StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE NEGO

Paleka odgovara: "Nastavlja se lešinarenje. Dva stana i novi BMW? Ako nešto znaju, neka me prijave"; Otkrivamo Palekinu plaću! Skoro kao u Plenkovića!

Piše Ivica Nevešćanin
12. prosinca 2023. - 15:33

- Vidim da se lešinarenje nastavlja, samo naprijed, spreman sam, uskoro ćemo se vidjeti na sudu – prva je reakcija Marija Paleke, bivšeg direktora Turističke zajednice grada Zadra, kojeg su na konferenciji za medije u utorak ponovno prozvali Ante Rubeša i Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih, zbog organizacije gastronomske ponude Zadra u New Yorku. Zbog skandaloznog ponašanja Mate Nižića, vlasnika restorana Foša i sina poznatog poduzetnika Zvonimira Nižića Grofa, Paleka je odmah po povratu iz Amerike podnio ostavku, no nakon toga u medije su počele curiti informacije o visokim troškovima organizacije predstavljanja u čuvenom restoranu Delmonico‘s, u prvom redu prijevoza namirnica iz Zadra do New Yorka, što je naišlo na žestoke kritike u javnosti.

​Pupić Bakrač je dodatno rekao kako je ”njegova istraga” utvrdila da je Paleka nedavno kupio dva stana i novi BMW, otvoreno sumnjajući u porijeklo novca s kojim je Paleka to mogao sebi priuštiti.

- Moji pokojni otac i mater, kao sinu jedincu, u nasljedstvo su ostavili stan. Oni su to stekli na pošteni način, svojim radom, i tu nema nikakve ”priče. Drugi stan sam dobio od tetke, jer sam jedini muški nasljednik u obitelji. Što se tiče novog automobila, ja sam i prije vozio BMW. Novi automobil je moja privatna stvar, za mene isto kao da sam kupio novi frižider, televizor ili motocikl. Ako oni imaju bilo kakve sumnje u neke nepravilnosti, neka slobodno svoja saznanja proslijede nadležnim institucijama. Ja se ničega ne bojim, kazao nam je Paleka ponudivši da nam dostavi dokumentaciju o nasljeđivanju iz koje se vidi kako je stekao vlasništvo nad dva stana.

Od kada je stupio na dužnost direktora TZ grada Zadra, Palekina su primanja bila obavijena ”velom tajne”. Naime, nikada se nije uspjelo doznati koliko ona uistinu iznose.

- Ja više nisam direktor i moja primanja su sada značajno manja, jer sam na nižoj poziciji. Što se tiče iznosa mojih primanja kao direktora, poslovna politika Turističkih zajednica je takva da se ona javno ne otkrivaju. To je stvar turističke zajednice i ja sam se kao direktor dosljedno toga držao. Ni tu ništa ne skrivam, samo se ponašam u skladu s poslovnom politikom kuće za koju radim, naglašava Paleka i najavljuje pokretanje sudskih postupaka protiv pojedinca iz medija i politike koji su zadnjih tjedna iznijeli u javnost bezbroj teških optužbi i kleveta na njegov račun, bez ikakvih dokaza.

Zadarski.hr je međutim došao do informacija o Palekinim primanjima kao direktora tijekom zadnjih pet godina. Bruto osnovne plaće direktora iznosio je 3.948 eura, a neto 2.570 eura. S osobnim odbitkom i minulim radom Paleka je mjesečno imao plaću od 4.343 eura bruto, odnosno 2.941 euro neto, što je 22.158,9 kuna ili 254 eura manje od premijera Andreja Plenkovića čija plaća iznosi 3195 eura neto.

01. svibanj 2024 17:55