StoryEditorOCM
4 kantunaDVIJE GODINE KORONE

Na današnji dan zabilježen je prvi slučaj COVID-19 u Zadarskoj županiji i Dalmaciji. Službeno smo imali 50.000 oboljelih

Piše Iva Ivanac
18. ožujka 2022. - 16:35

Danas je točno dvije godine od kada je u Zadarskoj županiji i Dalmaciji zabilježen prvi slučaj koronavirusa. Tog 18. ožujka 2020. Stožer Civilne zaštite Zadarske županije potvrdio je da je u Biogradu na Moru jedna djevojka pozitivna na Covid-19. Uskoro je nastupio strogi lockdown, a s njim smo svi ušli u 'beskonačan dan' praćenja i izvještavanja o novooboljelima i umrlima od korone. Dvije godine nakon što smo prošli brojna zatvaranja, stroge mjere, različite sojeve, testiranja i samotestiranja, izolacije i samoizolacije te famozne covid-potvrde, epidemiološke mjere se značajno ublažavaju.

Od te dvije godine u Zadarskoj županiji je prema službenoj evidenciji oboljelo gotovo 50 tisuća ljudi. Od 47.975 osoba koje su od početka pandemije bile pozitivne, njih 451 je, nažalost, preminulo od ili sa zloćudnim virusom.

Najviše oboljelih od početka pandemije, njih čak 11327, bilo je u siječnju ove godine kada je u punoj snazi bio omikron soj koronavirusa, dok smo najmanje oboljelih imali u svibnju 2020. godine, samo dvoje. S obzirom na brojke, svako treća osoba u Zadarskoj županiji imala je koronavirus.

Najveći broj slučajeva imao je Zadar (27.397), zatim Benkovac (2117), Sukošan (1626) Biograd na Moru (1623), Poličnik (1488)... Međutim, od početka pandemije postoje i općine u Zadarskoj županiji koje su se, kada je u pitanju broj oboljelih, zadržale na dvoznamenkastom broju. Najmanje oboljelih od koronavirusa imala su Općina Kukljica (65) i Općina Povljana (74).

- Dvije godine pandemije su iza nas, a možemo vidjeti da su se u tom vremenu ljudi navikli živjeti s koronavirsuom. Posljednjih pola godine najbitniji faktor po pitanju zaraze nam je bio broj hospitaliziranih pacijenata. U početku je čak 9 posto oboljelih bilo hospitalizirano, a sada se, što zbog cijepljenja, ali i lakših varijanti soja, taj broj smanjio na 2,5 posto, kaže Šime Vicković, načelnik Stožera Civilne zaštite Zadarske županije. 

Zadarski dožupan je iskoristio prigodu da se ovim putem zahvali svim zdravstvenim djelatnicima, ali i onima koji su neposredno sudjelovali u kontroli pandemije kao što su policijske uprave i ravnateljstvo civilne zaštite.

- Imali smo i nekih propusta, ali tko radi taj i griješi. Pred nama je nova turistička sezona, a idući tjedan ćemo imati sastanak Stožera Civilne zaštite kako bi raspravljali o koronavirusu te se pripremili za dolazak turista, ističe Vicković zahvaljujući i svim medijima koji su izvještavali, apelirali, ali i ukazivali na probleme koji su se događali jer su zbog njihovih saznanja nadležne službe mogle reagirati.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina, istaknuo je kako je pritisak na bolnički sustav danas uvelike manji. Zbog toga su i zatvoreni neki od COVID odjela u zadarskoj bolnici.

- Trenutno je otvoren samo COVID 1 odjel koji se nalazi preko puta bolnice u bivšoj zgradi ATD-a i u njemu se nalazi dvadesetak kreveta. Zatvorili smo COVID 2 odjel, koji je bio smješten u zgradi Urologije i otorinolaringologije, a još uvijek imamo šator za trijažu. Kao rezervu, u slučaju naglog povećanja broja hospitaliziranih, na Odjel za oftalmologiju i optometriju smo ostavili 15 kreveta, ističe Čulina dodajući kako je zatvaranje COVID odjela bitno smanjilo pritisak i na zdravstvene djelatnike. Prije je na dva COVID odjela bilo angažirano minimalno 13 liječnika, a sada rade tri specijalista i jedan specijalizant infektologije te tri mlada liječnika.

Zbog prevelikog pritiska osoba kojima je bilo potrebno liječenje od koronavirusa, stvorile su se liste čekanja manjih kirurških zahvata, ističe ravnatelj zadarske bolnice, poglavito u vrijeme kada je bolnica bila ukinula hladni kirurški pogon te odrađivala samo hitne slučajeve i maligne bolesnike. A kao rješenje za smanjenje lista čekanja Čulina najavljuje uvođenje popodnevnih termina operacija.

10. svibanj 2024 06:55