StoryEditorOCM
4 kantunaEROL GAŠI ŽIVI U ZADRU, A RADI U BRUXELLESU

"Ne vjerujem u prst sudbine, ali zauvijek će mi ostati u pamćenju: sudjelovao sam u kampanji Martina Shultza i to mi je promijenilo život"

Piše Ana Franić
26. listopada 2017. - 13:07
gasi3-251017

Erol Gaši, 36-godišnji gradski vjećnik SDP-a, lokalni je asistent zastupnice Biljane Borzan u Europskom parlamentu. Kako je došlo do suradnje sa stranačkom kolegicom u Bruxellesu, kako izgleda živjeti u Zadru, a zapravo raditi u glavnom gradu Belgije, samo su neka od pitanja zbog kojih smo se s Erolom našli na kavi.

Iako mu otac vuče korijene iz Turske, Erol je rođeni Zadranin. Završio je studij za turistički menadžment na Veleučilištu u Šibeniku i aktivno govori engleski i njemački jezik. Lokalni asistent Biljane Borzan postao je prije tri godine i od tada mu se, kaže, život promijenio.

- Ne vjerujem u prst sudbine, ali dogodila se jedna zanimljiva situacija koja će mi zauvijek ostati u pamćenju. Kao predstavnik SDP-a Hrvatske išao sam na edukacije i seminare Europskih socijalista gdje sam kao član SDP-a sudjelovao u kampanji Martina Shultza za tadašnjeg predsjednika Europske komisije. Nakon završene kampanje, odlučio sam da moram napraviti neki preokret u životu te sam se prijavio na staž kod Europskih socijalista u Bruxellesu, objašnjava nam Erol dodajući kako je u trenutku kada je predao formular dobio poziv Biljane Borzan u kojem mu nudi suradnju.

Poziv je prihvatio i početna suradnja određena je na probni period od tri mjeseca, da vidi kako će se snaći u tom poslu.

- Evo, tri mjeseca prerasla su u trogodišnju suradnju s kojom sam izrazito zadovoljan. Kao njen lokalni asistent zadužen sam za više poslova. Tako odrađujem poslove vezane uz odnose s javnostima s lokalnim medijima od Zadra do Dubrovnika, organiziram joj putovanja i sve što dolazi u kompletu s tim jer ona živi na relaciji Osijek – Bruxelles, ali je i pratim na terenu kada je na našem području, govori Erol.

Svaki zastupnik u Europskom parlamentu pa tako i Biljana Borzan imaju određeni broj posjetitelja koji mogu dovesti u Europski parlament za upoznavanje rada institucija. Erol je također zadužen i za taj segment te dogovara, organizira i realizira putovanja grupama te ih prati i na posjetama zastupnici.

- Fiksno radno vrijeme nemam. Ovo je posao u kojem moraš na sve biti spreman, nikada ne znaš kada nešto može iskrsnuti. Nekad posla ima više, nekad manje to ovisi o aktivnostima i potrebama zastupnice, govori Erol koji se u politici aktivirao prije sedam godina nezadovoljan situacijom u svom okruženju.

Živi na Novom Bokanjcu koji je dosta dugo bio "zadnja rupa na sviralu", a zbog nebrige gradske vlasti, kako ističe, vrlo često mu je znao poplaviti podrum u kojem se znalo skupiti i do jednog metra vode.

- Jednostavno mi je "puknuo film" i odlučio sam prihvatiti poziv i pridružiti se SDP-u. Dosta truda sam uložio, nekad je to rezultiralo s više, a nekad s manje uspjeha, ali mislim da sam dobro izabrao. Moram priznati da sam većinom ušao iz ideala i radi nekog otpora prema samovolji gradske vlasti, ali i da nešto promijenim, objašnjavi Erol ističući kako je najponosniji na to da se uspio izboriti da djeca iz socijalno ugroženih obitelji dobiju besplatne udžbenike.

- Ako već ne možemo to svoj djeci omogućiti, želio sam da se sufinanciraju besplatni udžbenici barem socijalno ugroženoj djeci. Smatram ako imamo milijune kuna za bacanje u sportske klubove od kojih su mnogi rupe bez dna onda moramo pronaći način i da pomognemo najpotrebitijima.

Obveze u Gradskom vijeću i prema zastupnici Biljani Borzan uspijeva uskladiti zahvaljujući svojim roditeljima koji su ga od mladih dana naučili pravim radnim navikama.

- Od svoje 16. godine sam radio s roditeljima u ugostiteljstvu i u trenutcima kada su se moji vršnjaci ljeti kupali po cijeli dan, ja sam odrađivao smjene u kafiću, prisjeća se Erol kojem najbolji odmor predstavlja druženje s osamnaestmjesečnom kćerkicom s kojom je svaki trenutak zanimljiv, ali voli otići pogledati i košarkašu utakmice kada mu to obveze dopuštaju.

- Stanje kluba u ovom trenutku mi je najveća sportska rana na srcu jer klub godinama nije ono što bi trebao biti. Dosta puta sam na Gradskom vijeću govorio o tome i ukazivao na probleme. U trenutcima kada je provedena predstečajna nagodba i kada su se određene stvari mogle promijeniti nastavilo se po starom, a to je nešto najgore što se moglo dogoditi klubu. U ovom trenutku ja stvar ne vidim tko će to u klub koji je dužan 32 milijuna kuna uložiti svoje novce, objašnjava Gaši dodajući kako se boji da je mogućnost stečaja sada izvjesnija više nego ikad.

Jako je kritičan i po pitanju odlaska mladih iz Zadra i Hrvatske trbuhom za kruhom. "Nažalost u ovom gradu danas vrijedi praivlo stranačke iskaznice, odnosno, ako ste dobri s vodećim strukturama možete planirati neko zaposlenje, a ukoliko niste, onda je šansa za vaše zaposlenje ravna dobitku na lotu. Pritom, ne zaboravite, odlaze najkvalitetniji ljudi koji su spremni raditi od jutra do sutra da bi nešto stekli – ističe Gaši.

Uskoro će se održati izbori za predsjednika zadarskog SDP-a, vidi li se na toj poziciji?

- U ovom trenutku sa stopostotnom sigurnošću mogu reći da se ne planiram kandidirati za predsjednika zadarskog SDP-a jer mislim da bi s moje strane bilo neozbiljno prihvatiti se te funkcije kada se osjećam tako prazno. To bi bilo nepošteno prema članovima, ali i našim biračima. Na čelo zadarskog SDP-a treba doći osoba koja pršti od energije i spremna je staviti se na raspolaganje od 0 do 24 sata za uspjeh, sada ja nisam ta osoba, priča Erol koji ne zna što budućnost donosi.

- Pruženu ruku od strane Biljane Borzan u trenutcima kada sam ja praktički bio bez posla nikada neću zaboraviti. U ovom trenutku želim joj biti na raspolaganju da njen mandat završi u najboljoj mogućoj mjeri. Ukoliko se odluči kandidirati za novi mandat biti ću joj podrška, a smatram da ona to svojim radom i zalaganjem apsolutno i zalužuje, za kraj će Erol.

 

24. travanj 2024 11:21