StoryEditorOCM
4 kantunaISPRAVAK

Mario Pešić: ‘Nisam odgovoran što je od mog dolaska na mjesto predsjednika Općinskog suda u Zadru u zastaru palo 968 prekršajnih predmeta‘

Piše ZADARSKI.HR
25. srpnja 2024. - 08:22

Mario Pešić reagirao je na objavljeni članak naslova "Od dolaska Marija Pešića na mjesto predsjednika Općinskog suda do danas u zastaru je palo 968 prekršajnih predmeta! Tko se sve izvukao?"

„Autor Ivica Nevešćanin je i u ovom tekstu objavio niz neistinitih informacija i netočnih insinuacija o meni pa tako i da sam odgovoran što je od mog dolaska na mjesto predsjednika Općinskog suda u Zadru u zastaru palo 968 prekršajnih predmeta. Netočna je i objavljena informacija da sam provodio eksperiment Godišnjim rasporedom poslova za 2022, da je zbog istog dio prekršajnih sudaca otišao u prijevremenu mirovinu, neki odlučili prekinuti sudačku karijeru, oni koji su završili na parnicama teško se snalazili što da je stvaralo probleme i za stranke i njihove odvjetnike, da su se slični problemi pojavili sa prekršajima koji da su većinom pali na teret savjetnika, da je to dodatno podiglo tenzije među zaposlenicima i stvorilo organizacijski kaos na sudu kojeg da je u tom periodu napustilo preko 50 službenika. Netočna je i objavljena informacija da je u mom mandatu bilo 15 prekršajnih sudaca a danas samo 4, da je do spajanja prekršajnog odjela došlo u prvoj godini mog mandata, da su se zastare na prekršajnim predmetima akumulirale zadnje četiri godine te da je spojeni kazneni i prekršajni odjel funkcionirao tri godine i uz veliku cijenu za cijeli sudski kolektiv.

Točno bi bilo da nikad nisam bio zadužen sa nijednim prekršajnim predmetom koji je pao u zastaru pa tako ni teoretski ne mogu biti odgovoran za iste. Točno je i da od 23. siječnja 2024. godine ne obnašam dužnost predsjednika Općinskog suda u Zadru pa nije jasno kakve bi uopće veze mogao imati sa prekršajnim predmetima suda od tada do danas, a kako se navodi u naslovu teksta. Predmete uostalom niti ne zadužuju predsjednici sudova već suci a dužnost predsjednika sudova jest jedino pokretanje stegovnog postupka protiv suca ako mu je predmet neopravdano pao u zastaru. Upravo tu jedinu moguću reakciju predsjednika suda, pokretanje stegovnih postupaka protiv sudaca zbog nastupa zastare ili neostvarivanja sudačke norme na prekršajnim predmetima sam, za razliku od prethodnih predsjednica suda medu kojima i u tekstu spomenute sutkinje Jadranke Nižić Peroš kao predsjednice Prekršajnog suda u Zadru koliko mi je poznato, jedini i više puta napravio pokretanjem stegovnih postupaka protiv više sudaca zbog nastupa zastare ili neispunjenja sudačke norme u radu na prekršajnim predmetima. Točno je i da je do nastupa velikog broja zastara u prekršajnim predmetima dolazilo i prije početka mog mandata odnosno za mandata prethodnih predsjednica suda kao što do istih dolazi i nakon 23. siječnja 2024. od kada sutkinja Jadranka Nižić Peroš obavlja posao sutkinje ovlaštene za obavljanje poslova sudske uprave na Općinskom sudu u Zadru.

Točno bi bilo i da je Godišnjim rasporedom poslova Općinskog suda u Zadru za 2022., koji se u tekstu naziva,,eksperiment", ne samo zaustavljeno višegodišnje neprekidno stvaranje zaostataka u radu na prekršajnim predmetima već su se te godine isti prvi put i smanjili (omjer primljeno/riješeno u 2020: -4265, u 2021: -1706 i u predmetnoj 2022: +1440). Istovremeno je navedene 2022. i na parničnom odjelu ostvaren pozitivan rezultat po ovom kriteriju (+1.944).

Točno bi bilo i da navedeni Godišnji raspored poslova za 2022. nije donesen u prvoj godini mog mandata (mandat započeo 2. 8. 2020) kao i da za to vrijeme mog mandata nijedan sudac nije otišao u prijevremenu mirovinu a kamoli zbog mene. Nadalje, mojim odlukama nije stvoren organizacijski kaos zbog kojeg je pedeset službenika otišlo sa suda pri čemu se ne navodi koliko je u tom periodu službenika zaposleno na sudu. Točno bi bilo da je za vrijeme mog mandata podjednako službenika primljeno i prestalo sa radom na sudu, a kakva situacija sa prijemom i odlaskom službenika je i u većini drugih sudova u zemlji. Uostalom službenici sa suda odlaze i nakon 23. siječnja 2024. od kada sutkinja Jadranka Nižić Peroš obavlja posao sutkinje ovlaštene za obavljanje poslova sudske uprave na Općinskom sudu u Zadru.

Mario Pešić“

28. rujan 2024 23:34