StoryEditorOCM
4 kantunaGRADSKO VIJEĆE

Nakon 11 godina sudovanja završen spor između Grada Paga i bivšeg hrvatskog olimpijca. Morat će mu isplatiti pozamašan iznos!

Piše Zadarski.hr
15. lipnja 2024. - 10:25

Višegodišnji sudski spor između Božidara Jovića, nekadašnjeg vlasnika Sportskog centra Olympico na Lokunji i Grada Paga približio se kraju. Naime, Gradsko vijeće prihvatilo je nacrt izvansudske nagodbe na temelju koje će se završiti višegodišnji sudski postupak i definirati međusobna prava i obveze obje strane u postupku. Na temelju izvansudske nagodbe Grad Pag će Božidaru Joviću platiti 565.153,49 eura, a obustavit će se ovršni, revizijski i drugi postupci koji su u tijeku, javlja Radio Pag.

U raspravi o nagodbi vijećnik Domagoj Vičević je rekao kako vijećnici nisu bili upoznati s tijekom postupka i nisu dobivali na uvid spise.

„Sada moramo odlučiti o nagodbi i tu je onda odgovornost na Gradskom vijeću, a nismo dobivali materijale i nismo znali što se događa. Postavlja se pitanje kako smo to izgubili sporove, zašto smo ih izgubili i tko je zastupao Grad Pag. Za sve ovo mora postojati nečija odgovornost,“ rekao je Vičević.

Vijećnik Željko Maržić je rekao da su vijećnici, uz nacrt nagodbe, trebali dobiti i sudske materijale.

„U nagodbi se navode presude, žalbe i revizija i smatram da nam je sve to trebalo biti dostavljeno,“ rekao je Maržić. „Ja neću podržati ovu nagodbu iz razloga što smatram da postoji veliki nerazmjer između onoga što je Božidar Jović uložio u izgradnju sportskog centra i onoga što je presuđeno kao naknada koju mu Grad Pag mora isplatiti.“

Maržić je iznio kronologiju spora iz vremena dok je bio gradonačelnik. Naveo je da je Božidar Jović rekao koliko je zbilja uložio u izgradnju sportskog centra te da je to, tada izrečeno, i potpisao. Prema Maržićevim navodima, Jović je govorio o iznosu koji je bio šest, ili oko šest puta manji od onoga što je sudskom presudom određeno kao naknada koju Grad Pag mora platiti Joviću.

Vijećnik Franći Bukša je rekao kako mu nije jasno da je sud odredio tako visoku naknadu Joviću ako je upravo Jović rekao da je uložio znatno manje. Upitao je i tko je zastupao Grad Pag i koliko je isplaćeno odvjetničkim uredima koji su izgubili sporove.

Vijećnik Stipe Žunić je rekao kako očito postoje samo dvije mogućnosti, ili postizanje nagodbe ili nastavak sudskog spora. Upitao je kako je moguće da je Grad Pag izgubio spor i kako je Gradu Pagu nametnuta tako velika obveza naknade Joviću.

Vijećnica Vesna Fabijanić je pitala tko je u sporovima zastupao Grad Pag, je li Grad Pag zastupao jedan odvjetnički ured ili više njih.

Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić je rekao da spor između Grada Paga i Božidara Jovića traje predugo i da nanosi štetu gradskom proračunu.

"Napravili smo sve što se moglo napraviti, pokrenuli smo i reviziju, ali Jović ima pravomoćnu presudu i to je veliki problem," rekao je gradonačelnik Fabijanić.

"Od početka ovog spora, u posljednjih jedanaest godina, Grad Pag je zastupalo više odvjetničkih ureda, ali nažalost, spor je izgubljen. Mislim da ovo treba privesti kraju. To traje predugo, a i odvjetnici su rekli da će, ako idemo dalje, biti još troškova, a pitanje je što bi dobili, tu nema jamstva da će se uspjeti. Nagodbom sigurno nećemo dobiti puno, ali će bar završiti ova priča koja je za Grad Pag veliki problem. Moramo rješavati probleme, a svi znamo da je ovo veliki problem, a ako ne možemo sanirati svu štetu, možemo je barem malo umanjiti.“

Predsjednica Gradskog vijeća Jasna Magaš dala je prijedlog nagodbe na glasovanje. Za nagodbu je glasovalo šest vijećnika, četiri vijećnika su bila suzdržana, a jedan vijećnik je bio protiv. Na sjednici je bilo 11 od 13 vijećnika i nagodba je prihvaćena.

Kako je došlo do spora između Božidara Jovića i Grada Paga? Zlatni hrvatski rukometaš Božidar Jović je 2005. godine, na predjelu Lokunja, uredio Sportski centar Olympico. Olympico je vrlo brzo stekao gotovo kultni status. Bio je mjesto održavanja brojnih sportskih natjecanja, glazbenih događanja, modnih revija, humanitarnih akcija, u Olympicu su gostovale najveće hrvatske estradne zvijezde, dolazili su odbojkaški, rukometni i nogometni reprezentativci. Olympico je bio jedinstveno mjesto okupljanja i zabave.

No, sportski centar je prestao raditi zbog, sažeto rečeno, katastarskih, a onda s tim povezanih pravnih zavrzlama vezanih uz zemljišnu površinu koju je Grad Pag dao Joviću na korištenje za uređenje sportskog centra. Jović je tužio Grad Pag tražeći naknadu štete. Presudom Općinskog suda u Pagu od 7. listopada 2014. godine naloženo je da Grad Pag treba Božidaru Joviću, s osnova uloženih sredstava u objekt, isplatiti iznos od 8.911.562,19 kuna zajedno sa zakonskom zateznom kamatom, uz obavezu plaćanja sudskih troškova. Grad Pag se žalio na presudu, Božidar Jović je pokrenuo postupak izvansudske ovrhe, a Grad Pag je pokrenuo reviziju postupka.

Županijski sud u Zadru je 2023. godine donio presudu kojom je odbijena žalba Grada Paga i potvrđena je presuda Općinskog suda u Pagu iz 2014. godine. Protiv te presude Grad Pag je podnio reviziju kao izvanredni pravni lijek. Nakon svega predloženo je sklapanje izvansudske nagodbe, piše Radio Pag.

25. lipanj 2024 08:00