StoryEditorOCM
4 kantunaVOZAČI OPREZ!

Nova prometna regulacija i dodatna signalizacija na Maloj pošti i kod Veslačkog, a dvije ulice bi zbog parkinga trebale bi postati jednosmjerne

Piše I.Ivanac
30. listopada 2020. - 17:21

Kako bi se smanjile gužve, ali i izbjegle prometne nesreće dva križanja u gradu Zadru dobila su dodatnu signalizaciju i novu prometnu regulaciju.

- Unatrag mjesec dana svjedočili smo prometnoj nezgodi na tom križanju Branimirove obaleUlice 112 brigade (kod Veslačkog). Riječ je o križanju s čak tri lijeva skretača bez semafora ili kružnog toka kojim bi promet vozila i pješaka bio olakšan. Stoga smo, uvažavajući promišljanje kolega iz graditeljstva, a uz suglasnost policije dodatnom signalizacijom naglasili obavezno skretanje desno iz Branimirove obale, kazao nam je Robertino Dujela, pročelnik za komunalne djelatnosti Grada Zadra objašnjavajući novu prometnu regulaciju na Maloj pošti.

- Sada je iz smjera Strossmayerove ulice (od Vruljice prema Maloj pošti) na križanju s ulicom Stjepana Radića onemogućeno skretanje u lijevo, a sve u cilju bolje protočnosti vozila, govori pročelnik Dujela dodajući kako će se novom regulacijom na Maloj pošti smanjiti gužve. 

- Svjesni smo da postoji mogućnost da manji dio vozača neko vrijeme ne obazirući se na novu prometnu signalizaciju krši istu i upravo iz tog razloga promjena prometne signalizacije se ne implementira u ljetnim frekventnim mjesecima nego sada, objasnio je pročelnik Dujela. 

Otkrio nam je i kako bi u budućnosti, zbog sve veće potrebe parkinga u blizini centra grada neke ulice mogle postati jednosmjerne s puno većim brojem parkirnih mjesta. 

- Potrebe naših sugrađana za uređenim parkirnim mjestima u blizini povijesne jezgre su sve veće te zbog topa analiziramo mogućnost organiziranja prometa iz dvosmjernog u jednosmjerni s dodatnim parkirnim mjestima duž cijele ulice Stjepana Radića i Josipa Bana Jelačića, istaknuo je pročelnik Dujela dodajući kako bi se jednosmjerni promet na jednak način mogao organizirati (u npr. geometrijski pravilnom rasporedu prometnica) unutar mjesnog odbora Jazine II, u Ričinama (Put Vukića, Put Kotlara), unutar stambenog dijela Bilog Briga i u drugim dijelovima grada.

- Sve su to segmenti u razmatranju Odsjeka za ceste i promet i izazovi kako unutar postojećih gabarita organizirati promet na optimalan način, jer primarna zadaća komunalnog odjela je održavanje već izgrađene komunalne infrastrukture, govori pročelnik Dujela. 

Kazao je i kako prvenstveno treba povećati broj parkirnih mjesta u blizini centra grada, ali i kako je prije pretvaranja ulice Stjepana Radića i Josipa Bana Jelačića u jednosmjerne, potrebno napraviti elaborat te nakon toga dobiti suglasnost policije, ali i najbitnije od svega - podršku sugrađana. Dodao je i kako će ove ideje o novim parkirnim mjestima svakako biti prezentirane prije realizacije.  

27. travanj 2024 06:25