StoryEditorOCM
4 kantunaDUG OD 6000 KUNA?

Marko Pupić Bakrač o zadarskom Vodovodu: "Opomene za isključenje poprimile su oblik epidemije! Ne smiju to raditi!"

Piše Iva Ivanac
17. listopada 2022. - 15:03

Županijski i gradski vijećnici Akcije mladih, Marko Pupić Bakrač, Ante Rubeša i Marjana Botić održali su konferenciju za medije vezanu uz isključivanje vode građanima koji ne podmiruju svoje obveze.

​Pupić Bakrač je kazao kako je na svojoj koži iskusio poslovanje zadarskog Vodovoda. Naime, županijski vijećnik je dobio opomenu jer navodno nije platio račun za vodu koji iznosi preko šest tisuća kuna.

- Napisano je da će mi ukoliko ne podmirim dug u roku od 15 dana isključiti struju. Nakon zvanja Vodvoda i ulaganja prigovora, ispostavilo se kako dugujem zapravo šesto, a ne šest tisuća kuna. Međutim, ovakvi dopisi za isključenje vode poprimili su oblik epidemije. Još 2007. godine Ustavni sud donio je odluku da se voda, struja i plin ne mogu isključivati. Vodovod krši Ustav RH jer to mogu, jer im to dozvoljava Grad Zadar, policija, DORH! Ako vam isključe vodu vi možete ići na sud i dobit ćete, ali sudski proces će trajati tri godine. Kako to rade? Protuzakonito! Upadaju ljudima u dvorišta, a to ne smiju raditi bez privole vlasnika ili sudskog naloga koji ne mogu dobiti jer postoji presuda Ustavnog suda da je isključivanje vode protuzakonito, kazao je Pupić Bakrač dodajući kako u njegovoj opomeni piše da ukoliko dođe do isključena struje, svaki član domaćinstva ima pravo na 50 litara vode.

- Ova tvrtka je uzurpirana od strane HDZ-ovaca, tu svatko može raditi što hoće, bitno da se u njoj skupljaju potpisi za izbore, dodao je Pupić Bakrač dodajući kako vodu najčešće isključuju najranjivijim skupinama – umirovljenicima.

Marjana Botić dodala je kako su prije tri godine prijavu jednog građanina kojemu su isključili vodu proslijedili DORH-u i Državnom inspektoratu.

- Iz Inspektorata su tražili ime te osobe koje nismo željeli dati jer smo garantirali anonimnost. Sad imamo ime i prezime i ponovno ćemo se obratiti DORH-u i Inspektoratu. Vodovod se mora uskladiti s Ustavom i Zakonom o potrošačima, kojeg ignoriraju i pridržavaju se Zakona o vodama u kojem nema riječi i korisniku, kazala je Botić.

Od direktora zadarskog Vodovoda Tomislava Mateka zatražili smo očitovanje na izjave članova Akcije mladih te ćemo ga objaviti čim stigne.

29. svibanj 2024 19:46