StoryEditorOCM
4 kantunaIZBRISAN UOČI PRISEGE

Novi ministar izašao iz tvrtke koja je kupila atraktivne nekretnine u Zadru i koja se dovodila u vezu s Milanom Lučićem

Piše Vedran Marjanović/Jutarnji list
22. svibnja 2024. - 08:36

Zagrebačka tvrtka Siegersfeld, tada u vlasništvu novog ministra gospodarstva iz redova Domovinskog pokreta Ante Šušnjara, kupila je krajem 2022. dio zemljišta propale zadarske tvornice Bagat čime je okončan dio dugogodišnje pravosudne ‘trakavice‘ koja više od deset godina privlači pozornost zadarske javnosti. S obzirom na veliki broj sudskih sporova koji su se vodili i vode oko Bagatovih nekretnina i činjenicu da se one nalaze na atraktivnoj lokaciji u Donatovom gradu, okolnosti pod kojima je Šušnjar je ostvario pravi pothvat preuzevši spomenuto zemljište zaslužuju dodatnu pozornost, piše Jutarnji list.

Šušnjarova tvrtka kupila je 4226 ‘kvadrata‘ negdašnjeg Bagatovog zemljišta u stečaju zagrebačke tvrtke Euro Ivi koja je osnovana 2003. a u stečaju završila 2012.. Iako je u ‘papirima‘ zagrebačkog Trgovačkog suda prvi osnivač Euro Ivija Zvonimir Čuvalo, tvrtka se dovodi u vezu s poznatim poduzetnikom Milanom Lučićem, vlasnikom poslovne grupacije Hermes s sjedištem u Ljubuškom u BiH, koji se devedesetih godina prošlog stoljeća uključio u pretvorbu i privatizaciju poduzeća u Dalmaciji uz dosta ‘repova‘ u vidu sudskih sporova i afera. U svakom slučaju, Euro Ivi je iz poslovnog sunovrata Bagata isplivao kao vlasnik nekretnina u ukupnoj površini 26 581 kvadratnog metra na lokaciji propale tvornice.

Tri parcele

U stečaju Euro Ivija zemljište bivšeg Bagata podijeljeno je na tri velike parcele, od kojih je jedna prodana Siegersfeldu. Ostale dvije tek čeka prodaja. Siegersfeld je spomenutu nekretninu kupio prijebojem potraživanja. Naime, Šušnjarova je tvrtka u stečaju Euro Ivija imala status razlučnog vjerovnika, a odlukom zagrebačkom Trgovačkog suda razlučnim vjerovnicima u stečaju Euro Ivija omogućeno je da kupe oglašene nekretnine spomenute tvrtke prijebojem potraživanja.

U listopadu 2022. Siegersfeld je dao jedinu ponudu na elektronskoj dražbi za spomenutih 4226 ‘kvadrata‘ u stečaju Euro Ivija, tako što je svoje potraživanje prema Euro Iviju od 3,7 milijuna eura ‘prebio‘ za oglašenu cijenu zemljišta od dva milijuna eura. Šušnjarova tvrtka, dakle, ‘žrtvovala‘ je 1,7 milijuna eura kako bi došla do oglašenog zemljišta.

Ante Šušnjar, kako nam je u petak priopćio odvjetnik Matija Potočnjak, više nije ni vlasnik ni direktor Siegersfelda. Potočnjak je, podsjetimo, Šušnjarov partner u zajedničkom odvjetničkom društvu. Na pitanje kako je Siegersfeld postao vjerovnik Euro Ivija i što namjerava s kupljenim nekretninama u Zadru, Potočnjak nam je poručio kako se radi o poslovnim tajnama.

- Tvrtka Siegesfeld postala je razlučni vjerovnik tvrtke Euro Ivi u stečaju temeljem ugovora o ustupu tražbine od 08.10.2021.. Naknada za ustupanje predmetne tražbine predmet je posebnog ugovora i predstavlja poslovnu tajnu. Siegersfeld nakon prijeboja tražbine više nije vjerovnik tvrtke Euro Ivi u stečaju – naveo nam je Potočnjak na dan kada je Šušnjar položio ministarsku prisegu u hrvatskom Saboru.

Hypovo potraživanje

Prodaja dugova u stečaju Euro Ivija u kakvoj je sudjelovao Siegersfeld, nipošto nije usamljen slučaj. Primjerice, dugogodišnje raspetljavanje ‘stečajnog čvora‘ nad zemljištem Bagata i imovinom Euro Ivija dodatno je otežala činjenica da se u stečaju Euro Ivija kao vjerovnik pojavila Hypo Alpe Adria Banka i to s potraživanjem od čak 111,8 milijuna kuna. Vrijednost cjelokupne imovine Euro Ivija u stečaju, s druge strane, procijenjena je na 95 milijuna kuna.

Budući da je i sama Hypo banka 2014. upala u velike poslovne probleme, te je kasnije prodana američkim investitorima i promijenila ime u Addiko Banku, kao vlasnik potraživanja Hypa u stečaju Euro Ivija pojavljuje se tvrtka H-Abduco, koja je, prema dostupnim informacijama, također prodala isto potraživanje drugoj tvrtki.

Oko dvije parcele Euro Ivija koje sud još nije prodao vodi se više sudskih sporova što znači da bi se spomenuti stečaj mogao protegnuti na dvadeset godina bez ulaganja u nekretnine koje je koristio nekoć slavni Bagat. Procjenjuje se da je Bagat raspolagao s oko 30 tisuća ‘kvadrata‘ zemljišta u tom dijelu Zadra, što su kasnije naslijedile tvrtke proizašle iz tog poslovnog sustava poput Bagat Trgovine i Bagat Precizne mehanike, koje su također završile u stečaju.

Što se tiče nekretnina koje je kupio Siegersfeld, zagrebački Trgovački sud, raspisujući spomenutu elektronsku dražbu za prodaju imovine Euro Ivija, izdao je rješenje prema kojem na nekretninama nema zabilježbi sudskih sporova, što znači da su bile ‘očišćene‘ za prodaju. Šušnjarova je tvrtka, osim iznosa kupnje nekretnina u Zadru, Trgovačkom sudu morao uplatiti i troškove pripreme nekretnina za prodaju u iznosu od 40,7 tisuća eura, piše Jutarnji. list.

14. lipanj 2024 09:39