StoryEditorOCM
4 kantunaREPOVI OKO PRTLJUGA

Opozicija u Preku nezadovoljna prodajom zemljišta: Ovo je „sarma projekt” u kojemu država dobiva kupus, a mešetari meso!

Piše Predrag Opačić
5. svibnja 2020. - 20:20

Šest opozicijskih vijećnika u Preku potpisalo je prije nekoliko dana zajedničko priopćenje još jednom se protiveći prodaji općinskog zemljišta u uvali Prtljug u Lukoranu. Marijo Košta, Ivica Profaca, Ivo Uhoda, Perina Lekaj, Ivan Ivanov i Slavko Vidaković smatraju da je prodaja zemljišta nezakonita, pa su od ministarstva uprave tražili poništenje odluke Općinskog vijeća kojom je načelnik Jure Brižić ovlašten za prodaju i potpis ugovora.

-Kao glavni argument za poništenje odluke naveli smo to da, suprotno zakonu, vijećnicima nije dostavljen elaborat o procjeni vrijednosti nekretnine, odnosno da je početna cijena preniska. Načelnik je odbio dati Elaborat o procjeni doslovno riječima:“Što će vam ( oporbi) elaborat kad ćete i tako glasovati protiv“.

U međuvremenu je Ministarstvo uprave napravilo nadzor. I poslalo odgovor kojim su nezavisni vijećnici razočarani.

-U odgovoru stoji da je Ministarstvo napravilo nadzor i utvrdilo da je postojao kvorum za rečenu odluku. Dalje stoji, da kako materija, vezano za zakonitost i procjenu vrijednosti zemljišta nije u njihovom djelokrugu rada, proslijedili su predmet Ministarstvu pravosuđa, te Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva. Dakle Ministarstvo uprave je napravilo površni nadzor, pilatovski opralo ruke i poslalo predmet na „kružno putovanje“ po ministarstvima. Otvoreno sumnjamo da je prvo što je zanimalo Ministarstvo uprave tko je na vlasti u općini. E kad su utvrdili da je riječ o najdomoljubnijoj stranci malo su povukli ručnu, smatra skupina nezavisnih vijećnika.

Njima smeta cijena određena temeljem usporedbe sa sličnim zemljištima, pa se došlo do početne cijene od 33,38 eura po metru kvadratnom, ali iz opozicije skreću pažnju da je privatno zemljište 1,5 kilometar od Prtljuga 2019. prodano za 76 eura po kvadratu i to „Sitno Holding Real Estate“, istom investitoru koji sada općinski teren plaća 34,88 eura. Time je Općina oštećena za jedan godišnji proračun od 23,7 milijuna kuna, procjenjuju nezavisni vijećnici.

Oni upozoravaju i na „namještanje natječaja” jer se tražio investitor registriran u RH najmanje 5 godina, a ugovor je tako koncipiran da će Općina veći dio novca od prodaje potrošiti na izgradnju infrastrukture. Pritom, načelnik nema ovlasti samostalno raspolagati sredstvima ove veličine

-Konačnu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja donijet će načelnik. Zašto je bila potrebna ova točka, ako već postoji Povjerenstvo, koje je imenovao načelnik? Pa, jasno, zato da kupac zna kome ima „zahvaliti“ što je odabran upravo on. Činjenica je da je kupac izvrsno prošao, zemljište je platio 23,8 milijuna kuna manje od stvarne vrijednosti, a Općina će im izgraditi infrastrukturu vrijednu minimalno 10 milijuna kuna. Znači da su u plusu 33,8 milijuna kuna, a za isti iznos je općina oštećena, tvrde u opoziciji.

Izgleda da općinski šerifi mogu raditi što ih je volja. Zabrinjavajuća je inertnost sustava. O svemu su obaviještena tri ministarstva i DORH. Nitko od njih nije našao za shodno upozoriti načelnika da ne potpisuje ugovor dok se stvar potpuno ne istraži, nitko da u zemljišne knjige upiše zabilježbu spora, čudi se šest prečkih vijećnika i zaključuju:

-Ovim priopćenjem izražavamo nezadovoljstvo razvojem događaja i želimo potaknuti institucije RH da rade svoj posao. Šteta je učinjena, ali još uvijek se može ispraviti. Pitanje ministarstvima glasi: ako u ovo vrijeme COVID-a 19 nije dozvoljeno pljačkati banke zašto je dozvoljena pljačka općine, pitaju se nezavisni vijećnici Marijo Košta, Ivica Profaca, Ivo Uhoda, Perina Lekaj, Ivan Ivanov i Slavko Vidaković.

Načelnik Jure Brižić: Oporba je željela bojkotirati projekt!

Načelnik Jure Brižić tvrdi da je riječ o konačnoj realizaciji projekta starog 15 godina za što je krivicu pripisao oporbenim vijećnicima koji i dalje „djeluju u smjeru bojkotiranja projekta koji će u unaprijediti i osnažiti turizam” „doprinijeti novom zapošljavanju”, demografskom i gospodarskom oporavku otoka. Predviđena je izgradnja 44 urbane vile s bazenima, privezište, sportsko-rekreacijski i ugostiteljski sadržaji.

Realizacijom cijelog projekta u općinski proračun će, izjavio je Brižić. Biti generirano oko 15 milijuna kuna.

23. travanj 2024 01:58