StoryEditorOCM
4 kantunaU ZADARSKOJ ŽUPANIJI OTVORENO IH JE 31

Počelo je s 'Forumom', a danas u Zadru ima 26 hostela!

Piše M. Kalajžić
19. prosinca 2019. - 23:40
hostel_otvorenje6-280712

Butik hostel Forum smješten u samom središtu povijesne jezgre Zadra, nedaleko od romaničke katedrale sv. Stošije, predromaničke crkve sv. Donata i rimskog Foruma, promijenio je hostelsku scenu Zadra. Kad je zadarski Turisthotel preuredio nekadašnje kancelarije u tri razine hostela u kojemu se, u sklopu objekta, gostima nudi besplatni WiFi i moderno dizajnirane klimatizirane smještajne jedinice, bila je to prekretnica u otvaranju takve vrste smještaja u Zadru.

Nešto što je do tad slovilo kao smještaj "slabije platežene klijentele", prometnulo se u poseban, vrlo kvalitetan, turistički proizvod, povezan i s rastom dolazaka niskotarifnih aviokompanija iz brojnih europskih gradova u Zadar.
Turistička se sezona preko noći produžila jer su aviokompanije dovodile dinamične mlade goste kojima je upravo hostelska ponuda odgovarala, a Turisthotelov hostel Forum nipošto nije bio "samo još jedan" hostel, već je svojom ponudom pokrio širu paletu potreba gostiju koji su željeli, brz, dinamičan i efikasan smještaj i to u samom u centru grada što im je omogućilo slobodu boravka i kretanja, s cijenama koje su pokrivale šire financijske mogućnosti.
Nakon otvaranja hostela Forum, taj je smještajni oblik u Zadru znatno dobio na popularnosti, pa nas je zanimalo koliko je hostela uopće otvoreno na zadarskom području i da li trend otvaranja hostela raste ili stagnira?

- U Zadarskoj županiji trenutno ima registran 31 hostel s ukupnim kapacitetom od 1143 kreveta. U gradu Zadru otvoreno je 26 hostela, u Rtini jedan, u Velom ratu također jedan, u Biogradu dva i na Pagu jedan. Broj otvorenih hostela u odnosu na prošlu godinu ostao je isti – doznali smo u Odjelu za ugostiteljstvo i turizam Ureda Državne uprave u Zadru.

Koliko je komplicirano otvaranje hostela i kakve uvjete treba za to ispunjavati. Je li lakše otvoriti hostel ili apartmanske jedinice, pitali smo u Odjelu za ugostiteljstvo i turizam.

Za otvaranje hostela potrebno je priložiti registraciju obrta ili firme, pravo korištenja poslovnim prostorom kao i dokaz o uporabljivosti objekta. Prema Pravilniku o razvrstavanju, kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine Ostali objekti za smještaj („NN“ br. 54/16 i 69/17) hostel je ugostiteljski objekt za smještaj pretežito mlađim gostima, a može pružati usluge prehrane, pića i napitaka. To je vrsta ugostiteljskog objekta koji se ne kategorizira već se utvrđuje ispunjavanje minimalnih uvjeta. Također, bitno je napomenuti da hostel mora imati zaseban ulaz sa horizontalnim i vertikalnim komunikacijama. Smještajne jedinice u hostelu su sobe i spavaonice – kazali su nam.

Ne čudi stoga da se hosteli u Zadru otvaraju sve više, ali i da je njihova razina iznad osnovne-propisane za tu vrstu ponude. Visoku ljestvicu u tom smislu podigao je već spomenuti Turisthotelov hostel Forum koji je uostalom ove godine dobio i priznanje Hrvatske turističke zajednice kao najbolji hostel u Hrvatskoj. Osvojio je pohvale i Booking.com-u gdje gostima pruža dobrodošlicu od 27. lipnja 2012. godine. Tamo se gostima navodi da su sve smještajne jedinice u hostelu Forum moderno uređene i imaju kupaonicu s tušem i besplatnim kozmetičkim priborom, a za jedan hostel nalazi se na najatraktivnijem dijelu stare gradske jezgre, uz glavnu gradsku promenadu Kalelargu.

Standardne sobe opremljene su s dva odvojena kreveta, dok dvokrevetne sobe Superior imaju bračne krevete uključujući TV ravnog ekrana sa satelitskim programima i besplatan doručak. Sama je lokacija izuzetna jer su brojni kafići, restorani, trgovine prehrambenih proizvoda i suvenirnice smješteni oko hostela u povijesnoj jezgri grada, dok su najpoznatije gradske atrakcije Morske orgulje i Pozdrav Suncu udaljene svega 400 metara.

Čak se navodi kako je hostel Forum omiljeni dio odredišta "Zadar" za njihove goste na temelju nepristranih recenzija, s tim što se posebno parovima svidjela lokacija - ocijenili su je s 9,7 za svoj boravak udvoje, dok su sadržaji ocijenjeni sa 8,2 za boravak udvoje, čemu sigurno doprinosi i besplatni WiFi, dozvoljeni ljubimci, prijevoz iz i do zračne luke, sobe za nepušače, terasa, recepcija 24 sata dnevno...

Za očekivati je da će se hostelska scena i dalje uspješno razvijati u Zadru, jer se pokazalo da takav oblik smještajnih kapaciteta odgovara suvremenim dinamičnim gostima koji cijene jednostavnost, efikasnost, ali i kvalitetu, prema uzoru na Forum kao najbolji hostel u Hrvatskoj.

26. svibanj 2024 05:51