StoryEditorOCM
4 kantunaNOJEVSKA POLITIKA

Odgovor iz gradske uprave: terasa ‘Branimira‘ je javna površina sve dok se ne upiše granica pomorskog dobra. Ali ne i za građevinsku inspekciju!

Piše IN
4. ožujka 2022. - 16:36

„Uvidom u stanje zemljišnih knjiga i evidenciju katastarskog operata na današnji dan, utvrđeno je kako na predmetnom području nije provedena parcelacija niti izvršen upis sukladno prijedlogu utvrđivanja granice pomorskog dobra, slijedom čega Grad Zadar postupa kao zakoniti upravitelj predmetne javne površine”.

Ovo je odgovor iz Upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom Grada Zadra kojeg smo dobili na naše upite vezane za terasu kafića ”Branimir” na Branimirovoj obali u Zadru, nakon što smo otkrili da se cijela terasa, svih 83 kvadratnih metara (59+24), nalazi unutar granica pomorskog dobra, kojeg Grad Zadar godinama iznajmljuje Turisthotelu kao javnu površinu.

Pročelniku Tomislavu Koroni dostavili smo detalj iz elaborata prijedloga za upis granice pomorskog dobra u Uvali Jazine iz 2016. na kojem se jasno vidi da je terasa ”Branimira” na pomorskom dobru. Granica pomorskog dobra na tom mjestu predložena je 2008. na šest metara od obale, odnosno od rive do staklene stijenke kafića, ali ni nakon 14 godina od prijedloga, granica nije upisana jer čeka potvrdu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

image
Pročelnik Tomislav Korona
Luka Gerlanc/Cropix

Pročelniku Koroni uputili smo nekoliko pitanja: po kojoj je pravnoj osnovi Grad Zadar mogao iznajmljivati pomorsko dobro na tom dijelu Branimirove obale trećim osobama za gospodarsko korištenje; je li Grad Zadar prilikom zadnjeg produljenja ugovora Turisthotelu za terasu na dvije godine provjeravao (neupisane) granice pomorskog dobra; te hoće li Grad Zadar možda poništiti postojeći ugovor s Turisthotelom o najmu javne površine s obzirom na to da bi za korištenje terase trebali imati koncesijsko odobrenje.

Skromni odgovor iz gradske uprave sugerira da se ništa od toga neće dogoditi dok se formalno ne upiše granica pomorskog dobra. 

Do tada će, izgledno, Grada Zadar Turisthotelu iznajmljivati terasu kao javnu površinu. Očito su se ugovori s Turisthotelom iz godine u godinu produžavali 'automatski', bez obzira na činjenicu što je riječ o pomorskom dobru. Njegova granica, istina, nije upisana, ali to ne znači da pomorsko dobro nije utvrđeno, u skladu s osnovnim odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama iz 2003. Koji jasno kaže da je pomorsko dobro obalni pojas udaljen šest metara od morske crte. Upravo zbog ovakvog stava prema pomorskom dobru, ne samo u Zadru, na tom zaštićenom obalnom pojasu događaju se svakojake psine, a nadležni ne žele reagirati.

Osim toga, odlukom Skupštine Zadarske županije iz 2010. Grad Zadar je dobio pravo upravljanja svojim obalnim područjem, odnosno pomorskim dobrom. Grad može, i to koristi, izdavati koncesije na pomorskom dobru, kao i koncesijska odobrenja za gospodarsko korištenje. U ovom slučaju - terase za kafić - potrebno je koncesijsko odobrenje koje je, tvrde upućeni, proceduralno čak jednostavnija ishoditi nego dozvolu za korištenje javne površine.

image
Granice pomorskog dobra označene crvenom bojom kod kafića "Branimir"
Zadarski.hr

Nije nam, na koncu, namjera osporavati Gradu Zadru pravo raspolaganja svojim prostorom i pomorskim dobrom, niti Turisthotelu uskratiti prvo na terasu, već ukazati na sporost administracije i šutnju tijela javne uprave koja bi po defaultu trebala reagirati kad se dogodi neki incident na tom štićenom prostoru. Kao i na činjenicu da je zbog različitih tumačenja propisa praktički moguće dobiti dozvolu za nezakonitu gradnju, a da zbog toga nitko ne bude odgovoran.

Odgovor iz gradske uprave zato se može iščitati i kao pranje ruku od odgovornosti te nastavak ignoriranja činjenice da je obala na "Branimiru" nedvojbeno pomorsko dobro. Jer ako terasa ”Branimira” nije pomorsko dobro zato što granica nije upisana, kako je građevinska inspekcija mogla utvrditi da se ipak gradilo na pomorskom dobru?

Osim toga, temeljem spomenutog elaborata iz 2016. za Uvalu Jazine, granice pomorskog dobra su ipak dijelom upisane na Branimirovoj obali, ali na susjednoj parceli s parkiralištem (k.č. 9360), koja s istočne strane dodiruje paviljonsku zgradu s kafićem ”Branimir”. Je li na tom dijelu upisane granice došlo do gradnje na pomorskom dobru ili je na tom mjestu Grad Zadar samo iznajmljivao Turisthotelu prostor za terasu, trebala bi utvrditi građevinska inspekcija. O tome bi također moglo ovisiti tko će kazneno odgovarati za gradnju na pomorskom dobru.

09. svibanj 2024 04:19