StoryEditorOCM
4 kantunaDAMIR BRKOVIĆ (3)

"Mužu jedne zaposlenice ODO-a mjesečno sam plaćao kamatu 2000 €". Stoji li iza ‘urote‘ pokušaj SDP-a da ‘preuzme‘ Zadar od HDZ-a?

Piše Ivica Nevešćanin
1. rujna 2024. - 20:47

U završnom dijelu ekskluzivnog razgovora Damir Brković govori kako je plaćao lihvarske kamate muževima nekih žena zaposlenima u Općinskom državnom odvjetništvu te o političkoj pozadini ‘urote‘ u kojoj se on našao kao žrtveni jarac.

------------------------------------------------

PRVI DIO: EKSKLUZIVNO Damir Brković: Landeka mi je rekao da ima muda uhapsiti i Kalmetu, a Denisa Sokola će Škara i Stipić koštati položaja na kojem je sada!

DRUGI DIO: DAMIR BRKOVIĆ (2) Neka Turudić istraži tko mi je spakirao optužnicu! Navodno sam iznuđivao Rena, Lisicu, Lacića... Je li u blitvi za Čička bilo i mito za suca Babića?

------------------------------------------------

image

Damir Brković

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Na posebnim policijskim mjerama bili ste četiri mjeseca. Tko je sve upao u njih od vaših utjecajnih ‘prijatelja‘?

- Pratili su moj telefon, prisluškivali razgovore i poruke, ali imao sam i tjelesno praćenje. Imao sam i prikrivene istražitelje koji su dolazili u moj hotel i ‘prodavali madrace‘. Došli su mi staviti ‘bubice‘ po hotelu, ali nisu snimali samo mene, nego i druge ljude, što je protuzakonito. Hotel je kao autobusni kolodvor, tu prolaze raznorazni ljudi.

Imate li dokaze za to što tvrdite, o nezakonitom praćenju drugih ljudi?

- Za sve što govorim imam dokaze, kao i za sve ono što sam iznio na sudu.

Tko se sve ‘ulovio‘ u vašim mjerama?

- Zvali su me svi, tko god je imao kontakt sa mnom, pa i Denis Sokol, ali nitko se nije za nešto konkretno uhvatio jer ništa sumnjivo nismo ni radili.

Ipak ste treći dan saznali da ste na mjerama?

- Da, to sam iskoristio da bih istražitelje malo zajebavao. Zvao bih prijatelja u Zagreb i rekao: „Dolaze Srbi, spremi lovu”, ili „Dolazi kokain, spremi oružje”, itd... Igrao sam se s istražiteljima, a oni su trčali za mnom gore-dole. Tako sam se loptao s njima četiri mjeseca. Isto tako sam znao da je i prodavač madraca bio prikriveni istražitelj. On ujutro krene ‘prodavati‘, a završi popodne sa Seatom Toledo daruvarskih tablica kod Pet nebodera (u blizini sjedišta PU zadarske, op.a.). Pa i ja imam svoju vojsku koja ga je pratila (smijeh)...

Kad vas je zvao, Sokol nije znao da ste pod mjerama?

- Moj bivši prijatelj Denis Sokol je naivan. Uza sebe gura Marijanu Stipić i Ivicu Škaru, a ta Marijana Stipić je bila desna ruka Gorana Troskota kad je mene trebalo lažno optužiti i prisluškivati. Ako su ona i Sokol veliki prijatelji, zašto mu nije rekla da je upao u mjere i da ga sluša Troskot, nego je zbog toga imao probleme?

U pitanju je profesionalan odnos, ona mu tako nešto ne smije reći?

- Profesionalan odnos?! Ma dajte...

image

Marijana Stipić, zamjenica ŽDO-a




 

Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

Na suđenju ste rekli da su vas ucjenjivali muževi žena koje rade u Državnom odvjetništvu? Kako su vas ucjenjivali?

- Plaćao sam kamate muževima žena koje rade u Državnom odvjetništvu.

Tko su te žene, a tko su ti muževi?

- To ću reći jednom drugom prilikom.

Rade li te žene još u sustavu?

- One rade.

A muževi? Rade li u javnim ili privatnim tvrtkama?

- U javnim tvrtkama.

Još uvijek su na istom pozicijama?

- Uglavnom su napredovali, moguće i zbog toga što im supruge rade tamo gdje rade.

Kako su vas ucjenjivali?

- Od njih sam u nekoliko navrata posuđivao novac i na to sam plaćao kamate.

