StoryEditorOCM
4 kantunaPOSLOVNA ŠTETA

Općina Posedarje mora građevinskoj tvrtki platiti 450.000 eura! Ugovor potpisao HDZ-ov Juričević, a tužba došla tek kad je HDZ otišao s vlasti!

Piše Iva Ivanac
14. studenog 2023. - 22:00

Općini Posedarje prijeti financijski slom nakon što je na Trgovačkom sudu u Zadru izgubila prvostupanjski spor protiv varaždinske tvrtka "Colas Hrvatska" kojoj mora platiti 450 tisuća eura za poslovnu štetu. 

Colas Hrvatska tužila je Općinu Posedarje zbog štete nastale prilikom neispunjavanje ugovornih obveza koje je Općina preuzela 2009. godine kada je tvrtki "Cesta Varaždin" (prednik tvrtke "Colas Hrvatska") prodala dvije čestice ukupne površine preko 44 tisuće metara kvadratnih za više od tri milijuna kuna. 

Kupoprodajnim ugovorom, za koji načelnik Ivica Klanac tvrdi kako je izuzetno štetan za Općinu, Općina se obvezala kako će u roku od tri godine izgraditi kompletnu infrastrukturu (cesta, voda, struja, telefon) kako bi "Cesta Varaždin" mogla ostvariti priključke za svoju asfaltnu bazu koja je 2002. godine izgrađena za potrebe asfaltiranja autoceste. 

No izgradnja infrastrukture u poduzetničkoj zoni još uvijek se nije dogodila, a Općina u roku od 15 dana od pravomoćnosti sudske odluke treba tvrtki "Colas Hrvatska" isplatiti 255.479,92 eura zajedno sa zateznim kamatama, te 62.827,58 eura parničnih troškova. Cifra se tako zajedno sa zateznim kamatama penje preko 450 tisuća eura.

"Cesta Varaždin" je zemljište kupila 2009. za potrebe rada asfaltnog postrojenja. Kako općina nije ispunila svoju dužnost, to je uzrokovalo veliku štetu varaždinskoj tvrtki jer za proizvodnju asfaltne mase koriste tri električna agregata na gorivo umjesto da im pogon radi na električnu energiju. 

- Prema obračunu tužitelja, od siječnja 2013. do kada se Općina obvezala izgraditi infrastrukturu pa do listopada 2017. godine varaždinska tvrtka je pretrpjela štetu u iznosu od 1,7 milijuna kuna, jer su bili primorani koristiti skuplji agregat. Varaždinska tvrtka se više puta obraćala Općini zbog ovog problema, te ju je pozivala da konačno ispuni svoju obvezu i spriječi nastanak dalje štete, na što se Općina oglušila, stoji u obrazloženju presude sutkinje Katarine Zdunić

Stalni sudski vještak Ivan Ožanić ocijenio je da visina troškova zbog nedostatka električne energije za Colas iznosi preko 1,9 milijuna kuna, a svoj nalaz i mišljenje izradio je uspoređujući proizvodnju asfaltne baze iste tvrtke ali u Lepoglavi. Mišljenju sudskog vještaka protivila se Općina Posedarje tvrdeći kako vještak za procjenu troškova nije smio koristiti drugi asfaltni pogon iste tvrtke već od neke druge tvrtke.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Podaci koje je vještak utvrdio iz dokumentacije ne mogu tvoriti vjerodostojan nalaz jer ni sami podaci nisu vjerodostojni. Vještak je potpuno pogrešno uzeo u obzir koji agregati su i u koju svrhu korišteni te je i po kazivanju tužitelja, odnosno varaždinske tvrtke potrošnja puno manja od one koju je naveo vještak, navodi se u obrazloženju presude.

Međutim, sudski vještak je kazao kako niti jedan drugi subjekt ne bi dopustio pristup podacima zbog zaštite poslovnih podataka.

Općina je od Suda tražila da vještak izradi i dopunu financijsko knjigovodstvenog vještačenja na okolnost cijene po kojoj je tužitelj prodavao asfalt kako bi se vidjelo je li isti u cijenu uključio gubitak s obzirom na povećane troškove proizvodnje jer im tako ne bi nastupila šteta. 

