StoryEditorOCM
4 kantunaKOLUMNA: DRITO S BANKA

Ostavite pijacu kakva je – ka da je krapinski čovik uredija!

Piše Drita Dunatov
12. veljače 2018. - 22:00
drita_dunatov_trznica2-1604

Kažu ljudi kad nešto želiš napraviti da moraš imati VIZIJU... To van je kad zatvorite oči i vidite ka neku sliku. NEČEGA... Tako su prije nekoliko godina, da ne bi ispalo da baš ništa ne radu, naši gracki UKRUVI imali VIZIJU. Kako oživiti POLUOTOK. Pa su napravili PLAN. Najprije je tribalo maknuti AUTOBUSE. Koji vozu naše ljude di triba. Da bi mogli doći autobusi s KRUZERA. Onda su maknuli TRAJEKTE. Da boduli ne moru doći u grad. Nego u Gaženicu. Pa iz Gaženice u Super Novu. Na SELJAČKU PIJACU. I onda se puno dućana na poluotoku zatvorilo. I to je dobro. Jer su se otvorili BAROVI. Za sendviče. Sa španjolskin pršuton. I PICA KATOVIN. I puno, puno PEKARICA. S pecivin i korasanin. Jer to je naša prava, dalmatinska spiza... To su naše babe dici kuvale.
E, ni to ni bilo dosta. Počeli su kopati. Sad na jednon dilu poluotoka, pa na drugon dilu. Pa tako misecin (čini mi se da bi ja to motikon brže prikopala od ovik pustik bagera). Pozatvarali su sve prilaze. Jedva uđeš i izađeš iz grada. A parking? Najbolje je parkirati kod Super Nove. Jer je u gradu sve manje mista. Za parkirati. A kad zatvoru Muraj i napravu na njemu šetnicu, onda će tek biti dobro. Neće uopće biti gužve. Za parkirati.
Ima još vizija. Kako oživiti poluotok. Sad triba zabraniti ulaženje svin autin na poluotok. I onin što vozu meso i kru, i namin što vozimo povrće na pijacu. Pa autin što vozu u dućane. To je baš dobro. Onda cu ja morati, umisto u 5 uri uitro, pravo iz polja uveče ići na pijacu. Da bi parkirala ozgor mosta. I moje povrće do 8 uitro prinila do banka. Ta mi je vizija još najbolja.
Jedino in je propala vizija kako urediti pijacu. Pravo za reći ja je ne bi dirala. Triba ostati vakva. Ka da je KRAPINSKI ČOVIK uredija. Prije iljadu godina. Još jedna vridna starina. Kako sad izgleda mogli bi slobodno tražiti zaštitu od UNESCO-a za još jedan spomenik kulture. Pa će nas i ovo lito turisti slikivati. Po sto slika na uru. Jer oni ne kupuju. Oni nas slikivaju. Pa se spasimo kad prođe lito. Onda počnemo PRODAVATI.
Ali mi se čini, kako je krenulo, da nećemo imati komen prodavati. Jer će zbog vizija mušterije, umisto u grad, poći u centre. Jer tamo imaju di parkirati. MUKTE. A ode moraju platiti 12 kuna za uru. Da bi kupili kilo pamidora ili kilo srdela.
Što još reći? More biti da bi bilo pametno da ovi naši s vizijon OTVORU OČI. I pogledaju oko sebe. I vidu da PRAVI ŽIVOT nije vizija.

27. travanj 2024 04:51