StoryEditorOCM
4 kantuna"MI SMO UKRAS?!"

Plenković dao vjetar u leđa Dukiću i Longinu, a lokalni HDZ-ovci zaradili sindrom „petog kotača”: Ovo se nikad nije dogodilo, poniženi smo!

Piše Predrag Opačić
24. veljače 2021. - 20:52

Nakon posjete Andreja Plenkovića i njegove objave kandidatura Branka Dukića i Božidara Longina za gradonačelnika Zadra i zadarskog župana, nitko ozbiljan ne zna čemu će uopće poslužiti sjednice Gradskog i Županijskog odbora HDZ-a na kojima se o kandidatima trebalo raspravljati. Ti će sastanci ipak biti održani i to zbog ispunjavanja gole forme, poštivanja stranačkog Statuta i uobičajenog redoslijeda, a na koncu će „nadležna instanca” bez ikakvog krzmanja potvrditi ono što je Plenković već javno rekao.

- Ovo se nikada nije dogodilo, baš nikada! Uvijek se poštivala procedura, pa mi nije jasno zbog čega se ovog puta postupilo drugačije. Ovako, ispada da smo samo ukras, da smo tu da dignemo ruku kada netko od nas to očekuje, da je netko umjesto nas sve već dogovorio, a mi smo tu da to potvrdimo. Mislim da smo nepotrebnim preskakanjem stepenica u stvari podcijenjeni i poniženi. Ovo nije bilo dobro, kaže jedan od članova Gradskog odbora kojega je Plenkovićeva objava dobrano zatekla.

-Nisam siguran niti da ću se pojaviti na tom sastanku. Čemu, ako se već sve zna?! Ako se netko možda i mislio kandidirati, predsjednikova izjava će ga sigurno obeshrabriti jer je svoju potporu već dao Dukiću i Longinu, pa nitko nije lud ući u besmislenu utrku, kaže njegov kolega iz Županijskog odbora podsjećajući da se pred prošle lokalne izbore u HDZ-u pojavilo nekoliko zainteresiranih za mjesto župana, a na kraju je kroz stranačku proceduru isfiltrirano ime Božidara Longina.

Već iz činjenice da nam nitko od nezadovoljnih članova Gradskog i Županijskog odbora s kojima smo razgovarali, nije želio dati komentar pod imenom i prezimenom, može se zaključiti da ne treba očekivati nikakvu pobunu „ignoriranih”. Uostalom, čak i da Plenković nije spomenuo imena Dukića i Longina, teško je vjerovati da bi se u posljednji trenutak „izlegla” neka ozbiljna protukandidatura.

Ovako Plenkovićevu „grešku u koracima” objašnjava Šime Erlić, predsjednik GO HDZ-a.

- Specifičnost naše situacije je u tome što kroz gradsku organizaciju zasada nitko nije izrazio namjeru kandidirati se. Dosada se uvijek spominjao samo jedan kandidat, pa mislim da je premijerova izjava proizašla iz toga, kaže Erlić.

Precizan sadržaj Plenkovićevog boravka u Zadru znalo je svega četiri ili pet ljudi, ali je sigurno da makar jedan od njih nije bio iznenađen njegovim istupom. Od utorka u zadarskom HDZ-u pokušavaju odgovoriti na pitanje je li ovim istrčavanjem Plenković izazvao „štetu svima” i istovremeno nekome napravio uslugu i tko je od toga mogao imati nekakvu korist.

HDZ-ove stranačke ankete i istraživanje raspoloženja javnosti pokazivali su da Dukić stoji jako dobro, ali sve se to zbrajalo prije „Afere Mercedes”. Kroz medije se u jednom trenutku počela valjati pomisao da se zbog te afere u HDZ-u navodno kolebaju oko Dukića i neupitnosti njegove druge kandidature.

Istovremeno, kuloari su brujali o „povratku među žive” bivšeg župana Stipe Zrilića, ali od toga nije bilo ništa, osim što ga je župan Longin nakon nekoliko dana imenovao pročelnikom Upravnog odjela za povjerene poslove državne uprave.

Paralelno s tim, spominjalo se i ime ravnatelja Opće bolnice Željka Čuline, koji je u nekim aspektima među anketiranim građanima stajao bolje od Božidara Longina, ali ravnatelj Opće bolnice u stvari nikada nije ni bio „ozbiljan kandidat” niti je na tu temu netko s njim razgovarao. 

Sve političke stranke kronično pate od deficita unutarstranačke demokracije, liderima i stranačkim elitama demokracija nerijetko zna biti prespora i dosadna, a predviđena procedura zamorna i komplicirana. Kad udare „prečicom”, stranačko članstvo se razboli od sindroma „petog kotača”, ali samo malo zakašljucaju i ubrzo nastave vožnju već utabanom stazom.

17. travanj 2024 19:42