StoryEditorOCM
4 kantunaIZGRADNJA POVJERENJA

Od 34 usvojena amandmana, gradska je uprava najviše ispunila želja NL Enija Meštrovića. Što je s prijedlozima SDP-a, AM i DP-a?

Piše Iva Ivanac
4. listopada 2023. - 19:08

Bliži se kraj godine, a za gradsku upravu to znači i priprema novog proračuna. Gradski su vijećnici više puta isticali kako će uoči početka pregovora za iduću godinu tražiti u kojem su statusu amandmani "uglavljeni" u ovogodišnji proračun, odnosno jesu li izvršeni njihovi financijski zahtjevi, a ako nisu, kakve će to imati posljedice za planiranje novog proračuna. Ne zaboravimo da je za novi proračun, kao i za aktualni, potrebna većina, tj. politički konsenzus "opozicijskih" stranaka i HDZ-a, a tko će u njemu ovaj put sudjelovati, vidjet ćemo. 

image

Gradsko vijeće

Luka Gerlanc/Cropix

U prošlogodišnjim pregovorima koji su prethodili izglasavanju proračuna sudjelovali su nezavisni vijećnici Enija Meštrovića, SDP i Domovinski pokret, dok je Akcija mladih odbila sudjelovati u pregovorima te je svoje amandmane izravno predložila Gradskom vijeću na glasanje. Na koncu su od sve četiri političke opcije u proračun uvrštena ukupno 34 amandmana. Do početka listopada realizirano ih je 50 posto, dok se za ostalih 17 amandmana očekuje kako će biti provedeni do kraja ove ili u idućoj godini.

Ukupna vrijednost 34 amandmana iznosi između 2,6 i 3 milijuna eura. Točna cifra koja će se utrošiti na amandmane četiri političke opcije znat će se na koncu godine, jer iznos ovisi o tome koliko će se korisnika prijaviti za pojedine amandmane.

Evo koji su sve amandmani usvojeni i u kojoj su fazi realizacije:

image

Enio Mestrović, NL
 

Jure Miskovic/Cropix

Nezavisna lista Enija Meštrovića

NL Enija Meštrovića je u proračun uvrstila 17 amandmana. Njih devet je već realizirano, a sedam ih treba biti provedeno do kraja ove godine. Jedan amandman, koji se tiče uređenja prostora JVP Zadar, bit će izvršen u idućoj godini.

Realizirano: najam stanova u Zagrebu i Splitu za smještaj za roditelje djece koja se zbog težih oboljenja moraju liječiti izvan Zadra; sufinanciranje troškova smještaja za roditelje djece koja se zbog težih oboljenja moraju liječiti izvan Zadra.

Grad sufinancira troškove sportskih izvanškolskih aktivnosti djece čiji roditelji ostvaruju pravo na doplatak za djecu te izvanškolske aktivnosti koje se ne odnose na sport u iznosu od 15 eura mjesečno. Pokrenuta je besplatna univerzalna sportska škole za djecu koju je upisalo 187 djece, te je povećana cijena satnice za pomoćnike u nastavi na 40 kuna po satu.

Finalizirano je uređenje parka Kapetanski, a još se očekuje postavljanje koševa za smeće. U polivalentnoj dvorani Providurove palače osiguran je prostor za projket Kino zona, kao i sufinaciranje njihovog programa. Nezavisni su dobili i izravni link za prijavu uzurpacija zelenih površina, a u četiri mjeseca zaprimljeno je 14 prijava.

- U pet slučajeva se radilo o prijavi uzurpacije u smislu preizgrađenosti građevinskog zemljišta odnosno možebitnog nepoštivanja prostornog plana i građevinske dozvole te je isto proslijeđeno na postupanje građevinskoj inspekciji i na znanje UO za prostorno uređenje i graditeljstvo, istaknuli su iz Grada Zadra.

U provedbi: trenutno se provodi još sedam amandmana koje je uložila nezavisna lista Enija Meštrovića. Nezavisni žele sufinancirati izgradnju novog azila, međutim kako je nositelj tog projekta Zadarska županija, prvo je potrebno između Grada i Županije postići sporazum o isplati sredstava. To bi se trebalo dogoditi nakon što Županija provede sve postupke javne nabave za izgradnju azila.

Kada je u pitanju financiranje otočnih mjesnih odbora, koji bi trebali dobiti po 100 tisuća kuna svaki, potrebno je pričekati izbore za vijeća mjesnih odbora, jer je prošlim članovima istekao mandat.

Iako je ugovorena izrada projektne dokumentacije za park uz Ulicu Kazimira Zankija, Grad još uvijek čeka suglasnost Hrvatskih šuma za uređenje, a u tijeku je i izrada projektne dokumentacije što je ujedno bio drugi amandman nezavisnih vezan uz taj park.

U tijeku je ugovaranje izrade projektne dokumentacije za projektiranje ceste ispod parka Musapstan-Bokanjac-Put Vrela-Kožino, kao i izrada dokumentacije za park uz ulicu Hrvatskog sabora, priprema se i natječaj za izradu projektne dokumentacije za javnu garažu na Bilom brigu.

