StoryEditorOCM
4 kantuna‘PAO‘ PILOT PROJEKT

Plantažu konoplje u Smilčiću čuva policija: Je li riječ o ‘krivim‘ sadnicama ili utjecaju sunca, nitko ne zna, ali THC je veći od 0,3 posto!

Piše Božana Sviličić/Ivica Nevešćanin
25. kolovoza 2021. - 16:50

Najveću plantažu industrijske konoplje u Dalmaciji, čiju je sadnju prošle godine kao pilot projekt u Zadarskoj županiji pokrenula tvrtka 'Spela' u suradnji s  županijskom Agencijom za ruralni razvoj, u srijedu je čuvala zadarska policija. Kroz nešto više od metar visoke biljke posađene na 17 hektara državnog zemljišta u polju u blizini mjesta Smiličić, u katastarskoj općini Islam Grčki, petnaestak kilometara od Zadra, šetali su 'plavci', a dio sadnica bio je ograđen policijskom trakom.

- Evo čuvamo plantažu već duže vrijeme, ne znamo do kada. Ne smijemo ništa reći. U polje ne smijete ulaziti. Možete samo do policijske trake – rekli su policajci koji su u srijedu dežurali na plantaži koja je kao prva takva trebala biti 'odskočna daska' za daljnji razvoj industrijske konoplje u Zadarskoj županiji. Projekt je predstavljen prošle godine, kada je uz državni poticaj na 17 hektara državnog zemljišta u Smilčiću posađeno sjeme Future 75, a prva žetva, a nakon toga i prodaja obavljena je u listopadu te godine.

image
Jure Miskovic/Cropix


Uoči druge berbe, policija je, međutim, u utorak uhitila 58-godišnjeg Maria Lončara, vlasnika tvrtke 'Spela', pod sumnjom da je na dijelu zemljišta zasadio 7.728 stabljika konoplje čije lišće i cvjetni vrhovi znatno premašuju količinu tetrahidrokanabiola (THC) dozvoljenog za industrijsku konoplju, a sve u cilju proizvodnje i daljnje prodaje marihuane. Prema informacijama iz policije, te zasađene stabljike prosječne su visine oko 165 centimetara i trenutno su u fazi cvatnje.

- Temeljem naloga državnog odvjetništva u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu provedeno je toksikološko vještačenje izuzetih materija te je utvrđeno kako je za navedene stabljike konoplje prosječna vrijednost THC-a veća od dozvoljene, a daljnjim procjenama utvrđeno je kako bi masa lišća i cvjetnih vrhova, odnosno začetka cvjetnih vrhova, iznosila preko 8 800 kilograma marihuane odnosno 8,8 tona - priopćili su iz PU zadarske. Koliko je veća vrijednost THC-a u spornim stabljikama u policiji nisu mogli reći.

U Hrvatskoj je inače sada moguće uzgajati i prerađivati konoplju s manje od 0.2 posto THC-a (tetrahidrokanabinol), a sjetva se mora obaviti certificiranim sjemenom. U sortama indijske konoplje, koju je zabranjeno uzgajati I konzumirati u Hrvatskoj, sadržaj THC-a se kreće od 5 do 20 posto. Poznato je i da utjecaj na sadržaj THC u sortama industrijske konoplje mogu imati i agroklimatski uvjeti proizvodnje.

image
Jure Miskovic/Cropix


Što se dogodilo na plantaži industrijske konoplje u Smilčiću nije poznato ni Vladimiru Kovačeviću, v.d. ravnatelja Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije koja je prošle godine sudjelovala u pilot projektu sadnje na 17 hektara državnog zemljišta.

- Prošle godine je sjeme nabavljeno od gospodina Marka Cerjana iz Varaždina koji je naš najveći uzgajivač industrijske konoplje. On je dao sjeme za pilot program, koje mora biti certificirano, a što se ove godine dogodilo ne znam, jer mi više u to nismo bili uključeni – kaže Kovačević koji nam je pojasnio i razliku između sadnje konoplje iz sjemena i presadnica.

