StoryEditorOCM
4 kantunaKAD ĆE NATJEČAJ?

Ministarstvo zdravstva objavilo još jedno javno savjetovanje za nabavku linearnih akceleratora. Favorizira li se i ovog puta samo jedan proizvođač?

Piše Iva Ivanac
24. svibnja 2023. - 17:39

Ministarstvo zdravstva objavilo je još jedno javno savjetovanje za natječaj nabavke 21 linearnog akceleratora od kojih bi jedan akcelerator trebala dobiti i Opća bolnica Zadar.

Ovaj pu Ministarstvo zdravstva odlučilo je provesti još jedno javno savjetovanje, s rokom od samo pet dana (do 1. lipnja), jer je na prvom savjetovanju stiglo ukupno 80 upita i prijedloga za izmjene.

- Zbog značajnih izmjena Nacrta dokumentacije o nabavi, naručitelj će ponovno provesti prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, navodi se u dokumentaciji koju je objavilo Ministarstvo zdravstva.

U dokumentaciji se spominje kako Ministarstvo zdravstva planira nabaviti linearne akceleratore i CT simulatore za KBC Sestre milosrdnice (pet uređaja), KBC Rijeka (tri uređaja), KBC Osijek (tri uređaja), KBC Split (četiri uređaja), KBC Zagreb (pet uređaja), ali i jedan linearni akcelerator za Opću bolnicu Zadar.

Podsjetimo kako su Index istrage nakon objavljenog prvog javnog savjetovanja za nabavku linearnih akceleratora i CT simulatora otkrile da postoji sumnja kako je natječaj za nabavu te vrijedne medicinske opreme dizajniran samo za jednog proizvođača jer je ministarstvo za tri KBC-a (KBC Sestre milosrdnice Zagreb, KBC Rijeka i KBC Osijek) tražilo isporuku tri jednofotonska akceleratora za koje se tvrdi kako se više ne koriste u modernoj dijagnostici, a proizvodi ih samo jedan proizvođač. 

Ovog puta u nacrtu javnog natječaja stoji kako Ministarstvo traži "minimalno" jednofotonske akceleratore, a ne isključivo jednofotonske akceleratore. Uz to, promijenjen je i sustav bodovanja ponuda, ali su i određeni kriteriji na koliko se maksimalno grupa natječaja može javiti jedan proizvođač. 

- Rok za isporuku, montažu i puštanje u punu funkciju uređaja je maksimalno 12 mjeseci, navodi se u dokumentaciji za nabavku linearnih akceleratora i CT simulatora, navodi se u dokumentaciji priloženoj na javnom savjetovanju.

Objava javnog savjetovanja uoči provedbe natječaja ne uvjetuje i rok za objavu natječaja. Da Ministarstvo zdravstva slijedi svoj plan nabave, natječaj za nabavu ovih uređaja već bi bio objavljen, jer u njihovom planu nabave stoji kako će natječaj za nabavu akceleratora biti objavljen do kraja ožujka. No, to se još uvijek nije dogodilo. Prema neslužbenim informacijama, trenutni plan Ministarstva zdravstva jest taj da do kraja lipnja objavi natječaj za nabavku linearnih akceleratora i CT simulatora.

Linearni akcelerator za OB Zadar, zajedno istim uređajima za još šest hrvatskih bolnica, trebao bi biti isporučen najkasnije do kraja 2025. godine.

04. svibanj 2024 08:07