StoryEditorOCM
4 kantuna"TREĆA SREĆA"

Meštrović: Zašto je HDZ glasovao za nezakoniti proračun? Radeta: Enio je napravio što je i rekao. Ovo nije koalicija s HDZ-om!

Piše Iva Ivanac
18. prosinca 2023. - 16:31

- Uveli ste nas u spletke i naveli da zajedno s HDZ-om izglasamo proračun. Nabijen vas na kurac sve! - kazao je ljutito nezavisni vijećnik Enio Meštrović nakon što je na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak iz trećeg puta izglasan proračun Grada Zadra za iduću godinu.

Meštrović je nakon svog kratkog ali pamtljivog "izlaganja", zajedno s nezavisnim vijećnicima napustio gradsku upravu jer se, tako je izgledalo, osjetio izigranim od SDP-a s obzirom da je proračun na koncu izglasan samo rukama HDZ-a i njegovih nezavisnih vijećnika. SDP naime nikad nije rekao da će glasati za proračun HDZ-a, već da će podržati neke opozicijske amandmane. Gradski su vijećnici na koncu glasovali ukupno tri puta, posljednji i ključni put nakon što je Akcija mladih napustila vijećnicu.

- SDP je trebao glasati za proračun jer su glasali za naše amandmane, a njihovi amandmani od prošle godine, su sastavni dio novog proračuna. U prva dva kruga glasovanja, samo smo mi nezavisni glasali, a svi su drugi čekali kako će oni do njih glasati. Gradonačelnik se ogradio od naša dva amandmana jer su, kako tvrdi, nezakonita, a upravo je on zbog tih nazovi nezakonitih amandmana početkom godine blokirao proračun. Danas je HDZ prihvatio taj "nezakoniti proračun" što je za mene čisto politikanstvo – komentirao je Meštrović nakon sjednice, dodajući kako je za nezavisne vijećnike najbitnije da dođe do glasovanja o izmjenama prostornog plana, jer ako padne Gradsko vijeće, samo će investitori biti u plusu i dobiti ono što žele, a to je nastavak betonizacije grada.

A kako je to izgledalo u ponedjeljak? Na granici dobrog ukusa.

Pod izlikom da im tehnika ne radi, prva dva glasovanja o proračunu teškom 122 milijuna eura, vijećnici su "bacili u vjetar". Glasovali su, u oba puta, jedino Meštrovićevi nezavisni, i oba puta su ga podržali, osim nezavisnog Damira Burčula u prvom krugu. Nitko od preostalih 17, odnosno 18 vijećnika u prva dva kruga nije htio glasati, ni za, ni protiv, a sustav ih je zabilježio kao "suzdržane".

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić prva dva glasovanja je poništio jer su mu neki vijećnici kazali kako imaju tehničkih poteškoća. To je razljutilo vijećnika Akcije mladih Antu Rubešu koji je ustvrdio da nije kriva tehnika već da vijećnici bojkotiraju glasovanje te je od Vučetića tražio da usvoji drugo glasovanje u kojem proračun nije prošao.

- Akt dva puta nije prihvaćen, a mi tražimo da se takvo glasovanje uvaži. Nikada se u povijesti o nečemu nije glasovalo tri puta. Sve u suprotnosti s tim je povreda poslovnika, istaknuo je Rubeša dodajući kako Vučetić politički kalkulira.

"Drami" oko izglasavanja proračuna prethodilo je glasovanje o 23 amandmana koje su na proračun predali vijećnici Akcije mladih i nezavisni vijećnici Enija Meštrovića.

Iako je gradonačelnik Branko Dukić kazao kako su dva amandmana nezavisnih vijećnika nezakonita, Gradsko vijeće ih je ipak prihvatilo. Radi se o amandmanima za izgradnju i opremanje krematorija u Zadru u iznosu od 5,2 milijuna eura i amandmanu u kojem se povećavaju sredstva za sufinanciranje izvanškolske sportske aktivnosti djece u iznosu od 1,8 milijuna eura.

