StoryEditorOCM
4 kantunaVATIKAN PA PANTOVČAK

Milanović za savjetnika dovodi Biograjca Zorana Pelicarića, ambasadora čuvenog po kuhanju!

Piše Slavica Lukić/Jutarnji list
19. studenog 2020. - 15:24

Predsjednik Zoran Milanović uskoro će, kako neslužbeno doznajemo, imenovati novog savjetnika za vanjsku politiku. Riječ je, potvrđeno nam je iz više izvora, o sadašnjem hrvatskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici, Nevenu Pelicariću, rodim iz Biograda na Moru. Iz Rima, kamo je na veleposlaničku dužnost otišao 1. studenoga 2015., dakle prije pet godina, trebao bi se vratiti do kraja ove godine.

Nasljednik Stier?

Orsat Miljenić, koji je u proteklih osam mjeseci u Uredu predsjednika obavljao dvostruku dužnost - predstojnika predsjednikova ureda i vanjsko-političkog savjetnika, Pelicarićevim će se imenovanjem odreći savjetničke funkcije i biti "samo" predstojnik predsjednikova ureda. Teško se, naime, oteti dojmu da je Milanović od samog dolaska na Pantovčak stolac vanjskopolitičkog savjetnika čuvao upravo za Pelicarića. On se već trebao vratiti iz Rima, ali mu se povratak stalno odgađa jer se i imenovanje njegova nasljednika na dužnosti veleposlanika u Vatikanu također oduljilo (spekulira se da bi to mogao biti Davor Ivo Stier).

Pelicarić je već bio Milanovićev vanjsko-politički savjetnik u vrijeme njegova premijerskog mandata. Riječ je o diplomatu srednje generacije. Istih je godina kao i Zoran Milanović, također je studirao pravo (doduše dvije godine dulje od Milanovića), a u Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio se već 1991., godinu prije nego što je diplomirao.

Čini se, međutim, da se Pelicarić nije pripremao za preuzimanje uhodanog obiteljskog posla nego za diplomaciju. Od mladih je dana uz studij prava učio i jezike. U životopisu navodi da govori četiri strana jezika - engleski, njemački, talijanski i španjolski, a francuski poznaje pasivno.

Iskusan diplomat

U MVP-u je napredovao brzo i bio upućivan na atraktivne destinacije - 1992. samo godinu dana od zapošljavanja, sa samo 26 godina otputovao je u New York na dužnost drugog tajnika Hrvatske misije pri UN-u. Nakon povratka u Ministarstvo u Zagrebu bio je načelnik Odjela za UN i sudionik mirovnih pregovora za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Nakon 2000. smjenjivala su se razdoblja provedena na diplomatskim pozicijama u Europi.

Predsjednik Milanović, dakle, za vanjskopolitičkog savjetnika uzima iskusnog diplomata koji je prepoznatljiv i po prakticiranju i zagovaranju važnosti gastro diplomacije. U više je javnih istupa Pelicarić rekao da mu kuhanje nije samo hobi, nego i važan dio diplomatskog rada. Večere za svečana diplomatska druženja, naime, kuha sam. Večernjem listu je ispričao da je prošlo ljeto u Rimu osobno kuhao satima večeru za kardinala, državnog tajnika Svete Stolice Pietra Parolina i veleposlanike članica EU, priređenu u povodu okončanja hrvatskog predsjedanja Unijom.

Pelicarić rado ističe da se na diplomatskim druženjima uz jelo i vino puno više doznaje od sugovornika te da su se veliki povijesni sukobi među državama često rješavali ne samo za zelenim pregovaračkim, nego i za bijelim - blagovaoničkim. Možemo se, dakle, nadati da će novi Milanovićev savjetnik uspjeti za bijeli stol posjesti dvije unutarnje hrvatske žestoko zaraćene strane - premijera i predsjednika. I da će im vođen motom "kad si gladan - nisi svoj" skuhati i poslužiti večeru pomirenja.

Vrstan kuhar: Pripremio gozbu za diplomate u Rimu

Istarske salame i kobasice od boškarina. Istarska skuta, kozji i kravlji sirevi s tartufima. Carpaccio od jastoga i vrganja. Obrazina istarskog boškarina kuhana 18 sati u demi-glace umaku, poslužena s pireom od krumpira i tartufa. Vrhunska istarska vina i svjetski nagrađivana maslinova ulja - tek su dio menija koji je Pelicarić prošlog ljeta za diplomate pripremio u vrtu rimske vile Bonaparte u povodu okončanja hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

25. travanj 2024 01:43