StoryEditorOCM
4 kantunaPOLUOTOK PJEŠACIMA

Mijenja se odluku o korištenju pretovarnih mjesta za dostavna vozila: sprječava se zloupotreba, a roditelji mogu djecu odvoditi u vrtić

Piše I. Ivanac
12. lipnja 2024. - 08:51

S početkom lipnja istekle su posljednje dozvole koje su razna dostavna vozila imala za ulazak u pješačku zonu strogog centra Zadra. Dostavna vozila odsada unutar Poluotoka smiju prometovati od 6 do 7.30 sati, a nakon toga dostava se smije obavljati uz pomoć električnih vozila ili kolica. 

U Gradu Zadru su zadovoljni stanjem na terenu, međutim, gradonačelnik je donio korekcije kada su u pitanju pretovarna mjesta.

- Istekom i posljednjeg polugodišnjeg odobrenja za dostavna vozila, a uz konstantan intenziviran nadzor komunalnih redara, na Poluotoku je vidno osiguran red, sigurnost i ugoda pri šetnji gradskim ulicama. Sresti dostavno vozilo izvan dozvoljenog vremena je rijetkost, jer ručna kolica preuzimaju primarnu funkciju u dostavi i primjerenija su povijesnom okruženju gradske jezgre, kaže Robertino Dujela, pročelnik gradskog UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša dodajući kako je primjetno da dostavna vozila sve češće koriste dostavna mjestima. 

Iako dostavna vozila uistinu i koriste pretovarna mjesta, građani, ali i komunalni redari primijetili su zlouporabu dostavnih parkirnih mjesta. Naime, neodgovorni pojedinci bi preko svojih tvrtki od Grada Zadra zatražili dozvolu za parkiranje na pretovarnim mjestima, a onda tu privilegiju iskoristili za parkiranje osobnog automobila kako bi uživali u kavici na Poluotoku, a ne obavljali dostavu. Zbog tog je gradonačelnik Branko Dukić donio odluku o promjeni kategorije vozila koje smiju koristiti pretovarna mjesta.

- Kako izolirani slučajevi ne bi postali uobičajena praksa izmijenili smo i dopunili pravilnik kojim se ti detalji reguliraju. Svi građani i ostali koji imaju potrebu za dostavom, mogu od Grada Zadra zatražiti jednokratno odobrenje za korištenjem dostavnih mjesta maksimalno do 30 minuta u kontinuitetu i to bez naknade. Odobrenje za korištenje prekrcajnih mjesta na dulje vrijeme može se izdati pravnim i fizičkim osobama isključivo za dostavna vozila, odnosno cestovna motorna vozila koja služe za prijevoz tereta, vozila kategorije N i priključna vozila kategorije O.

Za osobna vozila, odnosno cestovna motorna vozila kategorije M, može se odobriti samo jednokratno korištenje prekrcajnog mjesta, ističe pročelnik Dujela najavljujući još jedan stavak nove odluke, a to je da će roditelji moći ostaviti automobile na prekrcajnim mjestima kako bi odveli djecu u vrtić, no i za to će im trebati dozvola.

- Odobrenje za korištenje prekrcajnih mjesta može se izdati i pojedinim fizičkim osobama samo na temelju podnesenog zahtjeva od strane odgovorne osobe ustanove za odgoj, čuvanje i obrazovanje predškolske djece, a za potrebe dovoženja i odvoženja djeteta iz vrtića, dodao je.

12. lipanj 2024 08:51