- Presadnice su vam male sadnice, kao kad kupujete sadnice pomidora. Lončar je očito kupio već gotove sadnice, takve biljke bolje rastu i dalju veći prinos. Od koga ih je kupio i što je s njima radio ne znam, ali ako govorimo o hibridima, kao što je industrijska konoplja, koja je praktički uškopljena indijska konoplja, ili marihuana, onda nikad pouzdano ne možete znati kako će biljka reagirati. Isti hibrid posađen u Njemačkoj i ovdje kod nas u Dalmaciji neće isto reagirati – govori Kovačević.

image
Jure Miskovic/Cropix


- Na sjeveru Hrvatske, primjerice, industrijska konoplja uspijeva jednom godišnje, a ovdje kod nas, zahvaljujući klimatskim uvjetima, moguće su godišnje i dvije berbe. Zato je uzgoj konoplje, biljke koja ima višestruku primjenu od industrije do medicine, ovdje zanimljiv. Pod jačim utjecajem sunca, podneblja, zemlje i drugih agrotehničkih uvjeta, hibridi mogu drukčije reagirati i sigurno da tako može doći do poremećaja prisutnosti THC-a u njima. Je li se to i kod Lončara dogodilo, ne znam, ali šteta je već napravljena. Indijska konoplja je kod nas dugo bila nepravedno kriminalizirana zato je nitko nije više uzgajao. Zbog toga, kada se ovakve stvari dogode, radi se šteta svim proizvođačima – kaže ravnatelj AGRRE Vladimir Kovačević

Direktor tvrtke CER-CO d.o.o. Marko Cerjan od kojeg je Lončar prošle godine kupio sjeme, šokiran je vijestima iz Smilčića.

- Ne znam što se dogodilo. Iznenađen sam potpuno! To je sve što mogu reći – kratko je kazao. Prije pet godina prvi je u Hrvatskoj počeo uzgajati industrijsku konoplju. Od početnih osam hektara danas zajedno s kooperantima sadi 180 hektara industrijske konoplje. Prošle je godine predstavio i proizvodni pogon za njezinu preradu, skladištenje i distribuciju vrijedan 5,3 milijuna kuna odobrenih iz fondova EU.

Prema neslužbenim informacijama, Lončar je posadio hibrid sorte santhica, ali koje oznake nismo uspjeli doznati. Naime, Santica 70 je industrijska sorta većinom posvećena dobivanju vlakana i sjemenki i za razliku od Santhice 27 pokriva veći geografski pojas na kojem može biti uzgajana. Siromašna u CBD-u (1-2%), ova sorta je specijalizirana za CBG (2-3%). Također, ako se pravilno uzagaja THC ne prelazi 0,2%, piše headshop.hr. „Biljka je genetski stvorena za uzgoj na Atlantskoj klimi, no vrlo lako se prilagođava, tako da ni mediteranska klima ne pravi nikakav problem dokle god nema ekstremnih suša i vrućina. Ako sjeme proklije rano, biljka može dosegnuti i do 2,5 metara, no inače je relativno niska u odnosu na druge sorte koje se uzgajaju zbog vlakana.”

image
Jure Miskovic/Cropix

- Za sada povedenim izvidima i postupanjima policijskih službenika u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom u Zadru, na mjestu događaja obavljen je očevid te su za vještačenje izuzete veće količine materije. U odnosu na ovo kazneno djelo policijski službenici u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom nastavljaju kriminalističko istraživanje. - rekli su u PU zadarskoj. Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo iz domene kaznenih djela protiv zdravlja ljudi, Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, protiv 58-godišnjeg Lončara je Općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru u srijedu je na kraju radnog dana objavilo kako postoji osnovana sumnja da je 58-godišnjak od 1. svibnja do 18. kolovoza u cilju da se nepripadno materijalno okoristi proizvodnjom i daljnjom prodajom droge na ilegalnom tržištu; posadio 7.728 biljaka konoplje čije lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto Tetrahidrokanabiola (THC).

Te biljke, kako su naveli, sadrže 8.860,15 kilograma droge marihuana, koja se nalazi na popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru je predloženo da se protiv 58-godišnjaka odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

image
Jure Miskovic/Cropix
18. travanj 2024 00:45