StoryEditorOCM
4 kantunaKAD ĆE DOĆI...

Obišli smo bunker zgrade Dnevnih bolnica u kojem će biti smješten linearni akcelerator: zidovi su debeli 2 metra, a ulazna vrata težit će 5 tona!

Piše Iva Ivanac
20. travnja 2023. - 21:19

U tijeku su završni radovi na zgradi Dnevne bolnice koja se gradi na mjestu nekadašnjeg Zaraznog odjela Opće bolnice Zadar. Fasada se polagano završava, a unutra objekta postavlja keramika, bojaju zidovi te montira preostala stolarija. Novi objekt, u kojem će se smjestiti dnevni odjeli pulmologije, onkologije, infektologije i dermatologije OB Zadar te služba za kirurgiju, obišli smo u društvu ravnatelja OB Zadar dr. Željka Čuline i državnog tajnika u Ministarstva zdravstva, dr. Silvia Bašića.

Zgrada dnevnih bolnica zatvorenim će mostovima (tzv. toplom komunikacijom) biti povezana sa zgradom Poliklinike - iznad ulice Nikole Šubića Zrinskog, što je već poznata stvar - ali i sa zgradom Nove interne. Mostovi će služiti za neometanu komunikaciju između bolničkih cjelina te za lakši prijevoza pacijenata. 

U podrumu nove zgrade Dnevnih bolnica, na nivou minus 1, bit će smješten linearni akcelerator. Prostorija je projektirana i građena kao "raskošni" betonski bunker, zidovi na nekim mjestima sežu do dva metra širine, a na "krovu" podruma, širokom također dva metra, dolazi sloj zemlje kao dodatna zaštita od zračenja. Kada konačno bude isporučen zadarskoj bolnici, iako taj datum još nije ni približno poznat, uređaj za zračenje onkoloških bolesnika unijet će se kroz prozor na krovu susjedne prostorije.

image

Prostorija u koju će se smjestiti linearni akcelerator

Zadarski.hr/

Podsjetimo, linearni akcelerator za OB Zadar, zajedno istim uređajima za još šest hrvatskih bolnica, trebao bi biti isporučen najkasnije do kraja 2025. godine. Javno savjetovanje, koje prethodi javnoj nabavi za ovaj 52,9 milijuna eura vrijedan natječaj, nedavno je završeno, ali natječaj još uvijek nije raspisan. Kada će biti još nije poznato, poglavito nakon što su Index istrage otkrile da postoji sumnja kako je natječaj za nabavu te vrijedne medicinske opreme dizajniran samo za jednog proizvođača, tvrtku Siemens Healthiness. Kako će se novonastala situacija rasplest te hoće li natječaj uistinu biti korigiran znat će se nakon objave teksta natječaja koji značajno kasni, a prema informacijama iz Ministarstva zdravstva, trebao je biti objavljen do kraja ožujka. 

Nabava linearnog akceleratora, ali i priprema prostorije u koju će biti smješten, posljednjih je mjeseci bila pod lupom oporbenih političara. Ravnatelja Čulinu zbog toga smo upitali zašto je bolnica tek sada pristupila projektiranju prostorije u kojoj će biti smješten uređaj za zračenje i CT simulator?

- Nismo mogli pristupiti uređenju prostorije jer nismo znali koje uređaje ćemo dobiti, niti je uređenje prostorija bilo dio projekta izgradnje zgrade Dnevnih bolnica. Tek sada, kada znamo koje ćemo uređaje dobiti, odnosno kada smo dobili naputke Ministarstva, znamo koje karakteristike ti prostori trebaju imati - istaknuo je Čulina dodajući kako će radovi na zgradi Dnevnih bolnica biti gotovi do početka ljeta. Naime, izvođaču radova, tvrtki Krekić Avangard, rok od 240 dana istječe do kraja travnja, ali on će sigurno biti produžen.  

- Radovi će potrajati još dva mjeseca i bit će gotovi do početka ljeta. OB Zadar dosada nije napravila nikakvu grešku prema SAFU-u tako da zadarska bolnica nema nikakvu korekciju cijene s obzirom na financiranje iz EU fondova. Sve što je dosada odrađeno, dobro je odrađeno i nemamo nikakvih neprihvatljivih troškova. 

Vrijednost projekta izgradnje Dnevnih bolnica je 50 milijuna kuna, no očigledno je da će se zbog razlike projekta i ugovorenog posla taj iznos povećati. Razlika će se financirati preko županije odnosno preko decentraliziranih sredstava i kredita te će jedan dio pokriti vlastitim sredstvima.

Podrum za smještaj linearnog akceleratora građevinski bi trebao biti završen kad i zgrada Dnevnih bolnica, kaže Čulina, no nakon toga će ostati još neki dijelovi koje je potrebno napraviti, kao što je nabava ulaznih vrata težine pet tona, u skladu sa strogim preporukama definiranima elaboratom Instituta Ruđer Bošković.

Iako nije uključen u procese jer nabavku linearnih akceleratora za pet kliničkih bolničkih centara i OB Zadar odrađuje posebno Povjerenstvo u ministarstvu zdravstva, državni tajnik Silvio Bašić s nestrpljenjem očekuje objavu natječaja. 

- Javno savjetovanje za nabavku linearnih akceleratora je završeno krajem ožujka. Sada povjerenstvo treba sagledati sve komentare i prema njima sastaviti natječaj, a nadam se da će se to uskoro dogoditi, kazao je državni tajnik Bašić.

 

04. svibanj 2024 01:13