StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA MJESTA ZA SVE

Na upise u zadarske vrtiće stiglo 730 prijava, trenutno imamo 324 neupisana djeteta, a evo kako Grad planira donekle riješiti taj problem

Piše Iva Ivanac
20. srpnja 2023. - 16:16

- Kao što je poznato objavljeni su rezultati prijava za upise u zadarske vrtiće, stiglo je 730 prijava. U ovom trenutku upisano je 302 djece, neupisanih je 324. Moram istaknuti da to nije konačno i da radimo na tome da broj neupisane djece bude što manji, jer smo svjesni da je i jedno neupisano dijete previše. Nadam se da će brojka djece koja nisu upisana u konačnici biti ispod sto, otpimistično je kazao gradonačelnik Branko Dukić na kolegiju gradonačelnika održanom u utorak u gradskoj upravi. Gradonačelnik Dukić je istaknuo kako je broj od 324 neupisana djeteta nastao iz dva razloga. Prvi je zato što i ove godine imaju veliki broj "duplih prijava", a drugi zato što od ove pedagoške godine svi četverogodišnjaci imjau pravo na direktan upis u vrtić.

- To je dovelo do određenog disbalansa radi kojeg imamo nešto veći broj jasličke djece koja nisu ostvarila prednost. Dodatno, objekt Pčelica ide u rekonstrukciju pa smo i tu ostali kraći za određeni broj djece. Kako bi to kompezirali i dodatno smanjili upisni pritisak donio sam odluku za privremenu prenamjenu prostora MO Dračevac, Novi Bokanjac i Jazine II, te na taj način ćemo osigurat mjesto za još oko 80-ak djece, istaknuo je gradonačelnik i dodao kako je Grad u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) prijavio projekte za gradnju i rekonstrukciju dva nova velika vrtića (DV Smiljevac i DV Pčelica), dok se za Smiljevac dovršava projektna dokumentacija i odmah po izdavanju građevinske dozvole kreće se s natječajem za izvođenje radova.

Sljedeći tjedan Grad planira prijaviti rekonstrukciju i nadogradnju još dva objekta, rekonstrukciju i nadogradnju PO Duga, te izgradnju novog vrtića u sklopu prostora društvene namjene na Crvenim kućama.

- Mjesto u vrtiću za svako naše dijete i nastava u jednoj smjeni za zadarske osnovnoškolce strateški su programi na kojima naša Gradska uprava kontinuirano radi. Prošlog smo tjedna s premijerom i ministrom Bačićem razgovarali o dodjeli zemljišta u vlasništvu RH na Crvenim kućama Gradu Zadru za potrebe izgradnje nove osnovne škole, kazao je Dukić dodajući kako je uz škole na Crvenim kućama i u Kožinu, u planovima i škola uz postojeću školu Šimuna Kožičića Benje.

04. svibanj 2024 18:34