StoryEditorOCM
4 kantunaCRIJEVNI PROBLEMI

Majka učenika iz Zadra: "Moj se sin otrovao u pekari, tamo je pokupio opasnu bakteriju". Sanitarna inspekcija izašla na teren, evo što su utvrdili...

Piše I. Ivanac
10. lipnja 2021. - 22:10

Kao i brojni drugi učenici, jedan je dječak koji pohađa Osnovnu školu Petra Preradovića prošlog tjedna odlučio u pekari kupiti marendu. No, izgleda, kako ga je ta marenda koštala izostanka iz škole te velikih želučanih i crijevnih problema.

Dječak je, kako nam tvrdi njegova majka, u pekari koja se nalazi na Poluotoku pojeo sendvič koji je sadržavao piletinu, a samo 12 sati nakon toga uslijedili su brojni zdravstveni problemi. Upravo zbog toga njegova majka sumnja kako se njezin sin otrovao zbog jela iz pekare. Naime, ubrzo nakon pojave zdravstvenih tegoba, dječaku je dijagnosticirana kampilobakterioza, bolest uzrokovana bakterijama iz roda Campylobacter. Za kampilobakteriozu se navodi da je to bolest koja se na čovjeka prenosi sa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, dakle hranom. Izvori zaraze su višestruki, a najčešće se može pronaći u piletini, puretini, svinjetini, junetini, proizvodima od mesa, nepasteriziranom mlijeku i proizvodima od nepasteriziranog mlijeka, ali i u drugim vrstama hrane kao što je, na primjer, jaje.

Lako se uništava visokom temperaturom, a zbog toga što se smatra da je hrana glavni put prijenosa, znači da će dobra toplinska obrada hrane uništiti bakteriju.

- Uvjerena sam da je moje dijete "pokupilo" tu bakteriju zbog jela iz pekare. Kada sam ga nakon pojave simptoma ispitivala što je i gdje je sve jeo toga dana, odmah sam znala da se otrovao jer je 12 sati od jela dobio simptome. Jako veliku temperaturu, do 40 stupnjeva, imao je tri dana i ni s čime je nismo mogli spustiti. Uz temperaturu je cijelo vrijeme povraćao i imao dijareju. Evo, deveti je dan od početka simptoma i tek mu je danas malo lakše, govori nam majka koja cijelo vrijeme bdije nad svojim sinom. Kaže kako još uvijek nije službeno obavijestila sanitarnu inspekciju, ali je neslužbeno, preko jedne svoje poznanice sa svime upoznala i inspektore.

- Zbog brige o sinu nisam stigla službeno obavijestiti sanitarnu inspekciju. Samo nek se on još malo oporavi, budite uvjereni da hoću. Neću dozvoliti da ovo tako lako prođe ispod radara, istaknula je zabrinuta majka dječaka kojemu je sada na svu sreću malo bolje.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor u pekarnici te je utvrđeno kako su u njoj osigurani odgovarajući temperaturni uvjeti za rukovanje i skladištenje hrane. Hrana je zatečena propisno deklarirana i valjanih rokova trajanja, a u objektu se obavljaju mjere preventivne deratizacije i dezinsekcije preko ovlaštene pravne osobe.

- Predočena su analitička izvješća o ispitivanju mikrobiološke čistoće radnih površina, pribora i ruku djelatnika, kao i izvješće o ispravnosti vode sukladno propisanim vrijednostima. U objektu je uspostavljen sustav samokontrole na načelima HACCP sustava - odgovorili su iz Državnog inspektorata, dodajući kako pekarnica ima sve potrebne dokumente u vezi s nabavom hrane, ali i kako se poštuju sve epidemiološke mjere s obzirom na pandemiju koronavirusa.

Ipak, ističu kako je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da dvoje zaposlenika nema higijenski minimum pa je sanitarni inspektor naložio otklanjanje tog nedostatka u propisanom roku.

14. travanj 2024 17:58