StoryEditorOCM
4 kantunaBIVŠI ŽUPAN PROTIV BIVŠEG DOŽUPANA NA SUDU

Nalazi HERA-e i EVN-a prekinuli Stanka Zrilića u iznošenju obrane

Piše B.S.
29. svibnja 2018. - 10:40
suđenje

Bivši zadarski dožupan Stanko Zrilić u ponedjeljak na Općinskom sudu Zadru nije nastavio s iznošenjem obrane, kako je najavljeno u travnju, jer je na sud stigao nalaz i mišljenje iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), te tvrtke EVN s cijenama priključaka plina, zbog čega je njegov odvjetnik Milan Petričić zatražio odgodu postupka.

"S obzirom na to da finaliziramo postupak, potrebno nam je nekoliko dana kako bismo proučili dopise", rekao je Petričić, nakon čega je sutkinja Ana Zrilić odgodila suđenje za utorak, 5. lipnja.

Bivši zadarski župan Stipe Zrilić pokrenuo je protiv bivšeg dožupana kazneni postupak u kojem ga tereti za klevetu nakon što ga je on javno optužio za milijunsku štetu koju će zbog namještanja posla austrijskoj tvrtki EVN tijekom 30 godina trpjeti građani Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Riječ je o slučaju iz rujna 2008. godine, kad je tvrtka EVN kao jedini ponuđač dobila 30-godišnju koncesiju za plinofikaciju Zadra i županije, što je, prema javno iznesenim riječima Stanka Zrilića, jedna od najvećih pljački od stvaranja hrvatske države i najveći organizirani kriminal u Zadarskoj županiji.
Županijska skupština te je godine, naime, poništila javni natječaj za davanje koncesije za izgradnju plinovoda i distribucije plina na području Zadarske županije na koji se javilo osam tvrtki. Župan je tada obrazložio da svaka ponuda ima nedostatke, nakon čega je u drugom krugu 2009. natječaj dobio EVN kao jedini ponuđač. Iako je tada kao presudna činjenica navedena cijena priključka od nula kuna, industrijski korisnici sa zadarskog područja priključak su na koncu platili oko 21.000 kuna, obrti oko 14.000, a građani 7000 kuna. S iznošenjem obrane u ovom postupku Stanko Zrilić počeo je u travnju.

20. travanj 2024 01:41