StoryEditorOCM
4 kantunaSRAMOTNI GRAFIT

Novinar ‘Slobodne‘ koji je proglašen četnikom: ‘Neću živjeti po pravilima hejtera!‘ Glavni urednik zgrožen govorom mržnje, incident prijavio policiji

Piše Diana Barbarić
20. listopada 2020. - 16:00

Kad ti ponestane argumenata da osporiš nekome tezu s kojom se apsolutno ne slažeš, najlakše mu je 'prilipit' etiketu četnika. Ne bismo rekli da je to isključivo splitski specijalitet, ali dobro se primio među lokalnim življem.

Tako je i naš kolega Ivica Nevešćanin, novinar Slobodne sa zadarskom adresom, ujedno i urednik Zadarskog.hr, proglašen četnikom na grafitu u splitskoj Velebitskoj ulici.

Glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor zgrožen je govorom mržnje prema našem kolegu, te je odmah o incidentu obavijestio policiju. Takav javni linč je, smatra Kapor, nedopustiv.

S obzirom da Ivica Nevešćanin godinama piše intrigantne članke i istraživačke teme, a ne libi se u komentarima jasno izreći i svoje stavove, teško je točno detektirati što je nepoznatog "umjetnika" iz Velebitske moglo inspirirati da ga počasti tim grafitom. 

Najprije će ipak biti da ga je isprovocirala javna polemika između Nevešćanina i Damira Šarca, koji su se, izbanalizirajmo to do kraja, prepirali 'ko je bolji, Split ili Zadar'. U toj polemici Šarac je navijao za Split, a Nevešćanin za Zadar. Lako je moguće da je to nekom bio okidač da javno poruči da je Nevešćanin četnik. Što će nama neki Zadranin solit pamet! 

Ups! Nevešćanin nije Zadranin, rođeni je Splićanin. Odrastao je na Gripama (u Šarčevom kvartu, iako ovaj uporno tvrdi da je to Plakaluša) pa u centru grada, Zoranićevoj, Varošu i Marjanu, pohađao je 'Đermana', pa onda Realku na Pazaru. Potom upisao faks u Zadru i eno ga još tamo u dopisništvu Slobodne i na jednom od najboljih lokalnih portala.

Šarac još ne vjeruje da je Nevešćanin zbog njihove polemike završio "na zidu".

image
Damir Šarac: Ljudi, opustite se, dođite sebi i očistite glave od agresije i vrijeđanja
Ante Čizmić/Cropix

- Ne, još mi nije jasno da bi kolegi Ivici Nevešćaninu netko pisao takav uvredljiv grafit zbog naše kolumnističke rasprave oko toga je li 'Zadar glavni' ili je 'Split glavni'. Riječ je o polemici s velikom dozom humora i bez natruha ikakve ideologije i politike, osim komunalne i povijesne. K tome Ivica je moj dragi kolega kojega iskreno volim i cijenim zbog vrhunskog žurnalizma, odvažnosti i putokaza kako ostati častan čovjek u našoj struci - kaže Šarac.

Boji se da su naši sugrađani, Splićani, naime, postali prenervozni, pa im poručuje:

- Ljudi, opustite se, dođite sebi i očistite glave od agresije i vrijeđanja. Sad više nisam siguran da ćemo nastaviti našu polemiku - a baš sam se radovao skorom nastavku. Ovakve ulične poruke kontaminiraju svaku civiliziranu raspravu i dovode do besmisla građanski dijalog - rezigniran je Šarac.

A Nevešćanin? On je, čini se, više oguglao na ovakve stvari. U Zadru ga neki ne vole jer je Splićanin, u Splitu je, evo, postao četnik. Nema dugo da su mu pripadnici Tornada, isto preko zida, poručivali da čuva mraka.

-  Neću živjeti po pravilima hejtera. To je šovinizam, a i ne doživljavam te stvari osobno. To što rade je kultura luzera i oznaka frustriranih ljudi. Oni mrze jer im smeta nečija sloboda mišljenja, a ja imam slobodu da mislim i da pišem što mislim. To ću raditi i dalje - kaže Nevešćanin.

Ne sumnjamo.

19. travanj 2024 07:24