Koliko?

- Deset posto mjesečno.

Imate li dokaze za to što tvrdite?

- Imam jednu izjavu sklopljenu s jednim gospodinom.

Je li vas još netko iz tog sustava pokušao iskoristiti?

- Ne, pomagao sam svima kojima sam mogao pomoći. Ovdje govorim o pojedincu kojem žena radi u Državnom odvjetništvu od kojeg sam posudio 20 tisuća eura i svaki mjesec mu plaćao dvije tisuće eura kamatu.

Jeste li i danas u dobrim odnosima s ljudima u Općinskom i Županijsko državnom odvjetništvu? Naime, na suđenju ste rekli da ste imali poslovne odnose s mužem Marijane Stipić?

- Reći ću vam jedan detalj, jako bitan, kako bi shvatili odnose u općinskom i županijskom državnom odvjetništvu. Na moje su rasprave u ime ODO-a mogle doći samo Branka Rukavina i Antonia Miočić. Smatram da je Rukavina jedan od kvalitetniji kadrova u tom sustavu, kao i Kerol Sablić Radman, Marina Vatavuk, Dragan Bogatić, Igor Vulić... koji tamo rade godinama. Kako te odvjetnice i odvjetnici, koji imaju i kvalitete i iskustvo i ljudskosti, za razliku od drugih, ne mogu napredovati, a napreduju Marijana Stipić, Ivica Škara, Darija Buškulić Padovan...

Kako vi to objašnjavate?

- Zato što su podobni. Zato što rade pod zaštitom mog bivšeg prijatelja Sokola.

I Sokola je netko gurnu tamo gdje je sada?

- Zna se tko je njega gurnuo.

Tko?

- Neka on kaže, ja znam tko.

Je li taj čovjek iz sustava pravosuđa ili iz politike?

- Iz svih je sfera. Sokol je imao njegovu podršku, što znači da je bio podoban. Ali nije isti prema svima.

image

Darija Padovan Buškulić, šefica ODO-a u Zadru

Luka Gerlanc/Cropix

Tijekom osam i pol godina pravosudne trakavice, je li vam se netko obratio iz sustava i ponudio pomoć?

- Kad sam izašao iz pritvora prišlo mi je nekoliko ljudi koji su sudjelovali u akciji protiv mene i rekli: "Brkoviću izvini, mi nemamo ništa direktno s tobom, nama je bilo naređeno da to radimo".

To su bili operativci, ali što je bilo s nalogodavcima?

- Oni mi se nikad nisu obratili. Nikome ne zamjeram. Pa vidite da ne zamjerim ni Dubravki i Nikolini Liverić jer su žrtvovane da bi preko moje glave neki došli do viših glava. To je bio jedan vid političkog udara SDP-a, iza kojeg su stajali Ranko Ostojić i Marino Bertina, šef PNUSKOK-a, koji je radio moj predmet. Naime, dok se moj predmet radio, četiri mjeseca načelnik krim policije u Zadru je bio Tomislav Krstić iz riječkog PNUSKOK-a. Zašto su se uključili, zagrebački i riječki PNUSKOK? Jer su bili sigurno da će dobiti krupne ribe.

Kad je na portalu Zadarski.hr objavljena vaša obrana, Marko Pupić Bakrač je reagirao s podrškom Landeki, u smislu podrške protiv struktura koje su pod političkim pokroviteljstvom zarobile sustav javnih službi u Zadru?

- Marka Pupića poznajem i znam da je veliki prijatelj s Romanom Landekom. Landeka bi svršio da uhiti nekog moćnog i utjecajnog HDZ-ovca, to odgovorno tvrdim. Kao što je Troskot govorio kako bi svršio da uhiti nekog suca. Meni je u cijeloj ovoj priči žao što moj bivši prijatelj Sokol nema otvorene oči i ne vidi tko mu je prijatelj a tko nije.

Možda bi oni mogli reći da je vaš slučaj pao ne zato što su imali loše informacije o ‘ciljevima‘ nego zašto što su izabrali lošu metodu. Krenuli su u veliki lov preko vas?

- Oni su dobili puno lažnih informacija, o meni, Sokolu, Radmanu i drugima...

Možemo li raščistiti, je li večera na koju su kod vas bili Sokol i Radman sa suprugama, lažna informacija? Policija vas je, navodno, tu večer trebala uhitit, ali kad su vidjeli tko vam stiže u posjet, akcija je obustavljena kako se Sokol i Radman. tadašnji zamjenik ŽDO-a i županijski sudac, ne bi našli u policijskom zapisniku. Naime, sutradan su mjere protiv vas ukinute i privedeni ste za iznudu.

