StoryEditorOCM
4 kantunaVIDEO LIKVIDACIJE

Ovom su stablu u Vruljici trebala desetljeća da izraste i samo 30 sekundi bageru da ga izbriše s lica zemlje. Mora li to biti tako?

Piše Zadarski.hr
3. kolovoza 2024. - 19:16

Već smo pisali o tome kako su bageri u pripremi zemljišta za gradnju nove stambene zgrade u Vruljuci "potaracali" nekoliko stabala, a sada imamo i novi video koji to lijepo prikazuje.

Stablu su trebala desetljeća da izraste i razvije se, a bageru samo tridesetak sekundi da ga izbriše s lica zemlje.

Na tom će mjestu niknuti nova stambena zgrada s 38 stanova, tik uz prometnicu koja bi se trebala širiti kao produžetak Tuđmanove ulice.

Kako će to izgledati jednog dana, vidjet ćemo, a mi prilažemo ovaj krati video kao mali podsjetnik kako svakodnevno gubimo zelene površine u gradu, a novih baš i nemamo. 

I taj se "problem" može jednostavno riješiti po uzoru na civilizirane zemlje: ako ćeš za potrebe gradnje rušiti stablo, moraš ga nadoknaditi većim zasađenim zelenim površinama, u omjeri recimo jedan naprema pet. Jedno stablo srušiš pet novih posadiš. Ali ne grmova, nego odraslih stabala. Ili nešto slično, uvođenje "zelenog poreza" za svako uklonjeno stablo, i "problem" bi se brzo riješio.

Gdje ima volje ima i načina.

image

Lokacija buduće stambene zgrade u Vruljici

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
20. rujan 2024 06:01