Odgoda: Amandman koji će vjerojatno biti prebačen za iduću godinu je uređenje prostorija JVP Zadar u Gaženici. Naime, JVP Zadar prvo treba pokrenuti javnu nabavu za izvođača radova koji će urediti njihove prostorije nakon čega će im Grad isplatiti sredstva.

image

Danijel Radeta, SDP
 

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

SDP

Zadarski SDP u proračun je uvrstio osam amandmana, od čega su tri realizirana, a njih pet je u provedbi. I njima jedan amandman visi o koncu kada je u pitanju provedba do kraja ove godine.

Realizirano: za poticanje razvoja otoka u gradskom je proračunu osigurano 66.500 eura, a javni poziv bit će proveden do kraja listopada ove godine. Povećana su i sredstva potpore poduzetništvu, gdje je objavljen javni poziv za poticanje malog gospodarstva čiji se novčani fond povećao na 800 tisuća kuna, a krajem listopada će biti objavljen i natječaj za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta gdje će se dijeliti sredstva u ukupnom iznosu od 600 tisuća kuna.

Provedeno je i povećanje postojećih iznosa stipendija te povećanje broja novih stipendija s 115 na 145 stipendija.

U provedbi: SDP-ov amandman koji je u tijeku jest uvođenje građanskog odgoja gdje je za ovu godinu planirana provedba ankete, edukacija nastavnika i tiskanje radnih materijala, a da bi se bilo kakve radnje po pitanju uvođenja građanskog odgoja nastavile, potrebno je formirati povjerenstvo koje će upravljati cijelim projektom.

U tijeku je i priprema natječaja za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, gdje će ukupna raspoloživa sredstva na natječaju iznositi 200 tisuća eura, a objava natječaja očekuje se do kraja listopada ove godine.

Nakon što su uspjeli uvesti aplikaciju za transparentni proračun za gradsku upravu, SDP je tražio uvođenje transparentnog proračuna i za sve gradske tvrtke, a taj projekt trebao bi biti dovršen do kraja ove godine.

Odgoda: Ono što gotovo sto posto neće biti realizirano ove godine jest projekt javne garaže na Ravnicama jer konzervatorska podloga, koja se mora napraviti prije bilo kakvih zahvata na tom području, još uvijek nije gotova. SDP će najvjerojatnije tražiti da se sredstva koja su ove godine bila predviđena za projekt garaže na Ravnicama, alociraju u neku drugu svrhu. Kao što su prošle godine tražili da se od tih sredstava kupi ultrazvuk za zadarsku bolnicu, što je i napravljeno.

image

Ante Rubeša, AM
 

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Akcija mladih

Akcija mladih nije sudjelovala u pregovorima za proračun već je Gradskom vijeću poslala ukupno 29 amandmana od koji je sedam izglasano, a četiri su zasada provedena.

Realizirano: gradonačelnik je u lipnju donio zaključak kojim se Općoj bolnici Zadar odobrava prijenos sredstava u ukupnom iznosu od 132.722,80 eura, namijenjenih za nabavu medicinsko – tehničke opreme, endoskopskog stupa i antidekubitalnih madraca za bolničke krevet. Nabavljena je i dizalica za osobe s invaliditetom, a ugradnja na Uskoku se očekuje na proljeće 2024.

Povećana su sredstava namijenjena za subvencioniranje režijskih izdatak osobama slabijeg imovinskog stanja, a krenulo se i s isplatom sredstava, točnije jednokratne pomoći za djecu u udomiteljskim obiteljima.

U provedbi: Do kraja listopada očekuje se dovršetak pregovora i izrada sporazuma između Grada i Zavoda za javno zdravstvo Zadar jer je Akcija mladih tražila osiguranje plaća za dvoje djelatnika koji će osmisliti i provesti program psihosocijalne zaštite osnovnoškolaca te kampanju borbe protiv suicida među mladima.

Posljednji amandman Akcije mladih bila je i izrada prostorno planske dokumentacije za izgradnju dječjeg vrtića i sportskog igrališta na Sinjoretovu koja je također u tijeku.

Odgoda: Amandman Akcije mladih koji se odnosi na uređenje dvorane Jazine u iznosu od 300 tisuća eura neće se u potpunosti provesti do kraja ove godine jer je u tijeku priprema projektne dokumentacije koja će fazirati radove, od statike do popravka krova.

image

Damir Biloglav, DP

Luka Gerlanc/

Domovinski pokret

Vijećnik Domovinskog pokreta Damir Biloglav u proračun uvrstio dva amandmana.

Realizirano: Zahtijevao je sredstva za deponiranje medicinske zbirke, a taj amandman je i izvršen jer je s Narodnim muzejom Zadar potpisan ugovor koji će se se pobrinuti za deponiranje građe na adekvatan način.

U provedbi: U proračunu su osigurana sredstva i za drugi amandman DP-a, a s isplatom naknade predsjednicima mjesnih odbora krenut će se nakon izbora za vijeća mjesnih odbora.

02. svibanj 2024 09:37