StoryEditorOCM
4 kantunaNA PRVOJ CRTI

Načelnik Stožera: Testiranja na koronu od ponedjeljka će se raditi i u Zadru, troškove pokriva HZZO!

Piše Ivica Nevešćanin
20. ožujka 2020. - 14:43

Testiranje osoba na korona virus od ponedjeljka će se provoditi i u Zadru, potvrdio nam je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

- Sve je spremno, čekamo samo pisanu potvrdu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Telefonski su nam to već odobrili, a pisana dozvola bi trebala stići do kraja današnjeg dana – kazao je Vicković.

Testiranja će se provoditi u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo smještenom u Poliklinici OB Zadar. Laboratorij je u potpunosti spreman provoditi takve testove, ima svu potrebnu opremu i dovoljni broj kvalificiranih djelatnika za taj posao.

- U roku od dva sata moći će se provesti 24 testa. Na ovaj način moći ćemo brže doći do dijagnoze odnosno saznanja je li netko zaražen korona virusom. Takvu je informaciju važno dobiti što prije kako bi se na vrijeme mogle poduzeti druge mjere u cilju sprječavanja širenja bolesti – naglašava dožupan.

U Zadru je do sada testirano oko 30 osoba na korona virus, a pozitivne su bile samo dvije. Koje će osobe biti uzorkovane odredit će epidemiolozi prema kliničkoj slici osobe. Osobe koje idu u samoizolaciju, a nemaju simptome, neće biti testirane.

Troškove testiranja pokriva HZZO.

17. lipanj 2024 05:53