka Kordić. Dr. Mikecin je najavila raskid ugovora s HZZO-om i ona izlazi iz mreže javne službe te postaje privatnik koji će naplaćivati svoje usluge. Doktorica Tereza Tičić se vraća u mrežu javne službe čim HZZO s njom potpiše ugovor i upisivat će pacijente. Očekujemo da će to biti za nekoliko tjedana te se kod nje usluge također neće naplaćivati. Nadalje, dr. Nevena Švorinić je prije nekoliko dana dala otkaz u Domu zdravlja, ali vjerujemo da će ostati unutar sustava. O odlasku dr. Bakmaz u mirovinu nemam službenih saznanja – kaže pročelnik Kolega.

Ako je sve u redu, zašto se u Zadru sprema prosvjed i kamo će 1.161 djece koja su sada upisana kod dr. Mikecin?

- Nisam rekao da je sve u redu. Nama treba 13 pedijatara u primarnoj zaštiti, a imamo ih devet.

Zašto? Zašto se nije na vrijeme raspisao natječaj za specijalizacije?

- Raspisao se i trenutno ih imamo troje na specijalizaciji. Dvoje će završiti ove godine, treći 2024. To su specijalizacije Doma zdravlja. Uz to, Dom zdravlja je i prije dva mjeseca objavio natječaj za dvije specijalizacije iz pedijatrije. Jedno mjesto je popunjeno, a drugi natječaj, na koji se nitko nije javio, ćemo ponoviti. Što se tiče djece upisane kod dr. Mikecin ona će se rasporediti drugim pedijatrima. Svi imaju broj upisane djece veći od maksimuma, ali imamo 2.640 djece u pedijatrijskim ambulantama koja su starija od 7 godina i trebaju prijeći u ordinacije obiteljske medicine. Da to učini samo polovica, mi smo već riješili svu djecu od dr. Mikecin. Neki od naših pedijatara među pacijentima imaju čak i punoljetne osobe. Još nešto: prema zakonskoj obavezi svako novorođenče ima pravo na upis kod pedijatra i niti jedan pedijatar nema pravo odbiti upis novorođenog djeteta. Dakle u tom dijelu nema nikakvih problema, svi će biti upisani. A vezano uz najavljeni prosvjed, ako će roditelji prosvjedovati zbog manjka pedijatara, prvi ću im se pridružiti. Mi radimo za te ljude, roditelje i djecu, a ne protiv njih. Želimo da se uvede ambulanta za djecu koja će raditi vikendom, kako je nekada i bilo. Takva ambulanta već postoji za liječnike obiteljske medicine, svi oni „cirkuliraju“ vikendom, jer ni oni ni pedijatri ne rade vikendima i to ljudima nedostaje. Na kraju krajeva pokrenuli smo vikend dežurstva i u dentalnoj medicini. Tako bi trebali raditi i primarni pedijatri, dežurstva bi bila subotom od 15-20 sati, a nedjeljom i blagdanom od 8-20 sati, uz korektnu financijsku naknadu. To što smo dežurstvo zamislili u krugu Opće bolnice Zadar nema nikakve veze sa samom bolnicom koja će i dalje imati hitni pedijatrijski prijem. Ovo je vikend ambulanta, može biti bilo gdje, ali u krugu bolnice je praktičnije. Ako roditelji, pak, namjeravaju prosvjedovati zbog toga što želimo pokrenuti dodatna vikend dežurstva, ja ću tu odluku povući. To je najmanji problem – kaže dr. Marko Kolega.

U samom Domu zdravlja ostao je jedan liječnik, dr. Letinić, koji je odavno službeno u mirovini. U Domu zdravlja više nema pedijatara?

- Nema. No u mreži javne zdravstvene zaštite ima onih koje sam nabrojao, a koji imaju ugovor s HZZO-om. Da su ostali u Domu zdravlja primali bi mjesečnu plaću kao zaposlenici ustanove, a ovako su doktori u javnoj službi s ugovorom sa HZZO-om i to im je puno financijski isplativije – kaže pročelnik.

Ovi pedijatri od HZZO-a dobivaju novac po svakom upisanom djetetu, kao i naknadu za svaki dijagnostičko-terapijski postupak (DTP). Od cijepljenja do ispiranja uha i svakog sličnog postupka, za sve postoji cjenik. Kako nam kažu liječnici, može se lijepo zaraditi, a roditelji ne plaćaju i svi su zadovoljni, no nezadovoljstvo nastaje onog trena kad takav liječnik želi otići na godišnji odmor ili bolovanje.

- Mi smo dužni sami naći zamjenu. Dom zdravlja to čini samo za one koji su u njihovom sustavu, a takvih u Zadru više nema. I sad se od nas još traži da radimo vikendima u bolnici. To jednostavno ne može, mi smo pretrpani poslom – kaže nam zadarska pedijatrica.

Ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je očitovanje od Zadarske županije zbog novonastale situacije s pedijatrima.

- Poslat ću očitovanje, to je najmanji problem napisati. Dnevno dobivam 10 do 15 mailova u kojima mi se obraćaju majke i pitaju me gdje će upisati djecu. Na svaki mail odgovorim – tvrdi dr. Kolega.

Činjenica je da je Zadar ostao na nekoliko pedijatara u primarnoj zaštiti koji preko noći mogu promijeniti planove i otići u privatne vode. Neki od tih pedijatara najavljuju da će radije raskinuti ugovor i otići u privatnike nego poslušati nalog iz županije.

- Zadar je samo početak. Očekujemo slične situacije i u ostalim županijama, i ne samo u pedijatriji. Pedijatri, a i svi ostali ugovoreni liječnici primarne zdravstvene zaštite, rade sve više, dnevno imamo od 25 do 50 mailova koji stižu tijekom radnog vremena sa slikama, nalazima, zahtjevima. Telefon stalno zvoni, bez obzira da li pregledavamo dijete. Ako se ne javimo stiže inspekcija HZZO-a. Zamjena za godišnji i bolovanje ne postoji. Mi smo privatnici pa nam ne treba! – naveli su u reagiranju iz Hrvatske udruge ugovornih ordinacija.

28. svibanj 2024 08:27