StoryEditorOCM
4 kantunaNA KOLJENIMA SMO

Mali poljoprivrednici: Ovo nas je uništilo, trgovački centri normalno prodaju robu iz Italije i Španjolske, mi zbog propusnica više ni dostavu nemamo

Piše Ana Vučetić Škrbić
3. travnja 2020. - 21:35

Trebalo je ovo biti njihovo vrijeme. Vrijeme u kojemu će kvalitetni domaći proizvod lakše I brže doći do domaćeg kupca od loše uvozne robe, a mala domaća obiteljska gospodarstva konačno dobiti priliku da se izdignu na tržištu. Umjesto toga, dogodilo se sasvim suprotno. Otkako su zatvorene tržnice na otvorenom, a njima zabranjeno da svoje proizvode prodaju na bancima, mali poljoprivrednici pali su na koljena. Proizvode u koje su mjesecima ulagali da bi ih sada brali, propadaju jer ih nemaju kome prodati. Veliki centri, unatoč pompoznim najavama, njihovu robu otkupljuju po mizernim cijenama ili je uopće ne otkupljuju, a kao točka na I došle su propusnice zbog kojih će, I ono malo poljoprivrednika koji se na to odlučili, odustati od dostavljanja svoje robe na kućne adrese.

- Bacili su nas na koljena! Eto, nemam vam što drugo reći. Kupce su potjerali s otvorenih pijaca u zatvorene, klimatizirane trgovačke centre gdje se umjesto robe domaćih proizvođača prodaje uvezeno voće i povrće iz najzaraženijih zemalja Italije i Španjolske.  Recite mi, molim vas, kakva je to logika?  Isto tako, vidim kako naša civilna zaštita stoji ispred stranih trgovačkih centara i tamo održava red i razmak, a nas su potjerali s otvorenog prostora iako smo se sami organizirali, razmaknuli banke da ne bude blizu. Zašto se na isti način nije moglo postupiti na tržnicama, zašto mi nismo dobili redare civilne zaštite da zaštitimo vlastitu poljoprivredu sada, kada smo konačno dobili šansu i priliku da prodajemo domaće svojim ljudima? Evo, ja molim nekoga da mi to objasni jer meni zaista nije jasno zašto nas ovako uništavaju- govori nam Svemir Žepina, vlasnik OPG iz Biograda koji na svom dobru ima dvije tisuće kvadrata plastenika i dva hektara vanjske proizvodnje  miješanog povrća. Otkako su tržnice zatvorene, svega desetinu uroda uspije prodati.

- Život od poljoprivrede je ciklus koji traje 12 mjeseci, u kojemu svaki idući korak ovisi o onome prethodnom. Ovo što sad beremo, bilo je planirano još u listopadu, a prodajom bi pokrili novi korak u proizvodnji. Sada, nakon što se ovo dogodilo, mi nemamo kako nadoknaditi taj gubitak. Obiteljska gospodarstva nisu velike korporacije koje raspolažu milijunima i lako pokrivaju svoje gubitke, nas samo jedan takav korak uništi- govori Žepina dodajući kako su virtualne tržnice ili dostave lijepa priča u teoriji, ali u praksi ni približno dovoljne da bi se prodala proizvedena roba. Uz sve druge organizacije probleme koji s time dolaze.

- Ja imam dvije djece i kredit, pokušavam se snaći na sve moguće načine, zato radim i dostavu. Moram je raditi sam jer su supruga i djeca u kući, a za to vrijeme njiva stoji i čeka navodnjavanje jer već mjesec dana nismo imali poštene kiše. Sve to lijepo zvuči ovako kad gledate, ali dok ja razdijelim ukupno dvije kile špinata na četiri različite adrese po gradu, moja njiva stoji i čeka jer je nema raditi tko osim mene. Isto vam je i s otkupom. U jednom otkupnom centru dobio sam tri kune za kilogram salate. A samo u sadnice sam uložio dvije kune, dakle, dobio sam kunu. Eto, tako izgleda kad moraš baciti svoj plod, trud i rad- rezignirano će Žepina.

Isto nam kažu i u OPG-u Soldo koje na svom gospodarstvu u Posedarju proizvedu najviše jabuka u Zadarskoj županiji.
- Po kojoj logici je zatvorena Seljačka tržnica ispred Supernove, dok trgovine unutar centra i dalje rade? Ljudi se u trgovačkim centrima gužvaju oko jedne kašete jabuka, a nama nisu dozvoli da organiziramo sigurnu prodaja, bez opasnosti od zaraze- kažu nam na gospodarstvu gdje dnevno primaju i po 50 poziva za svoje jabuke i sokove koje dolaze prodavati u Zadar jednom tjedno. No, takvu prodaju, gdje bi plasirali barem dio uroda, sada su zakomplicirale propusnice.  

- Uspjeli smo dobiti propusnicu samo od Zadra do imanja u Posedarju, ništa drugo. U niti jedno drugo mjesto, pa ni u susjedno selo, s tim ne možemo. Niti kupci mogu k nama. Sada nam dolaze jagode, znate da njih treba brati i odmah prodavati. Zaista ne vidimo kako to izvesti u ovoj situaciju, pola toga ćemo morati baciti jer će propasti. Ovo je bila idealna prilika da krenemo naprijed, da izdignemo domaće proizvođače. Umjesto toga, bacili su nas na koljena- poručuju iz OPG-a Soldo.

19. travanj 2024 06:02