StoryEditorOCM
4 kantunaGROBNICE NA ČEKANJU

Novo pismo Dukića gradskim vijećnicima: Ukop na Gradskom groblju Zadar moguć je jedino u zemlju, nema više slobodnih polica!

Piše Zadarski.hr
16. svibnja 2024. - 14:59

Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić u četvrtak je uputio još jedno pismo gradskim vijećnicima. Nakon prvog pisma u kojem je govorio kako se zbog blokade proračuna ne može krenuti s izgradnjom i dokumentacijom za dječje vrtiće, gradonačelnik Dukić sada govori o nedostatku grobnica i ukopnih mjesta na grobljima kojim upravljaju Nasadi. Njegovo pismo upućeno gradskim vijećnicima prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

na posljednjem radnom razgovoru s direktorom komunalne tvrtke Nasadi d.o.o. Zadar zatražio sam službenu i potpunu informaciju o broju grobnica i ukopnih mjesta koje su na raspolaganju obiteljima preminulih osoba na području Grada Zadra. U ovom dopisu prenosim Vam tražene informacije.

Prema dobivenim podacima, na dan 15. svibnja ove godine, na Gradskom groblju Zadar ne postoji ni jedna raspoloživa grobnica kao niti jedna slobodna polica za ukop. Stoga je trenutno jedino moguć ukop u zemlju. Uprava Nasada osposobila je posljednje četvorne metre na prostoru Gradskog groblja Zadar za izgradnju tri grobnice s po pet ukopnih mjesta. Ti radovi su u tijeku. Na groblju Kožino slobodne su ukupno četiri grobnice.

Smatram neizostavnim istaknuti i podatak o tisuću dvjesto upisanih osoba, građana Grada Zadra, na popis zainteresiranih za kupnju grobnice na Novom gradskom groblju Zadar.

Prosljeđujem Vam ove informacije kako bih Vas podsjetio na projekt izgradnje Novog gradskog groblja Zadar u Crnom. Tamo se završavaju svi ugovoreni radovi za prvu fazu te je u ovoj godini trebala započeti, a i završiti gradnja prvih grobnica na ukopnim poljima, kao i pokrenuti postupak projektnih aktivnosti vezanih uz izgradnju krematorija koji je kao prijedlog vijećnika Nezavisne liste Enia Meštrovića uvršten u prijedlog Proračuna Grada Zadra za 2024. godinu. S obzirom na dobro Vam poznate okolnosti nepostojanja ovogodišnjeg proračuna i trenutnih obveza i ograničenja koje proizlaze iz obvezujuće Odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka, Grad Zadar nema mogućnost ugovaranja usluga gradnje predmetnih grobnica i ukopnih mjesta na novom groblju u Crnom.

Upozoravam Vas i na stalne zamolbe, pritužbe i apele članova obitelji pokojnika koji nemaju mogućnost na dostojan način organizirati ukop. Jedino Vašom odlukom o donošenju proračuna mogu na te dopise odgovoriti pozitivno umjesto neprihvatljivog ponavljanja informacije o nepostojanju proračuna i nemogućnosti provođenja planiranih radova na izgradnji novih obiteljskih grobnica.

Vjerujem kako dijelite moje razumijevanje za ove realne i neodgodive potrebe građana Zadra, razumijete i prihvaćate odgovornost Gradskog vijeća, svakog vijećnika osobno, za donošenje temeljnog akta koji će omogućiti nastavak izgradnje Novog gradskog groblja Zadar u Crnom.

S poštovanjem,

gradonačelnik

Branko Dukić

28. svibanj 2024 00:40