StoryEditorOCM
4 kantunaALUFLEXPACK NE STAJE

Najveći zadarski izvoznik radi punom parom, a radnike očekuju zaslužene dodatne nagrade. Igor Arbanas poručuje Vladi: ne zaboravite uspješna poduzeća!

Piše Predrag Opačić
3. travnja 2020. - 20:38

Aluflexpack je već godinama najveći izvoznik iz Zadarske županije, a prve informacije o poslovanju tvrtke u ograničavajućim uvjetima krize s koronavirusom govorile su da će Aluflexpack uspjeti zadržati proizvodnju i plasman svojih proizvoda na predkriznom nivou. Uz to, ne samo što sva četiri poduzeća iz Aluflexpackovog sustava rade, pa među njima i ono u Murvici, nego je radnicima najavljeno da svi oni koji budu radili ovih mjeseci moći računati na uvećane plaće.

Detalje smo otkrili u razgovoru s Igorom Arbanasom, predsjednikom Uprave Aluflexpack Grupe.

Gospodine Arbanas, kako ocjenjujete mjere Vlade RH za pomoć gospodarstvu u naredna tri mjeseca? Jesu li, ili nisu pravovremene i "pogođene" i kakvog će one stvarnog odraza imati na gospodarstvo?

-Vlada RH donijela je puno mjera koje će sigurno pomoći Društvima pogođenim Covid-19 pandemijom i krizom. Igrom slučaja imao sam osobno priliku dobiti uvid u mali dio rada Vlade u kriznoj situaciji i mene se osobno dojmila odlučnost i profesionalnost pristupa ministarstava financija i gospodarstva pri rješavanju operativnih tema i istovremeno rada na strateškim mjerama – kako njihovoj definiciji tako i istovremenom radu na osiguranju infrastrukture za njihovo brzo provođenje. Neke od mjera Vlade RH preuzele su i druge članice EU. Naravno da neće svi biti zadovoljni i naravno da je sada lakše pričati da je trebalo više ili manje ili na nivou EU ili prije ili kasnije – ali ukupno gledano, mislim da je Vlada RH u ovo vrijeme odradila dobar posao i drago mi je vidjeti da nastavljaju intenzivno raditi na održavanju i jačanju hrvatskog gospodarstva.

Ovo je dobra prilika za postaviti temelje i prioritete u budućnosti – u krizama kao što je ova jasno se vidi da niti jedna zemlja ne može prosperirati samo kroz uslužne djelatnosti nego je potrebno osigurati jaku industrijsku gospodarsku infrastrukturu – osigurati i podržavati gospodarstvo koje radi 24/7, cijelu godinu, a ne samo uslužno u ljetnim mjesecima. Gospodarstvo koje osigurava i jako školstvo i obrazovanje.

Potpuno razumijem da se Vlada prvo bavi poduzećima u poteškoćama, ali se osobno nadam da neće niti zaboraviti poduzeća koja danas uspješno posluju i odgovarajućim mjerama pomoći i njima u osiguranju dugoročnog uspjeha. Često si mislim kako bi svi bili puno uspješniji i zadovoljniji kada bi samo jedan mali dio energije koju ulažemo u pomoći poduzećima u poteškoćama uložili u pomoć uspješnim poduzećima i poduzetnicima. Lako se zaboravi da njihov uspjeh nije posljedica slučaja nego rezultat teškog rada mnogih vrijednih ljudi i u najvećem broju slučajeva velikih ulaganja – koja treba vratiti i osigurati mogućnost konstantnog nastavka ulaganja.

Što će to značiti Vašoj tvrtki s obzirom da ste najveći izvoznik u Zadarskoj županiji?

-Jedan od naših najvećih problema su jedno vrijeme stvarno bili transporti, pogotovo međunarodni – ali su Vlada RH, odgovorna ministarstva i tijela i u ovom području zajedno s kolegama iz susjednih zemalja brzo, efikasno i efektivno našli kvalitetno rješenje, riješili čep na granicama i osigurala praktički nesmetan tijek roba.

Je li točna informacija da vaši zaposlenici u sva četiri poduzeća rade i da je, onima kojima rade, tvrtka odlučila podići plaće?

-Je, sva četiri naša hrvatska poduzeća rade punom parom i niti u jednom nismo imali niti jedan slučaj zaraze – zahvaljujući odgovornom ponašanju svih djelatnika kako u privatnom životu tako i na radnom mjestu. Mi smo dosta rano počeli uvoditi mjere zaštite i svi naši djelatnici su ih od prvog dana prihvatili i ne samo počeli primjenjivati nego i samoinicijativno uvoditi nove. Koristim ovu priliku svima se od srca zahvaliti na tome – znanja, predanost i marljivost naših djelatnika bila je osnova odluke ulagati značajna sredstva u hrvatske pogone u zadnjih nekoliko godina, preko EUR 100 mio, i njihove reakcije, angažman i ponašanje svih u ovako izazovnim situacijama su dojmljiva potvrda ispravnosti tih odluka. Mi ne samo da ne otpuštamo djelatnike i teretimo socijalni sustav Hrvatske nego i dalje zapošljavamo i otvaramo nova radna mjesta.

Svi naši djelatnici su uvijek uredno dobivali plaće i one se konstantno dižu kako se poduzeća razvijaju. Sve češće nam se javljaju povratnici iz Njemačke, Švedske,…, i naši djelatnici koji su okušali sreću u zapadnoj Europi, i redovno čujemo: „pa plaće su iste…“. Osnovice plaća nisu dizane zbog COVID-19 krize ili u ovoj krizi, ali su djelatnici koji predano rade zavrijedili, dobili i dobit će dodatne primjerene nagrade.

17. travanj 2024 23:17