StoryEditorOCM
4 kantunaTEK ZA DVA TJEDNA

Masovno cijepljenje u Zadru kreće od 1. ožujka, stariji od 65 godina dobivat će AstraZenecino cjepivo. Medić: Treba se prijaviti svom liječniku

Piše Iva Ivanac
17. veljače 2021. - 21:44

Masovnije cijepljenje građana protiv koronavirusa krenut će početkom ožujka na Višnjiku, kada se očekuje isporuka većih količina cjepiva.

Do sada su se u Zadarskoj županiji najviše cijepili zdravstveni djelatnici koji su gotovo svakodnevno u kontaktu sa zaraženim osobama te gotovo svi štićenici ustanova socijalne skrbi kao što su domovi za starije i nemoćne koji spadaju u prioritetne skupine za cijepljenje.

- Na terenu je dosada potrošeno oko pet tisuća doza Pfizer cjepiva, od čega u zdravstvenim ustanovama (OB Zadar, Ortopedska bolnica Biograd, ZJZ Zadar, Hitna Medicinska pomoć) oko 3500 doza. U domovima za starije i nemoćne oko 1200 doza, te manja količina na terenu kod liječnika obiteljske medicine dok nije bilo Moderne, dok je potrošeno i oko sto doza AstraZenece - kazao nam je dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar (ZJZ) dodajući kako je liječnicima obiteljske medicine raspoređeno oko 400 doza cjepiva Moderne i 700 doza AstraZenece.

- Više od 80 posto osoba koje je primilo prvu dozu cjepiva Pfizer, dobilo je i drugu dozu, a svakodnevno se provodi cijepljenje putem Mobilnog tima Zavoda za javno zdravstvo koji obilaze manje obiteljske domove za starije i nemoćne. Do kraja ovog tjedna bit će obuhvaćeni čak i najmanji domovi u našoj županiji, istaknuo je epidemiolog Medić dodajući kako će ovaj tjedan u županiju stići oko 900 doza cjepiva AstraZeneca i 585 doza cjepiva Pfizer. Idući se tjedan predviđa dolazak 600 doza cjepiva Moderna, 1900 doza AstraZeneca te 585 doza Pfizera.

Dio tog cjepiva zasigurno će ponovno otići u ruke liječnika obiteljske medicine koji će cijepiti svoje pacijente.

- U ovom ćemo tjednu distribuirati 900 primljenih doza Astre Zenece u 18 ambulanti po 50 doza i to onim ambulantama koja su imala najveća potraživanja. Drugi tjedan distribuiramo ostalim ambulantama koje do sada nisu dobile cjepivo, govori dr. Medić dodajući kako se distribucija cjepiva prema obiteljskim liječnicima obavlja na dva načina.

- Liječnik može, prema dogovoru sa ZJZ Zadar, doći k nama ili ćemo mi distribuirati cjepivo njima. Ako je riječ o udaljenim ambulantama, onda mi njima donosimo cjepivo, naglašava Medić objašnjavajući i kakvi se uvjeti trebaju steći kako bi započelo masovnije cijepljenje građana na Višnjiku.

- Cijepljenje na Višnjiku očekujem čim na zalihama budemo imali cjepiva za dva tjedna rada bez prekida. Prema sadašnjoj procjeni takvu situaciju očekujemo u tjednu od 1. ožujka kada se ujedno i očekuje početak rada na Višnjiku, kazao je dr. Medić dodajući kako se svi zainteresirani za cijepljenje mogu prijaviti kod svojih obiteljskih liječnika.

- Liječnici obiteljske medicine će prijavljivati svoje pacijente prema prioritetima, a nakon prijave, svaki će pacijent imati točno određen datum i vrijeme cijepljenja, rekao je dr. Medić dodajući kako će se i osobe starije od 65 godina dobivati AstraZenecino cjepivo jer su takve preporuke HZJZ-a i Svjetske zdravstvene organizacije.
 

20. travanj 2024 16:19