StoryEditorOCM
4 kantunaSEDAMNAESTORICA

Pitali smo predsjednika Županijskog suda u Zadru: zarađuju li suci izvan suda, jesu li im članovi uže ili šire obitelji zaposleni na nekom od sudova...

Piše Ivica Nevešćanin
5. siječnja 2023. - 22:11

Nitko od 17 sudaca Županijskog suda u Zadru ne zarađuje na nekim izvansudskim aktivnostima, niti je itko od članova njihove obitelji zaposlen na Županijskom ili nekom drugom sudu u Zadru, proizlazi iz odgovora kojeg smo dobili od glasnogovornice Županijskog suda u Zadru, sutkinje Sandre Radanović.

Predsjedniku Županijskog suda Željku Đerđu postavili smo nekoliko pitanja o njegovim sucima, šest na kaznenom i jedanaest na građanskom odjelu, zapravo nekoliko identičnih pitanja koja je u veljači prošle godine predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić uputio na adrese svih Županijskih sudova, Visokog kaznenog suda, Visokog trgovačkog suda, Visokog prekršajnog suda i Visokog upravnog suda.

image

Predsjednik Županijskog suda u Zadru Željko Đerđ

Fb/Slobodna Dalmacija

"Svrha upitnika je predodžba o stvarnom stanju, jer postoje naznake da kod pojedinih sudaca ne postoji dovoljan osjećaj odgovornosti za sadašnji trenutak sudbene vlasti. Poznato je kakve obveze suci imaju temeljem Zakona o sudovima i Kodeksa sudačke etike, i pitanje je samo poštuju li se ove norme te je li ih potrebno i dodatno razraditi", naveo je Dobronić u svom službenom zahtjevu. 

Predsjednik Vrhovnog suda primijetio je kako je u posljednje vrijeme vidljiv trend gubitka autoriteta sudbene vlasti i u medijima se često iznose pojedini primjeri, te upozorava da suci sudjeluju u aktivnostima i ponašanju koje nisu u skladu s etikom, a neki od njih ostvaruju i dodatne prihode na različite načine.

Dobronić je od svih predsjednika sudova tražio da mu u roku od 30 dana dostave podatke o konkretnim pitanjima, a na naša pitanja sutkinja Radanović je odgovorila u rekordnom roku, za sat i pol vremena.

Sudjeluju li suci vašeg suda u arbitražama i koliki su im prihodi. O kojim je sucima riječ?

- Dvoje sudaca Županijskog suda u Zadru i to Željko Đerđ i Dijana Grancarić su imenovani sucima prvostupanjskog vijeća Suda časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (odluka od 30. lipnja 2020. godine na mandat od četiri godine). Oboje su dobili suglasnost Državnog sudbenog vijeća za tu aktivnost, no do sada niti jedno od njih nije sudjelovalo u radu Suda niti su dobivali kakvu naknadu po toj osnovi

Koliko često suci održavaju predavanja i savjetovanja u privatnim kompanijama i koliko su za to plaćeni. Koji to suci rade? Sudjeluju li suci kao predavači na fakultetima i drugim učilištima, koliko često i uz kakve naknade? 

- Niti jedan od sudaca Županijskog suda ne sudjeluje kao predavač na fakultetima i drugim učilištima, niti održava predavanja i savjetovanja u privatnim kompanijama.

image

Sandra Radanović, sutkinja i zamjenica predsjednika Županijskog suda u Zadru

Luka Gerlanc/Cropix

Jesu li suci članovi sportskih ili drugih udruga i jesu li o tome obavijestili predsjednika suda i zatražili suglasnost za članstvo? O kojim se sucima radi?

- Dva suca ovog suda su članovi sportskih društava i to Željko Đerđ koji je član Športsko ribolovnog društva ”Zubatac“ Zadar i Igor Delin koji je član Športske udruge u Biogradu na Moru, o čemu je obaviješten predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske

Jesu li na Županijskom ili drugom sudu zaposleni članovi uže ili šire obitelji vaših sudaca? 

- Niti jednom sucu nisu zaposleni članovi uže ili šire obitelji na Županijskom sudu u Zadru. Nadalje, jedna sutkinja ovog suda, Franka Zenić, ima sina koji radi kao sudski savjetnik u Općinskom sudu u Puli.

Obavljaju li na području nadležnosti pojedinog suda članovi obitelji sudaca i neke druge pravosudne poslove, poput odvjetništva ili bilježništva? Koji su to suci? 

- Članovi obitelji sudaca ovog suda ne obavljaju na području nadležnosti Županijskog suda u Zadru neke druge pravosudne  poslove, poput odvjetništva ili bilježništva.

Evo tko su suci Županijskog suda u Zadru...

Prema podacima sa službene stranice Županijskog suda u Zadru, suci Kaznenog odjela su: Hrvoje Visković, predsjednik Kaznenog odjela, Iva Lovrin, zamjenica predsjednika Kaznenog odjela, Dijana GrancarićIvan Marković, Sandra RadanovićEnka Moković.
Na Građanskom odjelu rade suci: Marin Grbić, predsjednik Građanskog odjela, Katija Hrabrov, zamjenica predsjednika Građanskog odjela, Željko ĐerđIgor Delin, Marina Tanta, Mirjana Macura, Blanka Pervan, Sanja Prosenica, Eugen Škunca, Franka Zenić i Sanja Dujmović.
Sudski savjetnici su: Zdenka Rinčić, Katia Klarin i Ivana Festini.

27. travanj 2024 07:11