Posebno zanimljivo je vrijeme kada je Colas odlučio podići tužbu. Naime, varaždinskoj tvrtki zemljište je prodano u vrijeme dok je načelnik bio Ivica Juričević (HDZ) koji je na tom mjestu ostao do 2013. godine. Nakon njega fotelju načelnika preuzeo je Ivica Zurak, također iz HDZ-a. Odluku o prodaji zemljišta jednoglasno je potvrdilo Općinsko vijeće, no unatoč tome što je rok za izgradnju komunalne infrastrukture istekao 2012. godine, varaždinska tvrtka nije podigla tužbu protiv Općini sve dok nije došlo do smjene vlasti na lokalnim izborima 2017. godine. Točnije, podnijeli su je pola godine nakon što je sadašnji načelnik Klanac (nezavisni) došao na vlast. 

- Nije mi jasno zašto tužitelj nije tužio 2012. godine kada je istekao rok u kojem se Općina obvezala dovesti struju. Asfaltna baza radi od 2002. godine te su dosta zaradili prilikom izgradnje autoceste. U projektima je predviđeno da se struja dovede iz trafostanice u Poličniku koja bi trebala biti izgrađena i pokrivati to cijelo područje, ali se njena izgradnja još uvijek nije dogodila. Godine 2018. smo s HEP-om dogovarali da se preko Starigrada do Vinjerca dovede struja za poslovnu zonu i bili smo spremni izgraditi trafostanicu, međutim gradnja je stala zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa. Što se tiče gubitaka tvrtke i troškova, poznato mi je da je cijena asfalta po toni 50 kuna skuplja kod ove tvrtke nego kod drugih pa pretpostavljam da su oni u svoje gubitke uračunali prilikom formiranja cijene. Nije mi poznato je li tvrtka 2009. godine znala za problematiku sa strujom jer sam načelnik postao tek 2017. godine, istaknuo je u svom iskazu načelnik Klanac dodajući kako je još nekoliko firmi protiv Općine podnijelo sudske sporove te su dobili raskid ugovora.

- Općina je kao jedinica lokalne samouprave morala biti svjesna koliko će štete, odnosno troška nastati tužitelju ukoliko se istome ne omogući ostvarenje priključka, konkretno struje, za proizvodnju stoji u obrazloženju sutkinje Zdunić.  

Ovo nije jedini spor...

Ovo nije jedini spor koji je Općina Posedarje izgubila zbog prodaje terena u proizvodno-poslovnoj zoni "Posedarje - Slivnica"

Načelnik Klanac napominje kako je u tadašnjoj odluci o prodaji zemljišta prvotno stajalo kako će se kompletna komunalna infrastruktura zajedno sa svim potrebnim dozvolama izgraditi i napraviti za 18 mjeseci, ali je na koncu promijenjeno na rok od tri godine, koji je također prekratak. 

- S takvom odlukom je tadašnja vlast napravila omču oko vrata Općini. Do sada smo raskidali ugovor s četiri tvrtke koje su odlučile tužiti općinu zbog nedolaska infrastrukture u proizvodno- poslovnoj zoni te iz proračuna "izgubili" više od milijun i pol kuna. S obzirom da nam trenutni proračun iznosi četiri milijuna eura, trošak od 450 tisuća eura bit će veliki udarac za Općinu, kaže načelnik dodajući kako nitko od tvrtki koje su dosada tužile Općinu to nije napravio sve dok se u Općini nije dogodila smjena vlasti.

- Sve tužbe prema Općini zbog neispunjena ugovora su išle tek onda kad sam ja postao načelnik što je isto vrlo zanimljivo iako Općina, kad sam postao načelnik, već pet godina nije ispunjavala svoje obveze. Bitno je za naglasiti kako su tadašnje vlasti tvrdile kako će se novac od prodane zemlje u proizvodno poslovnoj zoni ulagati isključivo u zonu, ali ni to se nije dogodilo. Za napomenuti je i kako je asfaltna baza na tom mjestu radila od 2002. godine, a tek su 2009. godine kupili tu česticu, a koliko znam za taj period nisu plaćali naknadu Općini, ističe Klanac koji radove na izradi kompletne infrastrukture u proizvodnoj zoni procjenjuje na više od tri milijuna eura. Zbog proračuna koji iznosi "samo" četiri milijuna eura, Općina sada provodi novelaciju i faziranje projekta.

Klanac još nije siguran hoće li se žaliti na presudu Trgovačkog suda u Zadru. Pokušat će, kaže, pregovorima riješiti problem, a ako u tome ne uspije, Općina će se žaliti. U svakom slučaju, dođe li do naplate 450 tisuća eura, to će za Općinu značiti zaustavljanje projekata i razvoja na određeno vrijeme. 

 

27. travanj 2024 20:15