StoryEditorOCM
4 kantuna10. PROSINCA

Mlada chefica Gabriela Filca zvijezda je konferencije "Trendovi u interpretaciji lokalne gastro baštine" koja će se održati u Arsenalu

Piše PROMO
6. prosinca 2024. - 13:28

Sa samo 23 godine Gabriela Filca postala je chefica u najboljem hrvatskom restoranu. Nebo by Deni Srdoč, smješten u Riječkom Hiltonu, nosilac je Michelinove zvjezdice i zadržava visoke standarde otkad je otvoren. U utorak, 10. prosinca ova mlada kulinarska zvijezda Hrvatske dolazi u Zadar na konferenciju Trendovi u interpretaciji lokalne gastro baštine koja će se održati u Arsenalu.

Filca će održati pozvano (keynote) predavanje uz masterclass na temu „Suvremena interpretacija mediteranske prehrane“. Glavni motiv jela koja će ova mlada kuharica pripremati u Zadru je višnja maraška te će tako zadarskoj publici pripremiti za glavno jelo vepra s maraškom, a za desert marašku sa šafranom. Upitali smo je koliko je izazovno neku namirnicu koja je izrazito sezonalna imati na meniju cijelu godinu.

„Postoje načini na koje se hrana cijelu godinu može održati u ponudi. Recimo baš maraška sada nije u sezoni, ali kad je bila onda smo je fermentirali i napravili nekoliko sokova koje možemo koristiti. A budući je ona simbol gastronomskog kraja, odlučila sam se za nju u oba jela, i za šafran u desertu koji se isto uzgaja kod vas“.

Nešto lokalno, tradicionalno i zdravo znači da smo na tragu gastro klasicima.

„Obožavam klasike, ali mislim da treba imati od svega po malo. Naravno, prate se trendovi, gastronomija se gura dalje i ljudi se educiraju i to je bitno, ali smatram i da klasici, koje obožavam, trebaju ostati klasici. Ako netko ima neku inovativnu ideju, neku tehniku koju je naučio ili stvorio, dapače, dobrodošao je ako se mene pita. I ja isto radim na tome i jako me ispunjava taj proces, dok okus jela pokušavam ostaviti što sličnijim originalu“.

Hilton i Nebo napravili su zanimljiv projekt u kojem chefica koristeći vrhunske namirnice sa riječke tržnice lokalnom stanovništvu približavava aktivnosti restorana Nebo i ujedno afirmira hrvatsku kuhinju. Izašli su na riječku placu i ljudima nudili jela koja su pripremili.

„To je bio divan projekt, ljudi su se okupili na tržnici, kušali jela, a naš cilj je bio da ih potaknemo da kupuju te lokalne namirnice, a ne one u trgovačkim centrima. Bilo je jako uspješno, uz lijep odaziv i nadam se da ćemo ovu akciju ponoviti“.

Gabriela je iz Otočca i upravo je u svom rodnom kraju, uz rijeku Gacku, imala predstavljanje svog prvog menija s potpisom u Nebu.

„To je nešto što ću pamtiti cijeli život. Htjela sam da sve bude na otvorenom, u prirodi i na zraku i jako sam ponosna da smo cijelo Nebo, i kuhinju i ljude prenijeti u drugi prostor. Bilo je jako izazovno i tehnički i vremenski, ali uspjeli smo i drago nam je da su gosti bili zadovoljni“.

Iako je jako mlada, Filca kuha već preko deset godina, od toga posljednjih šest u Michelinovim restoranima.

„Naravno, uz sav trud i zalaganje, jako je bitan i mentor. Ja sam imala tu sreću da sam imala Denija i da je on htio ulagati u mene, bila sam jako poslušna i vrijedna i evo, sad sam tu. Deni je odlučio napraviti neke promjene u životu, oženio se i supruga mu je iz Njemačke pa su odlučili otići tamo, a meni je pustio Nebo. Zapravo sam samo nastavila s poslom i sa istim timom radim iz dana u dan, kao i prije“.

Jako mlada znala je što želi i potpuno se posvetila svom pozivu.

„Odmalena sam znala da želim kuhati. Mi doma u Lici imamo prekrasan vrt i kod nas se uvijek jako lijepo kuha. Mama mi je bila kuharica, djed je bio mesar i kuhar tako da se ovaj posao u mojoj obitelji prenosi s koljena na koljeno. Stvarno puno radim, stavila sam prioritete na vrijeme na mjesto jer sam već sa 14, 15 godina znala da želim sa 23 ili 24 godine voditi kuhinju. Nisam znala kakvu ni da će mi se desiti ova kuhinja, ali tako se posložilo. Ali zaista, nije se dešavalo da sam izlazila, išla sam u školu i radila sve Božiće, Uskrse, praznike…“.

Kuhanje ipak nije jedino čime se bavi.

„Imam ja i druge hobije kreativne prirode, crtanje, šminkanje, volim se baviti i sportom i dobro je da je tako jer bih inače imala 300 kila, ali najviše od svega volim jesti i kuhati za druge.“

Četvrti po redu Dan vina i gastronomije Zadarske županije očekuju nas u Arsenalu, 10. prosinca, a uz ovo predavanje i masterclass očekuju nas i govori, radionice, druženja i panel diskusije.

Prijaviti se možete na poveznici, a program konferencije je dostupan ovdje.

18. prosinac 2024 07:57