StoryEditorOCM
4 kantunaKORONI USPRKOS

Nastavljeni radovi na tri velika zadarska gradilišta financirana EU novcem. Napravili smo đir Murajem, pogledajte kako će šetnica izgledati...  

Piše Ana Vučetić Škrbić
15. travnja 2020. - 22:43
U tijeku su radovi na uređenju gradskih bedema i Muraja, a kada budu gotovi Zadar će na mjestu nekadasnje prometnice dobiti šetnicu i uređenu pješačku zonu dugu 750 metaraLuka Gerlanc/Cropix

Sredinom ožujka, kada su uvedene stroge zaštitne mjere kako bi se zaustavilo širenje korona virusa, u velikom problemu našli su se izvođači koji trenutno rade na tri kapitalna zadarska projekta: uređenju Bedema, Providurovoj palači i Centru za mlade.

Građevinski radnici iz Bosne i Kosova zaposleni na tim gradilištima, doslovno su preko noći napustili Zadar, a par dana kasnije stala je i opskrba građevinskim materijalom. Situaciju dodatno komplicira činjenica da se ti projekti financiraju europskim novcem gdje je poštivanje rokova presudna stvar. Međutim, prema riječima Šime Erlića, pročelnik gradskog Odjela za europske fondove, mjesec dana kasnije situacija je ipak bolja nego se očekivalo, izvođači su se ponovno ekipirali, a riješen je i problem s propusnicama za građevinske radnike.

- Sva gradilišta su trenutno aktivna, za sada nema naznaka da bi Stožer donosio odluku o njihovom zatvaranju. Istina, radi se u specifičnim okolnostima i dinamikom koju zaštitne mjere dopuštaju, pogotovo u raspodjeli ljudi i nabavci materijala, ali za sada izvođači uspjevaju osigurati sve potrebno na gradilištima i posao nije stao - kaže Erlić.

Na zgradi Centra za mlade u bivšoj vojarni na Voštarnici, za desetak dana trebao bi biti završen posao rušenja, demontaže i ogoljenje postojeće zgrade, nakon čega slijedi postavljanje krovne konstrukcije i zatvaranje objekta. Materijal za tu fazu posla već je osiguran i dovezen na gradilište tako da većih zastoja nije bilo.

I radovi na Bedemima odvijaju se planiranom dinamikom. Završeni su zemljani radovi, provučene instalacije, a ovih dana, koliko vrijeme dopušta, u tijeku su betonski radovi i popločavanje šetnice kamenim kockicama. Nakon popločavanja dolazi urbana komunalna oprema, a u zadnjoj fazi i uređenje rubnih dijelova, od Tehničke škole do Muzeja antičkog stakla. Radovi bi se sada intenzivirati, kaže Erlić, kako bi se dosegli planirani rokovi za ljeto. No, za razliku od Bedema, na drugom dijelu velikog europskog projekta »Zadar baštini”, Providurovoj palači, situacija je puno kompleksija.

- Na Providurovoj smo već imali pomicanje rokova, vjerojatno ćemo ih imati ponovno jer su u nekim dvoranama pronađeni oslici na zidovima pa se tražilo rješenje kako provući intalacije bez da ih se ošteti. Ali, unatoč zaista složenoj situaciji na tom gradilištu, trudimo se uhvatiti planirani rok krajem ove ili početkom iduće godine- govori Erlić dodajući kako je na gradilištu Providurove svakodnevno od 20 do 40 radnika. Izvođač radova je Krekić Avangard, na Centru za mlade splitski Brodomerkur dok na Bedemima radi Minigradnja Šibenik.

Hoće li se, zbog utrke s rokovima, poslovi na gradilištima nastaviti i nakon što na snagu stupi odluka o zabrani radova u turističkoj sezoni, pitali smo Erlića.

- Za sada nam je to opcija koju ozbiljno razmatramo, da tražimo izuzeće te odluke jer bi ovoj situaciji bilo neozbiljno ugrožavati rokove koje ipak možemo stići. Radovi na unutrašnjosti Providurove i Centru za mlade nikome ne bi smetali, a i na Bedemima, unatoč tome što su u centru grada, više nema teške mehanizacije i buke - kaže Erlić.

25. travanj 2024 12:07