StoryEditorOCM
4 kantunaOPET PREGOVARAJU

Počeli novi razgovori o zadarskom proračunu: zašto su oni važni, pokazuje amandman o smještaju roditelja čija su djeca onkološki bolesnici

Piše Predrag Opačić
1. ožujka 2023. - 22:02

Među amandmanima koje je na gradski proračun Zadra predložio Enio Meštrović bio je i prijedlog da Grad Zadar u Zagrebu kupi stan koji bi bio na raspolaganju roditeljima čija su djeca onkološki bolesnici i često moraju putovati u Zagreb. Gradonačelnik Branko Dukić je podržao Meštrovićevu inicijativu, ali iz formalnih razloga, ali i zbog toga što bi za njenu realizaciju trebalo puno detaljnije razjasniti uvjete korištenja takvog stana i njegovo održavanje, na kraju je i taj amandman završio među onima koji su ispali iz proračuna.

Najnovija runda pregovora oko novog proračuna između izvršne vlasti i Akcije mladih i Nezavisne liste Enija Meštrovića započela je prošlog petka i već je nakon jednog razgovora Meštrovićeva inicijativa ne samo dodatno razrađena, nego je i proširena. Tako se pojavio prijedlog da Grad Zadar u Zagrebu iznajmi dva, a u Splitu jedan stan za smještaj roditelja teško bolesne djece, a spomenuta je i mogućnost da roditelji koji zbog zauzetosti tih „gradskih stanova” u njima ne mogu biti smješteni, dobiju pravo da im Grad participira u smještaju kojeg bi sami našli.

Dakako, rano je još govoriti o tome kako će inicijativa na kraju završiti, ali ovaj primjer pokazuje da bez razgovora oko svakog pojedinačnog amandmana, pa i onih nezakonitih, ništa neće biti moguće realizirati, a gradskom bi proračunu i dalje prijetila blokada.

- Održali smo jednu, slijedi nam druga runda razgovora i odmah moram reći da je atmosfera bila korektna. Mi ćemo se u tim razgovorima oko 9 naših amandmana i dalje zalagati za suštinski iste stvari, ali treba vidjeti hoće li i kako biti pronađen okvir za njihovo financiranje. Ako nešto stvarno ne bude moguće financirati, tražit ćemo alternativu, kaže Enio Meštrović.

Nešto je tvrđa pregovaračka pozicija Akcije mladih, jer je Ante Rubeša tražio da na razgovor oko amandmana i proračuna budu pozvani i novinari, što je gradonačelniku Branku Dukiću i njegovim suradnicima više sličilo na „predstavu” nego na ozbiljan razgovor, ali se u međuvremenu pojavila ideja da izvršna vlast razgovara odvojeno s dva zainteresirana kluba vijećnika, a da novinari budu pozvani tek na „završni” sastanak. I s tim tek treba vidjeti što će se dogoditi.

Započetim razgovorima neće biti obuhvaćeni Domovinski pokret i SDP koji su svoje amandmane već dogovorili s Dukićem, pa sada sa strane mogu mirno promatrati što će se dogoditi u pregovorima s Akcijom mladih i Meštrovićem.

- S obzirom da se radi o svega 8 amandmana, najmudrije bi bilo povući ih ili im pronaći odgovarajuću formu i započeti s provođenjem proračuna. Mi u ovim razgovorima nećemo sudjelovati, jer za to nema razloga, ali mislim da novo tjeranje maka na konac nikome ne bi koristilo, pogotovo zato što je ljudima već dosta ove situacije oko blokiranog proračuna. Građani i birači žele funkcionalnu vlast. Uostalom, ako bi izvršna vlast ispoštivala makar dio već izglasanih amandmana, to je razlog za zadovoljstvo većine u Gradskom vijeću, izjavio nam je Daniel Radeta, predsjednik GO SDP-a odakle ipak upozoravaju da je zakon nedorečen jer uopće nije predvidio situaciju koja se u Zadru dogodila, pa još uvijek nije izbjegnuta opasnost da i u drugom pokušaju bude dovedena u pitanje zakonitost procedure izglasavanja gradskog proračuna.

02. svibanj 2024 18:05