- To je notorna laž. Ni Sokol ni Radman kod mene nisu bili u kući dvije godine prije toga. Tu je priču, u pismu poslanom tadašnjem šefu USKOK-a, Dinku Cvitanu, poslao jedan poznati zadarski poduzetnik. Kao, trebao sam biti uhićen 23. veljače 2016. a nisam jer su na večeri kod mene bili Sokol i Radman sa ženama. To je pismo bilo poslano Cvitanu zbog sasvim drugih razloga. Taj poduzetnik je mislio da mu ja, Sokol i Radman pakiramo kaznenu prijavu. Na koncu sam baš ja na sudu svjedočio u njegovu korist. Rekao sam istinu i to je na koncu bilo presudno za njegovo oslobađenje.

image

Boris Radman, bivši sudac Županijskog suda

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Očekujete li da se istražni organi, kao USKOK, nakon oslobađajuće presude pročešljaju vaš slučaj?

- Pozivam sve institucije u RH da me pozovu na razgovor i da me pitaju za svako ime koje sam spomenuo. Neka od mene traže dokaze, argumente, neka provjere moje navode. Ako im nakon toga još nešto bude sumnjivo, neka me optuže i opet sude. Bojim se da do toga neće doći, jer nakon toga na optuženičkoj klupi ne bih bio ja nego neki drugi igrači.

U široj slici, što stoji iza namještaljke u kojoj ste se, kakao kažete, našli kao žrtva: borba između ‘pozitivaca‘ i ‘negativaca‘ unutar državnog sustava ili pokušaj politički motivirane ‘sačekuše‘ s ciljem ovladavanja i kontrole represivnog aparata i poluga vlasti, svojevrsno ‘prebacivanje‘ s HDZ-a na SDP? Govorite, naime, kako je sve protiv vas krenulo u vrijeme vladavine SDP-a, a institucionalne pozicije moći u Zadru su već 34 godine pod kontrolom HDZ-a?

- Politički okvir je sigurno postojao. Na vlasti je tada bio SDP i oni su htjeli uglaviti svoje ljude još najmanje četiri godine u slučaju da izgube izbore, što se, Bogu hvala, na koncu i dogodilo. Htjeli su i dalje imati Troskota kao šefa ŽDO-a, svoju tajnu službu, svog načelnika policije... Mene su tu podcijenili, mislili su da sam najslabija karika. Mislili su da se bavim kriminalom...

Jeste li član neke stranke?

- Ne, od 2008. godine nisam više ni u jednoj stranci. Do tada sam bio u HDZ-u. Bio sam dvije godine predsjednik temeljnog ogranka u Petrčanima. Iz politike sam izašao zato što se nisam slagao s nekim stvarima unutar samog mjesta, ali i odnosom politike prema Petrčanima.

Znate li je ODO podnijelo žalbu na vašu oslobađajuću presudu? Ako prvostupanjska presuda bude ukinuta zbog, primjerice, nekih procesnih propusta, jeste li spremni na novi postupak?

- Mislim da nijedan viši sud u Hrvatskoj ovu presudu neće poništiti. Svaki normalan čovjek, kada pročita moju optužnicu i uzme dokazni materijal, odbacit će je. U to sam siguran tristo posto. Kod sutkinje Jasne Ančić Barić zapamtio sam samo jednu, ali važnu rečenicu: da će odluku donijeti na temelju dokaza iz spisa i vjerodostojnosti iskaza. Mogu Bogu zahvaliti što je sutkinja Ančić Barić sudila pravedno i profesionalno. Nemam što reći o načinu na koji je vodila cijeli postupak.

Što je vaš sljedeći korak?

- Čekam žalbu Državnog odvjetništva da im mogu odgovori i onda krećem u kontraofenzivu. Zapravo smo mi već u kontraofenzivi, već pripremamo sve za dalje.

Znači, još ćemo se susretati na novinskim stranicama?

- Sigurno, još godinama, jer ovo neće tako brzo završiti. Državno odvjetništvo će se sigurno žaliti. Sigurno neće, kao u slučaju bivšeg ravnatelja NP Paklenica, odustati od kaznenog progona. Njega su poštedjeli, a ja sam očito drugačiji. Neka se sada jedan Sokol nađe i za mene.

19. rujan 2024 05:11