Dukić je objasnio kako ti amandmani zadiru u već preuzete obveze i da su zbog toga nezakoniti, a Enio je iz klupe dobacio kako je rebalansom moguće korigirati stvari, ali tek nakon izglasavanja aktualnih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Zadra.

Akciji mladih usvojeno je ukupno sedam amandmana. Tri amandmana im je prihvatio gradonačelnik Dukić i oni su postali sastavni dio proračuna, a to su: izrada prostorno planske dokumentacije za izgradnju doma za starije, povećanje sredstava za udruge iz područja socijalne skrbi i oslikavanje javnih površina. Još četiri amandmana im je prihvatilo Gradsko vijeće - participacija u programu prehrane učenika u osnovnim školama, izrada prostorno planske dokumentacije za izgradnju nove OŠ Juraj Dalmatinac, subvencija umirovljenika u privatnim domovima i povećanje iznosa stipendija.

Gradonačelnik Dukić je kazao kako je amandman za povećanje stipendija učenicima i studentima u iznosu od 30 tisuća eura nezakonit jer zadire u sredstva koncertne sezone za koja su, tvrdi Dukić, već preuzete obveze.

Proračun za iduću godinu je tako izglasan, ali kako ipak sadrži neke nezakonitosti u vidu tri amandmana, do kraja godine bi se trebala sazvati još jedna, izvanredna sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se oni biti uklonjeni iz proračuna. Takva praksa nije strana zadarskim gradskim vijećnicima jer su 2021. godine, baš na Silvestrovo, uklanjali nezakonitosti iz proračuna kojeg su tada izglasali nezavisni vijećnici, HDZ i Akcija mladih.

Nakon prihvaćenog proračuna 2021. gradski oci su, na upozorenje medija, shvatili kako su u proračun uvrstili amandman koji nije izglasan, pa su nezakoniti amandmani na koncu uklonjeni zajedničkim glasovima HDZ-a i SDP-a.

Daniel Radeta (SDP): Kukavičluk Akcija mladih je dokaz da su najvjerniji partneri HDZ-a

- Izglasan je proračun Grada Zadra za 2024. godinu. S obzirom na to da HDZ nije podržao uvjete Kluba vijećnika SDP-a Zadar o uklanjanju ustaških obilježja glasali smo PROTIV.
HDZ je ovoga puta bio prisiljen izglasati nezakoniti proračun samo zbog straha od novih izbora. Na HDZ-u je sada da utvrdi nezakonitosti za koje su glasali. Kod izglasavanja proračuna svjedočili smo kukavičluku Akcije mladih kakav smo viđali i ranije. Pod pritiskom donošenja teških političkih odluka, još jednom smo vidjeli bijeg iz Gradske vijećnice.
To su napravili i na prvom proračunu kada je prvak u bježanju postao Marko Pupić Bakrač i pobjegao u Županijsku skupštinu nakon što je njegov kolega Ante Rubeša izglasao HDZ-ov proračun i tako postao predsjednik NO KK Zadar.
Akcija mladih je tako još jednom dokazala da su najvjerniji partner HDZ-u i njihov najbolji mogući PR projekt. Razumijemo odluku kluba Enija Meštrovića o prihvaćanju odgovornosti za glasanje o proračunu i njihovu odluku ne smatram nikakvom koalicijom s HDZ-om kako je sada neki pokušavaju prikazati.
Enio Meštrović je glasanjem za proračun samo potvrdio stav koji je imao od samog početka sjednice, a to je: "Ako prođu naši amandmani glasat ćemo za proračun", tako je i postupio.
Kako će se HDZ sada nositi s nezakonitim proračunom, za kojeg su ovog puta glasali, vidjet ćemo uskoro - navodi Radeta.

03. svibanj 2024 00:09